Katip Maaşları
Bu yazımızda katip olarak çalışmak isteyen kişiler için katip maaşları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamında katiplere dair birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Katip Nedir, Maaşları Ne Kadar?
İçerik Rehberi
Katipler çoğunlukla Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan devlet memurları olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman mahkemelerde, idari duruşmalarda ve diğer kurum ve kuruluşlardaki yasal işlemlerde görev alan bu kişiler arşivlenmesi ve kayıt altına tutulması gereken metinleri yazar.
Katip ve zabıt katibi kavramı çoğu zaman karıştırılmakta. Aslında bu iki kavram da aynı kişiler için kullanılır ancak özel hukuk bürolarında çalışan sekreter konumundaki kişiler katip olarak adlandırılırken davalarda vs. geçen ifadeleri kullanan kişiler zabıt katibi olarak görev yapar. Ancak her iki kişi de aynı statüdedir.
Katiplerin Görevleri Nelerdir?
Katiplerin görev tanımını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çeşitli ses ve video kayıt sistemleri aracılığı ile duruşmalarda geçen ifadeleri kayıt altına alarak yazılı hale getirme
- Gerektiği durumlarda işitme engelli kişiler için gerçek zamanlı çeviri yapmak
- Hakim talebi sonrasında duruşmanın belirli bir bölümünü okumak
- Duruşma esnasında konuşmacılardan ifadeleri netleştirme konusunda destek istemek
- Duruşma öncesinde ve sonrasında ortamda bulunan herkesin isimlerini kontrol etmek, terminoloji araştırması yapmak
- Mahkemedeki yetkililere, taraflara ve avukatlarına ilgili metnin kopyalarını teslim etmek
- Yasal işlemlerin gizliliğini korumak ve arşive ulaşmasını sağlamak.
Katip Olmak İçin Hangi Bölüm?
Katip nasıl olunur en çok yöneltilen sorulardan biri. Sizlere iyi bir haberimiz var ?
Katip olmak için lisans mezunu olmak ya da herhangi bir bölümden mezun olmak gibi bir şart yoktur. En az lise mezunu olan kişilerin, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan zabıt katipliği sınavına girme ve bu sınavı geçmeleri katip olma yolundaki ilk adımlarıdır.
Eğer kişiler bilgisayar ve adalet bölümlerinden mezun olduysa ya da ticaret meslek lisesi mezunlarıyla bu sınavlara gerek yoktur.
Katip olmak için girilen sınava herkes alınmaz. Bu sınava katılabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- C vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- 35 yaşını geçmemiş olmak
- Askerlik ile ilişiği bulunmamak
- 657 numaraları Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirtilen suçlardan birini işlememiş olmak
- KPSS sınavından en az 70 puan almak
- Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
İlginizi çekebilir: zabıt katibi maaşları
Katip İş İmkanları
Katiplik mesleği iş imkanı en iyi olan mesleklerden biridir. Kişinin KPSS sınavından 70 puanı geçmesi ve sınavdan başarılı olması durumunda kolay bir şekilde katip olabilir. Tabi diğer şartların da yerine getirilmesi gerekir.
Katip Çalışma Alanları
Katipleri daha çok Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışırken görüyoruz. Aslında katiplerin neredeyse tamamının duruşmalarda çalıştığını söyleyebiliriz.
Bununla birlikte özel hukuk bürolarında, yazılı işlemler için katip olarak çalışan ve kamu personeli olmayan kişiler de vardır. Bunlar katiplik sınavından başarılı olamayan ya da KPSS sınavından yeterli puanı alamayan kişilerdir.
Katip Maaşları [year] Yılında Ne Kadar?
Katip maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Sizler için hepkredi.com olarak ülkemizdeki en önemli mesleklerden biri olan katip maaşları [year] yılında ne kadar? Araştırdık ve paylaşmak istedik.
Devlette işe yeni başlayan katip maaşları 2022 yılında ortalama 6.000 TL’ydi. Bu rakam [year] yılı itibariyle 11 bin TL’ye kadar çıktı. En yüksek derecedeki katipler ise ortalama 13.750 TL civarında maaş alır. Zabıt katibi göreve özel sektörde devam etmek istiyorsa asgari ücret ile 8 bin TL arasında maaş alacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Son olarak, ilginizi çekebilir: noter maaşları [year] yılında ne kadar oldu?
Yorum gönder