Genel Sağlık Sigortası Primi

Genel Sağlık Sigortası Primi ne kadar

Genel Sağlık Sigortası Primi aynı zamanda GSS olarak da adlandırılıyor. GSS, bir vatandaşın sağlık hizmeti alması ile meydana gelen harcamaları karşılamak için oluşturulan bir finansman sigortasıdır.

Genel Sağlık Sigortası düzenlenmeden önce tüm vatandaşlar var ise kendi sigortalarından yararlanmakta, yok ise sağlık hizmetlerinden yararlanamıyordu. Ancak geliştirilen reform sistemi ile artık bir kişinin meydana gelen tüm rahatsızlıklar için kişilerin gelir durumlarına bakılmadan sağlık hizmeti sunuluyor.

Genel Sağlık Sigortası tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 01/01/2012 tarihinden itibaren zorunlu olmuştur. Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan kişiler ve emekli olan kişiler GSS kapsamı dışında yer alıyor. Bununla birlikte işi olmayan ve herhangi bir geliri bulunmayan kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek adına gelir testi yaptırmalıdır.

Gelir Testi Nedir, Neden Yaptırılıyor?

Sigortalı olarak çalışmayan ve GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanacak olanların yaptırması zorunlu olan bir testtir. Genel Sağlık Sigortası primi belirlemek adına yaptırılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası primi için yaptırılacak olan gelir testi için kişiler bulundukları ikametin Sosyal Hizmetler Yardımlaşma ve Danışma Vakfı’na giderek yaptırmaları gerekiyor.

GSS primi ile ilgili oluşabilecek veya var olan muafiyet durumu ile ödeme yapamama durumu ilgili gelir testine bağlı olarak belirleniyor. Gelir testi yaptıran kişiler alacakları sonuç doğrultusunda G0 ve G1 olarak sınıflandırılıyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Teknoloji Tasarım Enerji Dönüşümü Projeleri

Genel Sağlık Sigortası Türkiye’deki tüm vatandaşların eşit şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanması için hazırlanan bir sigortadır.

Genel Sağlık Sigortası G0 Nedir?

Gelir testi sonucu G0 sınıflandırmasında yer alan kişiler aile içerisindeki kişi başına düşen rakam asgari ücret ile bölünmesi sonucu 1/3’ü ve üstünde olmasıdır. G0 sınıfına giren kişiler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için tüm sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanıyor.

Genel Sağlık Sigortası Primi ne kadar
Genel Sağlık Sigortası Primi ne kadar

Genel Sağlık Sigortası G1 Nedir?

Brüt Asgari ücretin 1/3’ünden az gelire sahip olan kişiler ise G1 sınıfında yer almaktadır. Gerçekleştirilecek olan gelir testi sonucu G1 kategorisine girenlerden GSS prim borcu ücreti alınıyor. Bununla ilgili detaylar da yazımızda yer alıyor.

Gelir Testi Ne Zaman Yaptırılıyor, Süresi Var Mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu, herhangi bir sigorta güvencesi olmayan kişileri resen GSS kapsamına dahil ediyor. Gerçekleştirilen resen tescil işlemi ile GSS primi altına giren vatandaşların adreslerine ise tebligat gönderimi sağlanıyor. Eğer gelirinizin hane halkı toplamında brüt asgari ücretin 1/3 oranının altında olduğunu düşünüyorsanız 1 ay içerisinde gelir testi yaptırmanız gerekiyor.

Genel Sağlık Sigortalısı kapsamından yararlanır iken gelirinizin değişmesi durumunda tekrar gelir testi yaptırmanız gerekiyor. İlgili testi yaptırmamanız ve kurum tarafından tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulanıyor.

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası primi 2012-2017 yılları arasında her yıl değişen oranlar ile uygulanıyordu. Ancak yasal düzenlemeler ile birlikte 01.01.2017 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası prim ücreti sabit olarak asgari ücretin %3 oranında olarak belirlendi.

25 yaşını dolduran Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için evli veya bekar olmaları fark etmeksizin G1 sınıfında yer almaları durumunda bu prim ücretini ödemeleri gerekiyor.

[year] GSS Prim Ücreti Nedir?

Genel Sağlık Sigortası prim ücreti [year] yılında brüt asgari ücretin %3’ü hesaplanarak 307,33 ₺ oluyor. Tüm vatandaşlar için Genel Sağlık Sigortası prim ücreti aynı ve değişmeyecek şekilde uygulanmaktadır.

GSS Primi Kaç TL
GSS Primi Kaç TL

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödenmemesi durumunda her gün için dönemin ilgili gecikme zammı uygulanıyor. Genel sağlık sigortası devam eder iken borcun devamlı ödenmemesi ve gecikme faizi işlenmesi durumunda ilgili sigorta iptal ediliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası alacakları için kişilere 3 ay ödeme süresi tanımlanıyor. İlgili süre içerisinde GSS prim borcu ve gecikme faizlerinin ödenmemesi durumunda haciz ve icra işlemleri başlatılıyor.

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Genel sağlık sigortası prim borcunuzun olup olmadığını anlık olarak kontrol edebiliyorsunuz. Bunun için E-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne girerek sorgulama yapabilirsiniz.

E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa bağlı olduğunuz ilçenin SGK ilçe müdürlüklerine giderek elden borcunuz ile ilgili belgeleri talep edebilirsiniz.

GSS Prim Borcu için İtiraz Ediliyor Mu? Nasıl Edilir?

Genel sağlık sigortası ile ilgili borçlarınıza itiraz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer borç durumunda hata veya farklı nedenlerden yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız bağlı olduğunuz SGK müdürlüklerinden itiraz dilekçesi doldurarak gerçekleştirebilirsiniz.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 0 Anlık Puan: 0]

Yorum gönder

error: Content is protected !!