İdari Takip Nedir, Ne Zaman Başlar?

idari takip nedir

Bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödemediğinizde gündeme gelen idari takip nedir ve nasıl yapılır? Ne gibi yaptırımları vardır? İdari takip süreci nasıl biter? İdari takip ve sonrasına ilişkin bütün detayları sizlerle.

İdari Takip Nedir, Süresi Ne Kadar?

[highlight color=”pink”]İdari takip bankalara olan borcun 90 gün içinde ödenmemesi durumunda bankaların ödemenin yapılmasını isteme talebidir.[/highlight] İdari takip, sadece borcun hatırlatılması ve ödemenin bir an önce yapılmasına dair uyarı niteliğindedir.

Bunun haricinde herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak bu süreçte borcunuzu ödemez iseniz yasal takip süreci başlayacaktır. Yasal takipte, borçların artık icra ile tahsilinin yapılması gündeme geliyor.

İdari takibin bir hatırlatma olduğu ifade edilebilir. Bu hatırlatma günümüzde telefon, SMS ve mail gibi farklı iletişim yöntemleri ile yapılabiliyor.

Yapılacak olan idari takibin hiçbir yaptırımı yoktur, sadece kredi notunuzu olumsuz olarak etkileyeceği unutmayın. Borcun zamanında ödenmemesi ve hatta idari takibe düşülmesi kredi notunu ciddi anlamda aşağıya çekiyor.

Bunun ardından yasal takibe düşmeniz durumunda ise kara listeye alınması dahi söz konusu olabiliyor. Böylece daha sonraki süreçlerde kredi kullanamaz veya kredi kartınızla alışveriş yapamayabilirsiniz. 12 aylık bir dönem boyunca bu tür olumsuzluklar artarak devam edebilir.

İlginizi çekebilir: banka borcu sorgulama nasıl yapılır

idari takip nedir
idari takip nedir

İdari Takip Ne Zaman Başlar?

[highlight color=”yellow”]İdari takip süreci, 90 gün sonunda başlıyor.[/highlight] Kredi veya kredi kartı borçlarınızı 90 gün boyunca ödemezseniz idari takip başlayacaktır.

Bankalardan alınan krediler veya kredi kartı borçları belirtilen tarihler arasında ödenmelidir. Eğer ödemeler iki defa geciktirilirse, yani 90 günlük süreçte ödeme yapılmazsa idari takip başlıyor. Kısacası bahsedilen sürecin başlaması için borcunuzu 90 gün boyunca ödememeniz gerekiyor. İşte bu süre sonunda banka tarafından size borcunuzu ödemeniz için bir tebligat gönderiliyor. O tebligatı aldığınızda borcunuzu 7 gün içerisinde ödemeniz gerekir. Aksi halde yasal takip süreci banka tarafından başlatılır.

Her ne kadar bankalar tarafından idari takibin 90 gün sonunda başlatılması esas olsa da uygulamada farklılıklar olabilir. Henüz gerekli olan süre dolmadan bankalar borcunu zamanında ödemeyen kişiye SMS veya telefon ile durumu hatırlatır. Hatta bunun için ödeme tarihinin üzerinden sadece birkaç gün geçmesini bekler.

Kredi kartı borcu veya kredilere ilişkin borçlarınızı geciktirdiğinizde banka tarafından hatırlatmalar yapılıyor. Bu süreçte borcunuza ilişkin size yapılandırma teklifleri iletilebilir. Borcunuzun yeniden taksitlendirilmesi, uygun faiz oranları veya vadesinin yükseltilmesi gibi teklifler gelebilir.

Bunların nedeni bankanın borcu bir an önce tahsil etmek istemesiyle ilgilidir. Çünkü banka idari takip aşamasında hem zaman hem de maddi olarak kayıp yaşıyor. Bunları engellemek için kısa yoldan sorunu çözmeye odaklanıyorlar.

İlginizi çekebilir: banka borcu ödenmezse ne olur

İdari Takip Ne Zaman Kalkar?

[highlight color=”yellow”]İdari takip, banka tarafından size yapılan tebligattan sonraki 7 günlük süreçte borcunuzu ödediğinizde kalkıyor.[/highlight] Yukarıda genel hatları ile anlatılan idari takip sürecinde bankalar, sık sık size borcunuzu ödemenizi hatırlatacaktır. Tekrar vurgulamak gerekirse, yapılan bu işlemler sadece hatırlatma amaçlıdır.

Günümüzde bütün resmi işlemlerin yazılı bir şekilde gerçekleştirildiği unutulmamalıdır. Bu bağlamda bankaların telefonla sizi aramaları ve borcunuz konusunda sizi uyarmaları, direkt olarak idari takip değildir.

Belirttiğimiz gibi bu süreç 90 günün sonunda başlıyor ve yazılı bir tebligat şeklinde sizlere ulaşıyor. Siz ilgili tebligatı aldığınızda idari sürecin başladığını anlayabilirsiniz. Süreç sadece 7 gündür ve 7 gün içinde ödeme yaptığınızda süreç sonlanır. Yani idari takip kalkar.

idari takip ne zaman başlar
idari takip nedir, ne zaman başlar

Bankalar Kaç Günde İcraya Verir?

İdari takip süreci sonunda ödenmeyen borçlar banka tarafından icraya veriliyor. Kredilere veya kredi kartlarınıza ilişkin borçların zamanında ödenmemesi halinde önce hatırlatmalar yapılıyor. 90 günlük süreç sonunda hale ödeme yapılmamışsa idari takip başlatılıyor.

Borçlulara 7 gün içinde ödeme yapmaları gerektiğine dair tebligat gönderiliyor. Bu süre içinde ödemenizi yapmazsanız banka tarafından yasal takip başlatılır ve borçlular icraya verilir. Yasal takip sonunda kırmızı çizgi alırsanız bir daha uzun süre boyunca kredili ürünler kullanamazsınız.

Pandemi sürecinde birçok bireysel ve kurumsal müşterinin mali açıdan zor zamanlar geçirdiği bilinen bir durum. Bahsedilen durumdan dolayı BDDK tarafından geçici bir düzenlemeye gidildi. Buna göre 30 Haziran [year] tarihine kadar olan kredi ve kredi kartı borçlarında takip süresi 180 güne çıkarıldı. Böylece borcunu ödemekte zorlanan kişilerin yasal takibe düşmeleri engellendi.

Ancak bahsedilen uygulamanın kısa bir süre önce bittiği unutulmamalıdır. İlk olarak 2020 yılında uygulanmış ama ihtiyaçtan dolayı [year] yılına kadar uzatılmıştı. İhtiyacın olması durumunda 2025 yılına kadar uzatılabilir.

İdari takip, her ne kadar yaptırımı olmayan bir süreç olsa da önemli bir eşiktir. Eğer bu eşikte borcunuzu ödemez veya bankanın sunduğu yapılandırma tekliflerini kabul etmezseniz icra süreci başlar.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Anadolubank Kredi Kartı Başvurusu

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!