Beslenme ve Diyetetik Maaşları

beslenme ve diyetetik maaşları nelerdir

Beslenme ve diyetetik maaşları ne kadar, beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olanlar ne iş yapar, önü açık mı? Beslenme ve diyetetik bölümü ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları bu yazımızda!

Beslenme ve Diyetetik Nedir?

Beslenme ve diyetetik aslında bir bölümdür. Buradan mezun olan kişiler diyetisyen unvanı ile çalışırlar. Ancak günlük yaşamda beslenme ve diyetetik kavramı ile diyetisyen kavramı birbirlerinin yerine kullanılabiliyor.

Beslenme ve diyetetik ya da bilinen diğer adıyla diyetisyenler beslenme üzerine çalışmalar yürüten kişilerdir. Üniversite mezunu olduktan sonra mesleğe atılan diyetisyenler zayıflama, kilo alma ve sağlıklı beslenme gibi konularda çalışmalar yürütür.

Beslenme ve diyet uzmanları yalnızca kilo alıp verme ve sağlıklı beslenme ile değil aynı zamanda çeşitli yiyecek ve içecek üretim firmalarında da görev alırlar. Diyetisyenler bu firmalarda üretimin son aşamasında çalışarak denetleyici rolü üstlenirler.

Beslenme ve Diyetetik Nasıl Bir Bölüm?

Beslenme ve diyetetik bölümü YKS sınavının SAY puan türüyle öğrenci kabul eden bir bölümdür. Üniversitelerde 4 yıllık lisans bölümü olarak okutulan bu bölüm toplam 8 yarıyıldan meydana gelir.

Beslenme ve diyetetik bölümünü kazanan öğrenciler makro ve mikro besinlerin metabolizmasını, sağlıklı beslenme ilkelerini, hastalıklara göre beslenme ilkelerini vb. konuları öğrenirler. Okullarını başarı ile tamamladıklarında diyetisyen unvanına sahip olurlar.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Ameliyathane Hizmetleri Maaşı
beslenme ve diyetetik maaşları ve iş olanakları
beslenme ve diyetetik maaşları ve iş olanakları

Beslenme ve Diyetetik Mezunları Ne İş Yapar

Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişilerin başlıca görevleri şu şekildedir;

  • Kamu kurumları ve özel hastanenin diyetisyen kliniklerinde kişiye özel beslenme programı düzenlemek
  • Hastalıklar yönelik özel beslenme programları hazırlamak (diyabetli hastalarda şekerden kısıtlı, kalp hastalarında yağ oranı azaltmış vb.)
  • Sporcuların fiziksel gelişimlerini desteklemeye yönelik beslenme önerileri yapmak
  • Hastanelerde doktor ve hemşirelerle iş birliği yaparak yatış yapılan hastanın diyetini düzenlemek

Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişilerin kurumların politikalarına bağlı olarak değişmekle birlikte başlıca görevleri bu şekildedir.

Beslenme ve Diyetetik Önü Açık Mı?

Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan bir kişinin ilk etapta nerede çalışmak istediğine karar vermesi gerekir. Eğer kişi devlet hastanelerinde çalışmak istiyorsa iş bulması biraz zordur. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından beslenme ve diyetetik ataması çok az miktarlarda yapılıyor.

Ancak özel sektörde çalışmak isteyen bir diyetisyenin iş bulması nispeten daha kolaydır. Hem kendi kliniklerinde hem de başka kliniklerde çalışma imkânı bulabilen bu kişiler kendilerini en iyi şekilde geliştirip eğitimlerini devam ettirdiklerinde iş aramakta olan diyetisyenler kolayca iş bulabilir.

Günümüzde çoğu diyetisyen kendi kliniklerini açmak istese de ilk etapta sermayeleri yetersiz olduğu için başka kliniklerde çalışmayı tercih ediyor.

İlginizi çekebilir: diyetisyen maaşları ne kadar?

Beslenme ve Diyetetik Çalışma Alanları

Beslenme ve diyetetikler hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilen meslek gruplarındandır. Kişi beklentilerine göre KPSS sınavına girerek kamu hastanelerinde çalışabilir ya da kendini geliştirerek özel sektörde iş bulabilir.

