İktisat Maaşları

iktisat maaşları ne kadar

İktisat maaşları ne kadar, iktisat mezunları ne iş yapar, iktisat mezunlarının iş bulma şansları nasıl? İktisat bölümü hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu içeriğimizi sonuna kadar okuyabilirsiniz.

İktisat Nedir? Kime İktisatçı Denir?

İktisat finans piyasalarında kullanılan ve ekonomi anlamına gelen bir terimdir. Bu mesleği yerine getiren kişiler de iktisatçı veya ekonomist olarak adlandırılır.

Finans piyasalarının önemini arttırmasıyla birlikte iktisatçılara olan ihtiyaç dolaylı olarak artış göstermeye başladı. İktisat alanındaki bu imkanları gören öğrenciler de üniversitelerde iktisat eğitimi alarak ekonomi alanında kendilerini geliştirmeye başlamıştır.

iktisat maaşları, iş imkanları ve görevleri
iktisat maaşları, iş imkanları ve görevleri

İktisatçı Olmak İçin Hangi Bölüm?

İktisatçı olmak için üniversitelerin eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul eden iktisat bölümünden mezun olmak gerekiyor. Ekonomi bölümü mezunları da iktisatçılarla aynı dersleri gördükleri için aynı pozisyonlarda görev alabiliyor.

İktisat bölümünden mezun olan kişiler iktisatçı unvanı ile mezun olurlar. Bu öğrenciler mezun olacakları süreye kadar yabancıl dil ile birlikte ekonomiye dair pek çok konuda kendilerini geliştirirler. Bununla birlikte matematik ve istatiksel konularda da eğitim alırlar.

İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İktisat bölümü mezunlarının başlıca görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • İşletmelere ve danışmanlara ekonomik konular hakkında danışmanlık hizmetleri vermek
  • Matematiksel modellemeler ve istatistik bilimi ile ekonomik verilerin analizini sağlamak
  • Finansal piyasaların geleceği konusunda çalışmalar yapmak
  • Yapılan analiz sonuçlarını rapor haline getirmek
  • İşletmeler için tasarruf politikaları hazırlamak
  • Toplumdaki ekonomik problemleri gün yüzüne çıkarmak
  • Üniversitelerin ilgili bölümlerinde ekonomi ile ilgili eğitim vermek
  • Dergi ve yayınlarda makale yazmak
  • Mal ve hizmetlerin pazarlanması aşamasında diğer pozisyonlar ile iletişim halinde olmak

İktisat Bölümü İş İmkanları

İktisat bölüm mezunları kamuda ve özel sektörde işe başlayabiliyorlar. Ancak bu iki sektörde de işe başlamak için bazı gereksinimlere ihtiyaç duyuluyor.

İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamuya bağlı kurum ve kuruluşta çalışmak istiyorsa KPSS alan sınavından başarılı bir sonuç elde etmelidir. Aynı zamanda mevcut puanını kullanabilmesi için yıl içerisinde atamaların olması gerekiyor.

Özel sektörde iktisatçı olmak için herhangi bir sınava ya da mülakata gerek duyulmuyor. Ancak finans sektörü ciddi olan ve çeşitli mali riskler taşıyan bir sektör olduğu için işletmeler bünyesine katacakları iktisatçıların alanında uzmanlaşmış olmasını istiyor.

Bu nedenle özel sektörde çalışmak isteyen bir iktisatçının hem ekonomi alanında hem de yabancı dil konusunda kendisini geliştirmesi gerekiyor.

Kısaca iktisat bölümü iş imkanları olan ve her geçen gün değeri artan bir bölümdür diyebiliriz. İş olanakları özellikle özel sektörde çok daha fazla.

İlginizi çekebilir:

işletme maaşları ne kadar?

işletme mezunu ne iş yapar?

iktisat maaşları ne kadar
iktisat maaşları ne kadar

İktisat Maaşları [year] Yılında Ne Kadar? Güncel

Geldik yazımızın en merak edilen yerine. İktisat mezunları ne kadar maaş alır?

İktisat bölümünden mezun olan kişilerin ortalama maaşları 12 bin TL civarındadır. Özel sektörde küçük ve orta ölçekli işletmelerde iktisatçı maaşları 12 bin ila 18 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Büyük işletmelerde çalışan ülkemizdeki iktisatçılar 50 bin TL’ye kadar maaş alırken yurtdışında çalışan iktisatçılar yıllık 130 bin dolara kadar maaş alabiliyor. Ülkemizde Boğaziçi iktisat mezunu maaş miktarı bakımından diğer üniversitelerin mezunlarını geride bırakıyor diyebiliriz.

İktisat maaşları [year] yılında bu şekildedir. Eğer kamu ve özel sektördeki ekonomiyle ilgili pozisyonların aylık kazançlarını merak ediyorsanız paylaşılan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 4 Anlık Puan: 4.3]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Elektrik Teknisyeni Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!