Emlak Gelir Vergisi Hesaplama
Bir taşınmaz sahibi olanlar için Emlak gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır? Belli bir miktarın üzerinde kira geliri elde edince ödemeniz gereken emlak gelir vergisi nedir? Eğer sizde üzerinize olan bir taşınmaz için gelir vergisi verecekseniz sizlere kapsamlı olarak bilgiler vermek istiyoruz.
Emlak Gelir Vergisi Nedir?
İçerik Rehberi
Emlak gelir vergisi; mesken veya mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Malların ya da hakların kiraya verilmesi suretiyle elde edilen gelirler, gayrimenkul sermaye iradı olarak isimlendirilir.
Bu kavram, günümüz Türkçesi ile “kira geliri” anlamına gelir. Elde ettiğiniz kira geliri, devletin belirlediği seviyenin üzerinde olursa, kira gelir vergisini ödemekle yükümlü olursunuz.
Emlak gelir vergisi yükümlüsü kabul edilip edilmediğinizi anlamak için yıllık bazdaki kira gelirinize bakmanız gerekiyor. Eğer yıllık kira geliriniz konut üzerinden 7.000₺, iş yeri üzerinden 53.000₺ üzerindeyse, vergi mükellefisiniz demektir.
Daha sonraki süreçlerde vergi konusunda sorun yaşamamak için öncelikle emlak gelir vergisi beyannamesi hazırlamalısınız. Söz konusu belge ile kira gelirinizi resmi olarak devlete beyan ediyorsunuz. Böylece ödeyeceğiniz vergi miktarı belirleniyor.
Burada bahsedilen miktarlardan daha fazla kira geliri elde ediyorsanız, bir vergi dairesine giderek beyanda bulunuluyor. Konuyla ilgili bilgilendirme vergi dairesinde size yapılacaktır. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden de kira gelirleri vergiye beyan edilebiliyor.
Burada ifade edilen rakamlar, [year] yılı için geçerlidir. Söz konusu kira geliri vergisi için belirlenen rakamlar, her yıl değişiyor. Dolayısıyla da her yıl, güncel bilgiler üzerinden hesaplama yapılması daha doğru olacaktır.
Emlak Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Emlak gelir vergisi hesaplama, devletin belirlemiş olduğu kriterlere göre yapılan bir işlemdir. Ancak bu noktada farklı parametreler devreye girdiği için profesyonel yardım alınması gerekiyor. Genel olarak devletin belirlemiş olduğu hesaplama kriterleri, yıllık kira gelirinin belli bir oranıdır. Emlak gelir vergisi hesaplamada kullanılan oranlar şu şekildedir;
- 1.000 ₺’ye kadar %15
- 2.000 ₺ ile 53.000 TL arası %20
- 3.000 ₺ ile 130.000 TL arası %27
- 4.000 ₺ ile 650.000 TL arası %35
- 5.000 ₺ üzeri %40
Oranlara bakıldığında kira gelir vergisi hesaplama işlemi kolay bir şekilde yapılabilir. Bahsedilen vergi hesaplama konusunda bilinmesi gereken önemli bir nokta var. Buradaki hesaplama, kademeli olarak yapılıyor. Örneğin; yıllık kira geliriniz 100.000₺ ise bunun %27’sini emlak gelir vergisi olarak vermezsiniz.
Hesaplama yapılırken önce ilk 24.000₺’lik kısım için %15 vergi uygulanır. 24.000 TL ile 53.000 TL arası için %20 vergi alınır. 53.000 TL ile 100.000 TL için %27 vergi alınır.
Emlak gelir vergisi hesaplama ile ilgili bir örnek vererek daha net anlaşılmasını sağlayalım. Örneğin; yıllık konut kira gelirinizin 43.000₺ olduğunu varsayalım. Konut kirasında 7.000 TL’ye kadar kira ödemesi yapılmasına gerek olmadığı için bu rakam düşülür. Böylece hesaplamalar 36.000₺ üzerinden yapılıyor. Kira verginiz şu şekilde hesaplanacaktır:
- İlk 24.000₺’lik kısım için %15 vergi verirsiniz. Bu rakam 3.600 TL’dir.
- Geriye kalan 12.000₺ (36.000₺-24.000₺) için ise %20 vergi alınır. Bu rakam ise 2.400₺’dir.
- Toplam ödemeniz gereken vergi 3.600₺ + 2.400₺ = 6.000₺’dir.
Buradaki hesaplama, kişinin sadece kira geliri elde ettiği varsayılarak basit şekilde yapılıyor. Eğer kira gelirinizden farklı gelirleriniz var ise hesaplama değişiyor. Ayrıca yapılan hesaplama, [year] yılında elde edilen kira gelirinin vergisidir.