Bu kişilerin görev alanları kliniklerdir. Burada kendilerine beslenme önerileri almak isteyen kişileri karşılarlar. Ancak zaman zaman çeşitli firmalarda gıda maddelerinin üretim sahasında da görev alabiliyorlar. Bu alanlarda daha çok gıda mühendisleri ile birlikte çalışırlar.

beslenme ve diyetetik maaşları nelerdir
beslenme ve diyetetik maaşları nelerdir

Beslenme ve Diyetetik Maaşları [year]

Geldik yazımızın en önemli yerine. Beslenme ve diyetetik maaşları ne kadar oldu?

Öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyoruz. Özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışan diyetisyenin maaşları aynı olamaz.  Devlette diyetisyen maaşlarını derece, görev süresi, döner sermaye vb. faktörler etkilerken öze sektörde çalışmakta olan bir diyetisyen tecrübesine ve çalıştığı kliniğin politikalarına göre maaş alır. Yani özel ve kamuda diyetisyenlik maaşları farklılık gösterir.

Kamu hastanelerinde çalışan diyetisyenler 2021 yılının ve 2022 yılının sonlarında yapılan zamlarla birlikte yaklaşık 17 bin TL’ye kadar maaş alıyor. Kamuda yeni işe başlayan diyetisyenler 10 ila 16.500 TL Arasında maaş alıyor. Bu diyetisyen maaşları ortalamadır.

Özel sektörde ise diyetisyenlerin maaşları çok geniş bir aralıktadır. Tecrübesiz olan ve işe yeni başlayan bir diyetisyen ortalama 9 bin TL’ye kadar maaş ile işe başlar. Kendini geliştirmesi ile 20 bin TL’ye kadar maaş alabilir. Çok büyük kurumlarda bu rakam 35 bin TL dolaylarında olabilir (uzman diyetisyen maaşları).

Gördüğünüz gibi özel sektörde ve devlette diyetisyen maaşlarını belirleyen çok fazla etken var ve bu nedenle alınan maaşlar da değişiklik gösteriyor. Bir de kendi kliniğini açıp para kazanmaya başlayan diyetisyenler var. Gelin bir de bu diyetisyenlerin kazançlarına göz atalım.

Diyetisyenler Kendi Kliniklerinde Ne Kadar Kazanır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi diyetisyen olarak mezun olan kişilerin büyük bir çoğunluğu kendi kliniklerini açıyor. Çünkü başka bir klinikte çalışmaktansa isim yapıp bulundukları konumda önemli bir yere gelmeyi ve daha fazla kazanmayı tercih ediyorlar.

Kendi kliniğini kurarak çalışmaya başlayan kişilerin aylık kazançları ortalama 22 bin TL’den başlıyor ve 150 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu kadar geniş aralıkta bir kazancın söz konusu olması tamamen danışan sayısı ile ilgili. Kısaca büyük bir şehirde ün yapıp fazla sayıda danışanı olan klinik sahipleri, küçük bir şehirde ün yapmadan çalışıp danışan sayısı az olan klinik sahiplerine oranla daha fazla kazanıyor diyebiliriz.

Beslenme ve diyetetik maaşları konulu yazımızda vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Eğer kamu ve özel sektörde çalışabilen diğer sağlık personellerinin maaşlarını merak ediyorsanız paylaştığımız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Diyetisyenler ne kadar maaş alıyor?

Diyetisyenlerin en az maaşı 10.500 TL civarındayken özel sektörde bu rakam 35 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Beslenme ve diyetetik iş imkânı var mı?

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunları kendilerini geliştirdikleri takdirde kolayca iş bulabilirler.

Diyetisyenler özelde ne kadar maaş alır?

Diyetisyenler özel sektörde ortalama 6 bin TL kadar maaş alır.

Diyetisyenler günde kaç saat çalışır?

Diyetisyenlerin rutin çalışma saatleri günlük 8 saat, haftalık 40 saattir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]

Yorum gönder

error: Content is protected !!