Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Sorgulama Nasıl Yapılır

Enerji Kimlik Belgesi sorgulama

Enerji kimlik belgesi artık tüm yeni binalarda 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği zorunlu oluyor. İlgili kanunda yer almakta olan binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında önem arz ediyor.

İlgili belge binalara sağlanmakta olan enerjinin daha etkin ve enerjinin verimli olarak kullanılmasını amaçlar. Enerji kimlik belgesi aynı zamanda çevre korumak ve israfı önlemek amacı ile çıkartılmıştır.

Özellikle sağlanacak ısı yalıtım ile enerji verimliliği sağlanmak amaçlanıyor. Enerji kimlik belgesi beyaz eşyalarda gördüğünüz performans sınıflandırmasına benzeyen bir sınıflandırmaya sahiptir. Bu sınıflandırmalar A ve G aralığı içerisindedir.

İlginizi çekebilir: elektrik aboneliği açtırma başvurusu nasıl yapılır

Enerji Kimlik Belgesinin Amacı Nedir?

Enerji kimlik belgesi ile ilgili yasaların kabul edilmesinden sonra bu düzenlemenin amacı maddeler olarak şu şekilde;

  • Binaya aktarılmakta olan enerjinin doğru kullanılmasını sağlamak,
  • Enerji kaynağının daha etkin bir şekilde verim alacak şekilde planlaması ve kullanılmasını sağlamak,
  • Enerji nedeni ile oluşabilecek tüm çevre sorunlarının önüne geçmek,
  • İsraf edilen enerji miktarının önüne geçmek,
  • Sera gazı salım seviyesinin dengesini sağlamak,
  • Binanın dış yalıtım ve iç yalıtım özelliklerinin doğru şekilde yapılmasını sağlamak,
  • Binanın ısıtma ve soğutma sisteminin enerji kapsamında doğru ve verimli olarak yapılmasını sağlamak,

Enerji kimlik belgesi ile ilgili sınıflandırmalar içerisinde A sınıfı en verimli seviye olur iken G sınıfı ise en düşük verimli seviye anlamını taşıyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Satılık Manlift Fiyatları

1 Ocak [year] tarihinden itibaren yapılacak olan tüm binalarda Enerji kimlik belgesi ile ilgili kanun gereği minimum C seviyesinde inşa edilmesi gerekiyor. Yapımı ilgili tarihten sonra başlayan ve C seviyesindeki enerji kimlik belgesini alamayan binalar iskan ruhsatı alamayacaklar. 1 Ocak [year] tarihinden önce inşa edilen binalarda ise asgari sınıflandırma bulunmuyor.

Enerji Kimlik Belgesi sorgulama
Enerji Kimlik Belgesi sorgulama

Enerji Kimlik Belgesi Ne Zaman ve Neden Alınmalıdır?

Enerji kimlik belgesi 1 Ocak [year] tarihinden itibaren yapılan binalarda yeni, öncesinde yapılan binalarda ise mevcut bina olarak geçer. İnşaat halinde olan ve bittikten sonra iskan ruhsatı alınabilmesi için yeni binaların minimum C seviyesinde olması gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mevcut binalarda sınıflandırma olmasa da bazı şartlar bulunuyor.

1 Ocak [year] tarihinden önce yapılan ancak iskan ruhsatı olmayan binalar bu ruhsatı alabilmek için enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. Herhangi bir sınıflandırma olmasa da belediyeye bu evrak teslim edilmeden iskan ruhsatı almak imkansız oluyor.

İlginizi çekebilir: DASK açılımı nedir

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Yeni ve mevcut binalar için enerji kimlik belgesi vermeye yetkili tüzel kişiler bulunmaktadır. İlgili alanda yetkili meslek odalarından alınan evraklar ile SMM belgesi bulundurmakta olan mühendisler ve mimarlar bu yetkiye sahiptir.

İlgili firmalar bünyelerinde gerekli evraklara sahip mühendisler ve mimarlar çalıştırması durumunda Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından bu belgeyi vermeye hak kazanıyor. Enerji kimlik belgesi almak için ilgili firmaların listesine ve adreslerine arama motorlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatı Nedir?

Enerji kimlik belgesi fiyatları her binaya özel olarak hesaplanarak çıkmaktadır ve önceden fiyat vermek mümkün değildir. Enerji kimlik belgesi hazırlanır iken fiyata etki eden en önemli etken bina tipidir. 2 katlı müstakil bir bina ile 50 daireli bir apartman için verilecek olan enerji kimlik belgesinin fiyatı büyük farklılıklar göstermektedir.

Enerji kimlik belgesi fiyatı ile ilgili en önemli detay toplam tutarın binaya verilmesidir. Binaya verilecek olan bu tutar daire başına eşit miktarda bölünerek ödemesi yapılmaktadır.

