Biyokimya Maaşları

Biyokimya Maaşları ne kadar

Biyokimya maaşları ne kadar, biyokimya mezunları ne iş yapar, iş imkanları nasıl? Biyokimya uzmanlığı ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevabı bu yazımızda mevcut.

Biyokimya Nedir? Biyokimya Uzmanı Kimdir

Biyokimya sağlık sektöründe tanılama ve teşhis amacıyla faaliyet gösteren bir alandır. Bu mesleği yerine getiren kişiler biyokimya uzmanı olarak nitelendirilirler.

Biyokimya uzmanları tıp eğitimi alan ve biyokimya alanında uzmanlaşan doktorlardır. Bu doktorlar diğer klinik doktorları ile birlikte iş yaparlar. Klinik doktorlarının tanılama amacıyla istem yaptığı kan, idrar vb. vücut sıvıları biyokimya uzmanları tarafından çeşitli ekipmanlar ve teknikler ile incelenir ve daha sonra sonuçlar istemi yapan doktorlara bildirilir.

Biyokimya diğer sağlık personellerinin aksine öncü kuvvet gibi hastalarla doğrudan iletişim halinde değildir. Laboratuvar ortamında yer alan ekipmanlarla tanılama sürecine yardımcı olurlar.

devlette, özelde ve yurt dışında biyokimya maaşları
devlette, özelde ve yurt dışında biyokimya maaşları

Biyokimya Uzmanları Ne İş Yapar?

Biyokimya bölümünden mezun olan kişilerin temel görevleri tanılama sürecine destek sağlamadır. Bu bağlamda biyokimya uzmanları tarafından yerine getirilen faaliyetler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hastaların kan, idrar vb. vücut sıvılarının test sonuçlarını incelemek, doğruluğunu denetlemek ve yorum yapmak
  • Bazı özel çalışmalar için manuel yöntemlerle çalışmalar yapmak
  • Düzenli olarak test sonuçlarının güvenilirliğini kontrol etmek
  • Doktorlar ile sonuçlar hakkında fikir alışverişi yapmak
  • Laboratuvar güvenliğini sağlamak
  • Kongrelere ve seminerlere katılmak
  • Mesleki gelişmeleri yakından takip etmek.

Biyokimya Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitim?

Biyokimya alanında çalışmak isteyen kişilerin öncelikle sayısal puan türünde öğrenci kabul eden tıp fakültelerine yeterli puanı alarak girmeleri gerekir. Çünkü biyokimya uzmanları TUS sınavı aracılığı ile bu alanda uzman olurlar. Tıp fakültelerinin taban puanları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz YÖK Atlas’ı ziyaret edebilirsiniz.

6 yıllık tıp fakültesi eğitimini tamamlayan kişiler bu bölümü okumak istiyorsa ilk olarak TUS sınavına girmelidir. Daha sonra biyokimya alanı tercih edilmelidir.

Biyokimya bölümünü kazanan doktorlar asistan doktor olarak çalışmaya ve eğitim görmeye başlarlar. Bu eğitim 4 yıl kadar sürer.

Biyokimya mezunlarında daha sonraki süreçte biyokimya uzmanı unvanı verilir. Bu şekilde biyokimya bölümü mezunları tercihlerine göre kamuda işe başlar ya da özel sektöre ve yurtdışı ilanlarına başvuru yapar. Unutmadan şunu da söyleyelim. TUS sınavı sonrasında en çok tercih edilen bölümlerden biri de biyokimya bölümüdür.

Biyokimya İş İmkanları

Diğer birçok tıp alanında olduğu gibi biyokimya alanında da iş bulmak çok kolaydır. 6+4 yıllık eğitimini tamamlayan uzman doktorlar hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde kolaylıkla iş bulabilir.

Son zamanlarda iş imkanlarının ve çalışma şartlarının daha çok olması nedeniyle biyokimya uzmanları yurtdışında çalışmayı tercih ediyor. Bu ülkelerin başında da ABD, Almanya ve İsviçre gibi ülkeler yer almaktadır.

İlginizi çekebilir:

kimyager maaşları

kimya öğretmeni maaşı

laborant maaşları

biyoloji öğretmeni maaşı

moleküler biyoloji ve genetik maaşları

Biyokimya Çalışma Alanları Ve Çalışma Şartları

Biyokimya uzmanlık eğitimini tamamlayan kişiler hastanelerin laboratuvarlarında çalışmaya başlarlar. Dileyenler eğitimlerine devam ederek üniversitelerde biyokimya dersi için eğitmenlik yapabilir.

Biyokimya uzmanları hasta ile doğrudan bağlantı kurmadığı için çalışma şartları diğer uzmanlık alanlarına göre çok daha iyidir.

Biyokimya Maaşları ne kadar
Biyokimya Maaşları ne kadar

Biyokimya Maaşları [year] Yılında Ne Kadar?

Biyokimya uzmanlığı ile ilgili en çok merak edilen konu aldıkları maaşlardır. Özellikle yeni mezun tıp fakültesi öğrencileri bu alanda görev yapan doktorların ne kadar maaş aldığını merak ediyor. Biyokimya uzmanları farklı alanlarda çalışabildikleri için aldıkları maaşlar farklılık gösteriyor. Bu nedenle aşağıda görev yaptıkları yere göre biyokimya uzman maaşları ne kadar onu paylaştık.

Devlette Biyokimya Uzmanı Maaşları

Devlet hastanesinde görev yapan bir biyokimya uzmanının en düşük maaşı 15 bin TL civarındadır. Eğer hekim fazladan mesai yaparsa ve döner sermaye miktarı fazla gelirse bu rakam 17 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Özelde Biyokimya Uzmanı Maaşları

Özel sektörde biyokimya maaşları çalışılan yere göre değişmekle birlikte genellikle kamudan daha fazladır. Özel sektörde çalışan biyokimya uzmanları 16 ila 21 bin TL arasında maaş alır.

Yurtdışında Biyokimya Uzmanı Maaşları

Uzman doktorların büyük bir bölümü yurtdışında çalışmak istediği için bu konuya da yer vermek istedik. Yurtdışında çalışan biyokimya uzmanları yıllık 76 bin ila 110 bin dolar aralığında gelir elde edebiliyor. Çalışılan birime göre bu rakamlar çok daha düşük veya yüksek olabilir.

Biyokimya maaşları konulu içeriğimizin sonuna geldik. Eğer diğer uzman doktorların maaşlarını merak ediyorsanız paylaştığımız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=vTcji4AFGKA

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 1]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Sabit Protez Diş Fiyatları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!