Değerli Konut Vergisi Nedir? Hesaplama ve Sorgulama
Ev sahibi olan tüm vatandaşların yeni yasal düzenleme ile getirilen değerli konut vergisi hakkında nedir ve kimler öder sorusu merak uyandırıyor. Değerli konut vergisi ile birlikte ev sahibi olanların konut değeri 5.227.000 TL üzerinde olması durumunda vergi ödeyecekler.
Bir evin değerini ise yasal düzenleme ile birlikte [year] yılından itibaren geçerli olan Emlak Vergisi Kanunu içerisindeki oranlar ile yapılıyor. Evlerin ne kadar edeceği konusunda ise ev sahipleri belediyelerden talepte bulunacaklar.
Bir evin değerli konut vergisi kapsamında olması için tapu üzerinde konut olarak geçmesi gerekiyor. Değerli konut vergisine tabi olacaklar için birden fazla konut sahibi olunması gerekiyor. Eğer bir konutun var ise ve değeri 5.227.000 ₺ üzerinde değere sahip ise vergiden muaf olmaktadır.
Eğer bir ev sahibi iseniz ve tapuda konut olarak geçmiyor ise tapuda gerekli düzenlemeleri yaptırmak mülk sahibine aittir. Mesken niteliğini değiştirmek için ilgili müdürlüklere başvuru yapılması gerekiyor.
Değerli Konut Vergisi Nedir, Beyannamesi Nasıldır?
İçerik Rehberi
Değeri 5.227.000 TL’yi geçen taşınmaza sahip olan kişiler doğrudan değerli konut vergi mükellefi olarak belirleniyor. Ancak sahibi olduğunuz konutların vergisini ödemeniz için beyanname vermeniz gerekiyor. Mesken nitelikli taşınmazlar için vergilendirme hesaplaması yapılması için beyanname vermesine ilişkin yasa gereği tüm değerler yetkili şirketler tarafından yapılıyor.
Sahibi olduğunuz taşınmazlar için değerli konut vergisi beyannamesi hazırlanma aşamasında değer belirlenmesi gerekiyor. Taşınmazların sahipleri tarafından yapılan başvuru sonrasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından değer biçilmektedir. Biçilen değer sonrasında beyanname hazırlanmakta ve ne kadar vergi ödeyeceğiniz belirlenecektir.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından taşınmazların değeri belirlendikten sonra sizlere tebliğ edilmektedir. Ancak ilgili denetimler sonrasında belirlenen ücretlerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Taşınmazların değerinin belirlenmesi ve sizlere tebliğ edilmesinden sonra 15 iş günü içerisinde bu itiraz işlemini gerçekleştirmelisiniz.
İlginizi çekebilir: emlak alım satım vergisi ne kadar
Değerli Konut Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
İlgili kurumlar tarafından değerli konut vergisi incelemesinden sonra değerleri 5.227.000 TL’yi aştığı tespit edildikten sonra sizlere bildirilmektedir. Tebliğ işleminden sonraki Şubat ayı içerisinde değerli konut vergisi beyannamesinin verilmesi gerekiyor. Şubat’ın 20. Günü sonuna kadar beyanname verilmemesi durumunda ceza işlemektedir.
Şubat ayının 20. Günü mesai bitimine kadar beyanname gerçekleştirmeyen mükellefler ilgili oranlar ile ceza tutarını da ödemek ile yükümlü oluyor.
Değerli Konut Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Vergi mükellefi olunmasından sonra değerli konut vergisi bir takvim yılı içerisinde iki taksit ile ödeniyor. İlgili hesaplanan vergi tutarı Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Konut sahibi tarafından ödemesi yapılacak olan borcun Şubat ve Ağustos aylarının sonuna iki eşit taksitle ödenmemesi durumunda vergi cezaya girecektir.
Değerli Konut Vergisinden Muaf Olan Kişiler Kimler?
Değerli konut vergisi ödemek ile yükümlü olanlar ile birlikte muaf olan kişilerde bulunmaktadır. Aşağıdaki özelliklere sahip olan kişiler değerli konut vergisinden muaf tutulur;
- Sadece 1 adet taşınmaz konuta sahip olan kişiler
- Herhangi bir gelire sahip olmadığını belgeleyen kişiler
- SGK dışında farklı bir alandan gelir sahibi olmayan emekli kişiler
- İnşaat işi yapan ve üzerinde bu nedenle birden fazla konut olması gereken kişiler
- Esas Faaliyet Konusu Bina İnşası Olanların Yeni İnşa Edilen Mesken Nitelikli Taşınmazlar
- Kamu daireleri
İlginizi çekebilir: emlak gelir vergisi hesaplama
Değerli Konut Vergisi Oranları Nedir?
Taşınmazlarınızın değerinin 5.227.000 ₺ ve üzerinde olması durumunda emlak vergisine ek olarak değerli konut vergisi ödeme zorunluğu doğuyor. Gerçekleştirilen hesaplamalar taşınmaz konutların değer biçilen rakamlarına göre üç farklı vergilendirmeye tabi tutulur. Bunlar;
- Taşınmaz için biçilen değer 5 milyon ile 7.5 milyon TL arasında ise binde 3,
- Taşınmaz için biçilen değer 7.5 ile 10 milyon TL arasında ise binde 6,
- Taşınmaz için biçilen değer 10 milyon TL ve üzeri ise binde 10 oranında,
Değerli konu vergisi çıkmaktadır.
Örnek Değerli Konut Vergisi Hesaplama
Değerli konut vergisi beyannamesinde konutlarınızın değeri 6.000.000 ₺ olması durumunda vergi dilimi binde 3 olacak ve 18.000 ₺vergi çıkacaktır. Bu vergi yıllıktır ve 9.000 ₺ olarak iki taksit ile Şubat ve Ağustos ayında ödenecektir.
Konut değerinin 9.000 ₺ olması ve binde 6 vergi dilimine göre hesaplanması durumunda ise 54.000 TL vergi çıkmaktadır. İlgili vergi yine iki taksit olarak 27.000’er şeklinde ödenmesi gerekiyor.
Değerli Konut Vergisi Nereye Ödenir?
Değerli konut vergisi taşınmazın bulunduğu ildeki kayıtlı vergi dairesine bizzat ödenmesi gerekiyor. 2020 yılında çıkan ve [year] yılında ödenmeye başlanan değerli konut vergisi için şu anda online ödeme yöntemi bulunmuyor.
Değerli Konut Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Hapis Cezası Var Mı?
Türkiye’de tüm vergi borçları dahil olarak ödenmemesi durumunda hapis cezası bulunmamaktadır. Vergi borcunuz durumunda hapsi cezası almazsınız ve borcunuz faiz alır. Sürekli olarak artacak olan faizler nedeni ile değerli konut vergisinin zamanında ödenmesi gerekiyor.
Mevcut vergi dilimlerinde rakamların yüksek olmasından dolayı vergi borcundan dolayı çeşitli kısıtlamalar yaşanacaktır.
Değerli konut vergisi ödememeniz durumunda ilgili taşınmaz konutun farklı bir kişiye satış işlemi gerçekleştirilemez. Eğer konutun el değiştirilmesi gerekiyor ise öncelikle ilgili vergilerin ödenmesi gerekiyor.
Yorum gönder