Enerji kimlik belgesi fiyatı hesaplanır iken ilgili firma sizlerden bazı evraklar talep edecektir. EKB için zorunlu olan evrak listesi ise şu şekilde;

  • Mimari Proje
  • Mekanik Proje
  • Isı Yalıtırım Raporu
  • Talep Formu

Enerji kimlik belgesi fiyatları yetkilendirilen şirketlerde pek çok neden ile farklılık gösteriyor. Özellikle firmaların büyüklüğü ve çalışan sayısı, uzman sayısı bu konuda önem arz ediyor. Çalışacağınız EKB firması ile ilgili yapacağınız görüşmelerde bir den çok firmadan teklif alarak fiyat değerlendirmesi yapabilirsiniz.

Mimari Proje Nedir?

Her binanın inşa işlemleri başlamadan bir projesi bulunmaktadır. Mühendisler tarafından hazırlanan mimari proje daha sonra oturuma başlandıktan sonra bina yönetimine teslim ediliyor. Ancak mimari proje elinizde bulunmuyor ise tekrar talep edebiliyorsunuz.

İlgili belediyeye başvurarak binanız için tekrar mimari proje alabiliyorsunuz.

Sıkça Sorular Sorular

Mekanik Proje Nedir?

Tüm binalarda inşaat aşamasından önce hazırlanması zorunlu olan projedir.

Talep Formu Nedir?

Enerji kimlik belgesi için anlaştığınız firma tarafından talep edilmektedir. Bu talep formu içerisinde binayı tanıtmanızı istenen soru-cevap seçenekleri yer alıyor. Aydınlatmada kullanılan ekipmanlar, kazan veya kombi ile merkezi ısıtma vb. soruları doğru ve eksiksiz yanıtlamalısınız.

 

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır
Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır

Isı Yalıtırım Raporu Nedir?

Binanız için inşa aşamasında veya sonrasında mantolama yaptıran tüm binalar bu evraka sahip oluyor. Ancak bu rapor yoksa ve mantolama yaptırmadıysanız enerji kimlik belgesi için yaptırmanız gerekiyor. İlgili firmalardan aynı zamanda ısı yalıtımı olmadan başvuru için olmadığına dair rapor alabilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi için gerekli olan projeler uzmanlar tarafından incelenmekte ve daha sonra BEPTR2 sistemine girmektedir. BEPTR2; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanılan ve zorunlu olan belge düzenleme sistemidir. EKB için anlaştığınız firmanın mimarları bu sisteme projeleri tekrar uygun olarak çizmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından girişi sağlanan bilgiler incelenir ve onay işlemi tamamlandıktan sonra Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmasına iletiliyor.

Enerji kimlik belgesi fiyatları tüm bu işlemler için talep edilen bir ücrettir ve daire başı ile m2 olarak fiyatlandırma verilebilmektedir. Hastane, okul ve alışveriş gibi daire bölünmesi mümkün olmayan alanlar için fiyatlandırmalar m2 üzerinden yapılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Alma Zorunluluğu Olmayan Binalar Hangileridir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen bazı binalar için EKB zorunluluğu yoktur. Enerji kimlik belgesi zorunluluğu olmayan yapılar şu şekilde;

  1. Sanayi dalında üretim amaçlı kurulan binalar
  2. Kullanılacak iş süresinin 2 yıldan az olduğu binalar
  3. 50 m2 altında kullanım alanına sahip olan binalar
  4. Sera
  5. Atölye
  6. Depo, Cephanelik, Ardiye, Ahır ve Ağıl benzeri münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan binalar
  7. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları

EKB İle İlgili Merak Edilen Bilinmesi Gerekenler

Enerji kimlik belgesi almadan önce ve sonra bilinmesi gerekenler bulunuyor. EKB ile ilgili merak edilenler ise şu şekilde;

Enerji kimlik belgesi ile ilgili mevcut bina ve yeni bina kavramlarına dikkat edilmelidir. Yeni bina; yapımı 1 ocak [year] tarihinden sonra başlayan binalardır. Mevcut bina ise 1 Ocak [year] tarihinden önce başlayan binalardır.

Yeni binalarda iskan raporu almak için enerji kimlik belgesi zorunluluğu bulunuyor. Mevcut binalarda bu zorunluluk yer almasa da ilgili belgeyi hazırlatarak belediyeye teslim etmeniz gerekiyor.

EKB raporu ilgili uzman firmalar tarafından alındıktan sonra 10 yıl geçerlidir. Geçerlilik süresi içerisinde binada gerçekleştirilecek tüm işlemler raporun dışında kalıyor.

EKB için ısı yalıtımının zorunlu olup olmadığı için en çok merak edilen konulardan biri. Enerji kimlik belgesi almak için ısı yalıtımı zorunlu değildir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]

Yorum gönder

error: Content is protected !!