Emlak vergisi hesaplaması yapılırken gider olarak gösterebileceğiniz tutarlarda bulunuyor. Eğer konut kredisi kullandı iseniz burada yer alan ödemiş olduğunuz tüm faizleri gider gösterebilirsiniz. Gerçek gider ve götürü gider ile ilgili bir muhasebeciden destek alarak da vergi hesaplamasının doğru olmasını sağlayabilirsiniz.
Gider yönetimi konusunda doğru adım atarak vergi tutarını çok az miktara kadar düşürebiliyorsunuz. Ayrıca, emlak alım satım vergisi ne kadar oldu sorusunun cevabını linkteki sayfada bulabilirsiniz.
İnternette bulunan emlak gelir vergisi hesaplama araçları kullanılarak daha doğru sonuçlar elde edilebilir. Ancak bu araçların da kesin sonucu verdiğini söylemek zordur.
Emlak Gelir Vergisi Hangi Aylarda Ödenir?
Emlak gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında ödenir. Ödeme öncesinde mükelleflerin emlak gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Buradaki beyan, içinde bulunulan yıla değil, bir önceki yıla aittir. Yani [year] yılında vereceğiniz beyan, 2020 yılındaki kira gelirinizle ilgilidir.
Yıl içinde elde edilen kira gelirinin beyanı belli dönemlerde oluyor. [year] yılı içerisinde bu dönem, 30 Nisan’a kadar süresi vardı. Kira geliri mükellefleri, beyannamelerini bu tarihe kadar vererek vergilerini ödüyor.
[year] yılındaki beyanname, 2020 yılındaki kira gelirini kapsadığı için bir önceki yılın kazanç sınırlarına göre hareket ediliyor. 2020 yılı içerisinde gelir kira verme sınırı 6.600 TL idi. Eğer bir önceki yıl bu rakamdan daha fazla kira geliri etmişseniz, beyanname vermeniz gerekiyor. [year] yılında vereceğiniz beyannamedeki sınır ise 7.000 TL’dir. Burada bahsedilen rakamlar konut kira geliri için geçerlidir. İş yeri kiralarında sınır daha farklıdır.
Emlak gelir vergisi, iki taksit halinde ödeniyor. Ödemeyi dilerseniz internet üzerinden yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden, kredi kartınız veya banka hesap kartınızla ödeme yapabilirsiniz. Bunun dışında en yakın vergi dairesine giderek de ödemenizi gerçekleştirilebiliyor. Devlet, bu noktada önemli kolaylıklar sağlıyor.
Emlak Gelir Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Emlak gelir vergisi sorgulama, e-devlet üzerinden yapılan bir işlemdir. Sorgulama yapmak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir;
- E-Devlete giriş yapın.
- Sağ üst köşedeki arama bölümüne Vergi Borcu yazın.
- Çıkan seçeneklerden Vergi Borcu Sorgulama olana tıklayın.
Bu adımların ardından vergi borçlarınızı göreceksiniz. İlgili bölümde sadece emlak gelir vergisi değil, diğer vergi borçları da yer alıyor. Bundan dolayı borçların yanında bulunan açıklamaları okumanız gerekiyor.
E-Devlet platformunun dışında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden de benzer işlemi yapabilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz var ise bu siteye e-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Daha sonra sitedeki menüleri kullanarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde, emlak gelir vergisi daha detaylı olarak görülüyor. Söz konusu sitedeki açıklamalar daha detaylıdır.
Eğer internet üzerinden emlak gelir vergisi sorgulama yapamıyorsanız en yakın vergi dairesine gidebilirsiniz. Orada bulunan görevliler mevcut vergi borç durumunuzla ilgili size detaylı bilgiler verecektir.
Emlak Gelir Vergisinden Kimler Muaf
Emlak gelir vergisi muafiyeti, belirlenen rakamlardan daha düşük kira geliri elde edenlere veriliyor. Örneğin; [year] yılının sonuna kadar elde ettiğiniz toplam kira geliri 7.000 TL’den daha az ise vergiden muaf olursunuz. İş yeri için ise bu rakam 53.000₺’dir. Bunun haricinde muaf olma durumu söz konusu değildir.
Emlak gelir vergisi hesaplama işlemi ve konuya ilişkin diğer detaylar genel olarak bu şekilde. Ancak her yıl kira gelir vergisi ve diğer vergilere ilişkin uygulamalar farklılaşabiliyor. Bundan dolayı kira geliri vergisi konusunda en güncel bilgilere göre hareket etmeniz gerekiyor. Aksi halde farklı sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
Yorum gönder