Diyetisyen Maaşları
Diyetisyen maaşları, sağlık sektörüne ilgi duyan ve beslenme bilimi alanında kariyer yapmayı hedefleyen kişiler için büyük bir merak konusudur. Diyetisyenler, insanların yaşam kalitelerini artırmak, hastalıkların önlenmesine ve tedavisine katkı sağlamak için bilimsel temellere dayanan beslenme önerileri sunarlar. Bu nedenle, diyetisyenlerin maaşları ve çalışma koşulları, bu mesleği tercih edecek bireyler açısından önemli bir değerlendirme unsuru olmaktadır. Bu yazıda, diyetisyen maaşlarına dair güncel bilgiler ve maaşları etkileyen faktörler sunarak, bu alanda kariyer yapmayı düşünenlerin beklentilerini ve iş olanaklarını daha net bir şekilde değerlendirebilmesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, diyetisyenlik mesleğindeki kariyer gelişimi, sektördeki istihdam eğilimleri ve gelecekteki fırsatlar hakkında bilgiler vererek, adayların kariyer hedeflerini daha sağlam temellere dayandırmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Nasıl Diyetisyen Olunur, Maaşları [year] Ne Kadar?
İçerik Rehberi
Diyetisyen maaşları kişinin kıdemine ve çalıştığı kuruma farklılık gösteriyor. Bilindiği gibi diyetisyen olmak için 4 yıllık lisans programı olan Beslenme ve Diyetetik bölümünün bitirilmesi gerekiyor.
Bu bölümden mezun olanlar kamu kurumlarında veya özel sektörde diyetisyen olarak çalışabiliyor. Çalışılan yere göre maaşlar önemli derecede farklılık gösteriyor.
Diyetisyenlerin görev alanları aşağıdaki gibidir;
- Aile sağlığı merkezleri
- Devlet hastaneleri
- Renal Bakım Üniteleri
- Özel Hastaneler
- Besin kalite kontrol laboratuvarları
- Rehabilitasyon merkezleri
- Yemek şirketleri
- Gıda fabrikaları
- Huzurevleri
- Özel klinikler
Diyetisyenlerin maaşları ile ilgili bir diğer önemli noktanın ise deneyim olduğu söylenebilir. Bahsedilen durum hem devlette hem de özel sektörde geçerlidir. Yeni başlayan bir diyetisyen ile deneyimli bir diyetisyenin aynı maaşı maalesef aynı olmuyor.
Diyetisyen maaşları ile ilgili bir diğer önemli nokta ise uzmanlık alanlarıdır. Diyetisyenler, mezun olduktan sonra direkt görev yapabilecekleri gibi kendilerini belli alanlarda geliştirebilirler. Belli alanda uzman olanların aldıkları maaşlar da farklı oluyor.
Uzman diyetisyen maaşları, uzmanlık alanına göre değişiyor. Bu yüzden net bir rakam verilmesinin doğru olmadığından söz edilebilir.
Bu noktaya kadar verdiğimiz bilgilerin dışında diyetisyen maaşları konusunda net rakam verilemeyeceği aşikar. Ancak ortalama bir rakamdan bahsetmek mümkündür. Diyetisyenler, ortalama olarak 6.000 TL ile 8.000 TL arasında maaş alır.
İlginizi çekebilir: Gıda mühendisliği maaşı ne kadar?
Devlet Hastanesinde Diyetisyen Maaşı [year] Ne Kadar?
Devlet hastanesinde diyetisyen maaşları kıdem ve dereceye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Sadece diyetisyenlikte değil bütün devlet memurluklarında böyle bir durum bulunuyor. Kıdem ve derece ne kadar yüksek olursa, alınan maaş da o kadar yüksek oluyor.
[highlight color=”yellow”]Devlet hastanelerinde çalışan diyetisyenlerin maaşları ortalama olarak şu şekildedir;[/highlight]
- 8/1 derecedeki memur 16.450 TL
- 5/1 derecedeki memur 16.620 TL
- 4/1 derecedeki memur 16.730 TL
- 2/1 derecedeki memur 16.940 TL
- 1/1 derecedeki memur 17.040 TL
Devlette görev yapan diyetisyenlerin ortalama maaşları bu şekilde ödeniyor. İlk defa göre başlayan bir diyetisyen 6.450 TL alırken, en üst derecedeki (25 yıl çalışan) diyetisyenin maaşı ise 17.100 TL seviyelerindedir. Dolayısıyla zamana bağlı olarak maaşın miktarı da artıyor.
Devlet kurumlarındaki diyetisyen maaşları kişinin eğitim seviyesine göre farklılık gösteriyor. Evet, bütün diyetisyenlerin lisans mezunu olması gerekiyor. Ancak bazıları yüksek lisans ve doktora ile eğitimlerine devam etmektedir. Bu bahsedilen durumda olanlar eğitim seviyelerinin yüksek olduğundan dolayı bir miktar daha yüksek maaş alıyorlar.
İlginizi çekebilir: başhekim maaşı ne kadar oldu?
Özel Sektörde Diyetisyen Maaşları [year] Ne Kadar?
Özel sektörde diyetisyen maaşları ilgili özel kurumun işleyişine ve personeller maaşları politikasına göre değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla da özel sektörün tamamı için bu noktada bir çıkarım yapılması mümkün olmuyor. Ancak özel sektörde görev yapan diyetisyenlerin 6.500 TL kadar maaş aldıkları konusunda bilgi verebiliriz. Buradaki rakam ortalama olup değişkenlik gösterebilir.
