Rektör Maaşı
Bu yazımızda en üst düzeydeki öğretim üyesi olan rektörlerle ilgili olarak rektör maaşı, görevleri vb. konuları işledik. Eğer siz de rektörler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
Rektör Kime Denir?
İçerik Rehberi
Rektörler üniversitelerin en üst düzey görevlileridir. Yönetici anlamı da bulunan rektörlük üniversitelerin en üst idari birimlerini belirtmek için kullanılan akademik bir kavramdır.
Rektörler üniversitelerin tüzel kişiliğini temsil eder. Bütün işleyişler rektörler tarafından planlanır, belirlenir ve yürütülür.
Rektörler genellikle profesör unvanına sahip olan akademisyenlerdir. Cumhurbaşkanı tarafından ataması yapılan bu görevliler üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olmuş ve eğitimini devam ettirmiş olabilir. Ancak ülkemizdeki üniversitelerde daha çok tıp fakültesi ve mühendislik fakültelerinde hocalık yapan isimler rektörlük makamına oturtuluyor.
Rektör Ne İş Yapar?
Daha önce de belirttiğimiz gibi rektörler üniversitelerin en üst idari yöneticileridir. Ancak rektörlerin tek görevi idari işler değildir.
Rektörler bağlı oldukları üniversitelerdeki bütün fakültelerden sorumludur. Fakültelerin eğitim planlamasında, öğretim üyesi gereksinimlerinde, öğrencilere yönelik faaliyetlerin belirlenmesinde, güvenliğin sağlanmasında, her türlü araştırmada ve eğitim planlamasında görev alırlar.
Rektörler düzenli olarak dekanlar ile bir araya gelir ve fakültelerin gelecekleri hususunda çalışmalar yapar. Bu toplantılar sayesinde üniversiteye bağlı olan bütün fakülteler hakkında bilgi sahibi olunarak düzenli bir çalışma yürütürler.
Rektör Nasıl Olunur?
Rektör olmak isteyen bir kişinin öncelikle gerekli eğitim süreçlerini tamamlamış olması gerekir. Daha sonraki süreçte rektörlük görevi için aday olarak YÖK kurumuna başvuruda bulunulur.
YÖK, aday rektörlerden aldıkları başvuruyu değerlendirir ve her üniversite için 3 adet aday belirler. Daha sonra bu üç aday ataması yapılmak üzere en üst düzey devlet yöneticisine iletilir. Cumhurbaşkanı yaptığı inceleme sonrasında bu üç aday içerisinden en uygun gördüğü ismi rektör olarak atar.
Rektörler göreve geldikten sonra 4 yıl boyunca o görevi yürütür. Daha sonraki süreçte tekrar yeni başvurular kabul edilir. Öte yandan, bir rektöre görüş bildirmek için üniversiteye dilekçe nasıl yazılır içeriğimizi incelemeniz gerekir.
Rektörler Kime Bağlıdır?
Rektörler YÖK kurumuna bağlı öğretim üyeleridir. Rektörlük başvurularının alınması, seçim için cumhurbaşkanına iletilmesi vb. planlamalar YÖK tarafından yapılır.
Birçok kişi vakıf üniversitelerindeki rektörlerin söz konusu vakfa ait olduğunu düşünmekte. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Hem devlet üniversitelerinin hem de vakıf üniversitelerinin rektörleri YÖK kurumuna bağlıdır.
Rektör Maaşı [year] Yılında Ne Kadar?
Rektörler hakkında bilgi verdiğimize göre bu görevdeki akademisyen maaşları hakkında konuşabiliriz.
Öğretim görevlisi maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız şu yazımıza göz atabilirsiniz: Öğretim Görevlisi Maaşları [year]
Ülkemizde görev yürüten en düşük kademedeki rektör maaşı güncel olarak 18.617 TL’dir. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir. Rektör maaşları bütün üniversitelerde aynıdır. Üniversitelerin prestiji, eğitim düzeyi, fakülte sayısı vb. konular rektör maaşlarını etkilemez. Örnek verecek olursak Ankara Üniversitesi’ndeki rektörün maaşı ile Çukurova Üniversitesi rektörünün maaşları aynıdır.
Bu yazımızda rektör maaşı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Rektör maaş zamları olduğunda bu içeriği güncelleyeceğiz. Diğer akademisyen maaşları için web sitemizi inceleyebilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Ne Kadar Maaş Alıyor?
İstanbul Üniversitesi rektörünün maaşı diğer rektörlerde olduğu gibi en düşük 18.617 TL’dir.
Yorum gönder