Emlak Alım Satım Vergisi

Emlak Alım Satım Vergisi

Emlak alım satım vergisi 2025 aynı zamanda tapu harcı olarak biliniyor. Yeni bir ev veya iş yeri sahibi olmak isteyenler satış işlemlerinde bu vergilendirmelere tabi tutuluyor. Emlak alış satış vergisi aynı zamanda farklı gayrimenkuller için de uygulanıyor. Tüm detayları ile sizlere tapu harcı hakkında bilgiler aktarmak istiyoruz.

Emlak Alım Satım Vergisi Nedir?

Tüm gayrimenkulün satış işlemi için alınmakta olan emlak alım satım işleminin vergisi taşınmazların satışı esnasında devlete zorunlu olarak ödenmesi gereken miktardır. Yeni bir gayrimenkul sahibi olmanın heyecanı ile yapılması gerekenlerin atlanmaması gerekiyor. Satış işleminde dikkat edilmesi gereken noktalar atlandığında sonrasında ceza ödemeniz gerekecektir.

Tapu harcı taşınmazın devri sırasında belirlenen satış tutarının %4’ü hesaplanarak ödenmektedir. Taşınmaz için alınacak olan emlak alım satımlarda vergi ödemesini %2 satıcı kişi, %2 alıcı kişi olarak eşit şekilde ödeme yapıyor. Alıcı ve satıcıdan eşit olarak alınan tapu harcı anlaşmaya bağlı olarak bir kişi tarafından %4 olarak da ödenebiliyor.

Emlak alım ve satım vergisiyle birlikte satış sırasında döner sermaye bedeli de ödenmektedir. 2025 yılı için emlak satış işlemlerinde alınmakta olan döner sermaye bedeli 294.75 TL’dir. 294.75 TL döner sermaye tutarı alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak bir kişi tarafından ödenir.

Emlak Alım Satım Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Taşınmazın satışı için gerçekleştirilen satış miktarı vergi hesaplamasında baz alınıyor. Gayrimenkul veya diğer taşınmazların satış işleminde hesaplama miktarın %4’üdür. Örneğin 250.000 TL’lik bir satış işlemi için tapu harcı olarak toplam 10.000 TL alınmaktadır. Bu tarın 5.000 TL’si alıcıdan, 5.000 TL’si satıcıdan tahsil ediliyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Banka Dışında Kredi Veren Yerler

Hem alıcıya hem de satıcıya alım satım vergisi aktarıldıktan sonra peşin olarak tahsil edilmektedir. Tapu harcı ödenmemesi durumunda satış işlemleri gerçekleştirilemez.

İlginizi çekebilir: emlak gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır

Emlak Alım Satım Vergisi
Emlak Alım Satım Vergisi

Emlak Alım Satım Vergisi Nereye Ödenir?

Ülkemizde Emlak alım satım vergisi taşınmazın bağlı olduğu vergi dairesine elden ödenmektedir. Aynı zamanda kamu bankalarına ait banka ve kredi kartları ile de anlaşmalı bankalar üzerinden tapu harcı ödemesi yapılabilir.

E-Devlet üzerinden şu anda emlak alım satım vergisinin ödemesi yapılmamaktadır. Ancak bazı vergi daireleri kendi internet siteleri üzerinden online ödeme sistemi sunuyor. Güncel olarak tapu harcı ödemesi için anlaşmalı bankalar aşağıdadır;

  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • PTT
  • Emlak Katılım Bankası

Ayrıca, değerli konut vergisi nedir sorusunun cevabını linkteki sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Emlak Alım Satım Vergisi için Bedelin Düşük Gösterilmesi

Alıcı ve satıcı için satışı gerçekleştirilen gayrimenkul, arsa veya diğer taşınmazların vergi hesaplamasında beyan edilen tutar baz alınıyor. Bu yüzden düşük emlak alım ve satım vergisi ödemek için değerinden daha az gösterilmesi söz konusu olan durumlar arasında.

Ancak tapu masrafları değerlerini düşük göstermek isterken ileride yüksek cezalar ile karşılaşabilirsiniz.  Ancak gayrimenkul ve diğer taşınmazlar için belediyeler tarafından belirlenen rayiç bedel bulunmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirli aralıklar ile satış işlemleri gerçekleştirilen tüm taşınmazlar için fiyat incelemesi sağlanmaktadır. Daha düşük emlak alımda ve satımda vergisini ödemek adına rayiç bedelden düşük gösterilen satış rakamlarından dolayı yüksek ceza işlemleri hem alıcıya hem satıcıya uygulanmaktadır. 2025 yılında bu ceza her iki tarafa da rayiç bedelin %25’i olarak uygulanıyor.

Emlak Alım Satım Vergisinden Kimler Muaftır?

Türkiye’de emlak alım satım vergisinden muaf olan kişiler bulunuyor. Bu kişiler ticari amaçlı olmamak şartı ile gerçekleştirecekleri işlemlerde vergi ödemesi yapmamaktadır.

  • Emekli Olanlar
  • Ev Hanımları
  • İş Sahibi Olmayanlar
  • Dul ve yetim Olanlar
  • Şehit Yakınları
  • Gaziler ve Gazi Yakınları
  • Engelliler
  • Brüt Alanı 200 m2’yi Aşmayan Konut Sahipleri

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için ilgili durumunuzu belgelemeniz talep edilmektedir.

Emlak Alım Satım Vergisi 2021 Ne Kadar
Emlak Alım Satım Vergisi Ne Kadar

Emlak Alım Satım Vergisi ile İlgili Önemli Bilgiler!

Emlak vergisi ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta yer alıyor. Kısa süreli kar elde etmek adına uygulanan hatalı işlemler sonucu yüksek ceza ödemelerine maruz kalmamak adına aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.

  • Düşük tapu harcı gösterilmesi durumunda ilgili ceza miktarı geçmişe dönük olarak faizi hesaplanarak hem alıcıdan, hem satıcıdan tahsil edilir.
  • Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için alınan tapu harcı zorunludur. Muafiyet olmaması durumunda tüm alıcı ve satıcılar bu vergiyi ödemelidir.
  • Tapu harcının düşük gösterilmesinden dolayı ceza alınması ve ödenmemesi durumunda hapis cezası bulunmamaktadır.
  • Emlak vergisi ile birlikte konut satışlarında gelir vergisi ödemesi yapılmaktadır. Hesaplanan gelir vergisi yıl içerisinde iki eşit taksit ile ödenir.
  • Emlak alım satım vergisi ile birlikte gayrimenkulüm 5 yıldan kısa süre içerisinde satışının yapılması durumunda gayrimenkul değer artış kazancı vergisi alınmaktadır. Tespit edilmesi durumunda satıcı için ceza uygulanmaktadır.
  • Tapu harcının değerinden düşük gösterilmesi ve tespit edilmesi halinde satış sırasında ekstra gelir vergisi ödemeniz gerekecektir.
  • Tapu harcı değerinin düşük gösterilmesinden dolayı hakkınızda yasal işlem uygulanmaktadır. Hukuka aykırı bir usulsüzlük sonrasında bu işlemler Gelir İdaresi Dairesi Başkanlığı tarafından incelenerek iletilmektedir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 4.5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!