Özel sektör diyetisyen maaşları farklı unsurlara göre değişiklik gösteriyor. Bu noktada diyetisyenin alanında ne kadar başarılı olduğu, mezun olduğu üniversite ve görev yapılan bölgenin önemi büyüktür.
Özel hastane diyetisyen maaşları asgari ücret seviyesinde olabileceği gibi 10.000 TL üzerinde de olabilir. Bu noktada öncelikle kişinin deneyimine bakılması gerekiyor. Eğer mesleğe yeni başlayan bir diyetisyen ise asgari ücret veya onun biraz daha üzerindeki rakamlar teklif ediliyor. Kişinin deneyimi arttıkça ve başarısı ile dikkat çekmeye başladıkça maaşı da artıyor.
Devlet hastanelerinde her ne kadar diyetisyenin mezun olduğu üniversite dikkate alınmıyor olsa da, özel hastanelerde durum farklıdır. Mezun olunan üniversite ne kadar iyi ise diyetisyen açısından bu büyük bir avantajdır. Ancak tanınmayan üniversitelerden birinden mezun olunmuşsa özel sektörde bunun olumsuzluk olduğu söylenebilir.
Diyetisyen maaşları ile ilgili son bir husus da özel hastanelerin bulunduğu konumla ilgilidir. Lüks sayılabilecek, yoğun bölgelerde yer alan özel hastanelerin çalışanlarına daha fazla maaş verdiği bilinir.
Özel Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?
Özel diyetisyen maaşları tamamen kendi belirlemiş oldukları fiyat tarifelerine göre farklılık gösteriyor. Sağlıklı beslenme konusunda insanlara yardım eden diyetisyenlere olan talep her geçen gün biraz daha artıyor. Devlet hastanelerinin aşırı kalabalık ve yoğun olması, özel hastanelerin pahalılığı, insanları farklı arayışlara sürüklüyor. İşte tam bu nokta özel diyetisyenler tercih ediliyor.
Özel diyetisyenler kamu hastanelerinde ve özel hastanelerinde görev yapmayan ve kendi kliniğinde hizmet veren diyetisyenlerdir. Kliniklerinde, insanların sağlıklı beslenme ve kilo verme gibi problemlerine yönelik çözüm üretmeye çalışırlar. Verdikleri hizmet için ise farklı fiyatlar talep edebilirler.
Kendi kliniklerinde hizmet veren diyetisyenler ortalama 16.000 TL maaş alır. Ancak verdikleri hizmetin kalitesi arttıkça insanların ilgisi de artacaktır. Böylece alınan fiyatlar da yükseliyor. Buradaki rakamlar tamamen arz talep dengesi ile ilgilidir.
Eğer özel diyetisyen, başarılı bulunmaz ise insanların ilgisi kaybolacaktır. Böylece aylık kazanılan miktar daha aşağılara düşecektir. Bu noktada kurumu tarafından uygun görülen ücreti alacağı söylenebilir.
Diyetisyenler Ne İş Yapar?
Diyetisyen maaşları konusunda merak edilen bir diğer önemli nokta ise şüphesiz ki diyetisyenlerin ne iş yaptıklarıdır. Diyetisyenler, beslenme ile ilgilenen bir meslek grubudur. Bu meslek grubunun çoğu zaman sadece zayıflama ile ilişkilendirildiğini söylemek yanlış olmaz.
Beslenme uzmanı olan diyetisyenlerin görevleri aşağıdaki gibidir;
- Gıdaların içerisinde yer alan maddeleri detaylı olarak bilmek.
- Bilgi birikimini kullanarak hastalara uygun beslenme programları hazırlamak.
- Kötü yeme alışkanlığı kaynaklı sağlık sorunlarını tespit etmek.
- Kilo vermek isteyen kişilere gerekli bilgilendirmeleri yapmak.
- Danışanların sağlıklı bir bedene sahip olabilmeleri için beslenme programı hazırlamak.
- Gıda güvenliğine dair bilgi sahibi olmak ve güncel gelişmeleri yakından takip etmek.
- Yanlış beslenme alışkanlıklarını danışanlara fark ettirmek ve bu alışkanlıkların düzelmesini sağlamak.
- Hazırlanan diyetlere danışanların nasıl kolaylıkla uyabileceklerine dair bilgilendirmeler yapmak.
Bilindiği üzere Türkiye, son yıllarda obezite ile mücadele eden bir ülke haline geldi. İşte bu mücadelenin en önünde yer alan diyetisyenlerin güçlü bir iletişim becerisine sahip olması da gerekiyor. Karşıdaki kişi ile iletişime başarılı bir şekilde geçilmeli ve onun sorunlarını dikkatli bir şekilde dinlenilmeli. Böylece diyetisyenlerin etkinlikleri artmış olacaktır.
Beslenme uzmanı olan diyetisyenler görev yaptıkları yere göre farklı çalışma şartlarına sahip olabilir. Genellikle sabah saat 08.00’de göreve başlıyor ve akşam 17.00’ye kadar çalışıyorlar. Bazı özel hastanelerde ise çalışma saatleri 09.00 ile 16.00 arası olarak belirleniyor.
Yorum gönder