Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları

Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Arttı Mı

Okul öncesi öğretmenliği maaşları, eğitim sektöründe göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konudur. Okul öncesi öğretmenler, çocukların yaşamlarındaki en kritik evre olan erken çocukluk döneminde, onların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine büyük ölçüde katkı sağlarlar. Bu nedenle, okul öncesi öğretmenlerin aldıkları maaşlar ve çalışma koşulları, bu alanı tercih edecek adaylar için büyük öneme sahiptir. Bu yazıda, okul öncesi öğretmenliği maaşlarına dair güncel verilere ve maaşları etkileyen faktörlere ışık tutarak, bu mesleğe yönelmeyi düşünenlerin beklentilerini ve kariyer fırsatlarını daha net değerlendirebilmesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, okul öncesi öğretmenliğinin iş olanakları, kariyer gelişimi ve sektördeki istihdam eğilimleri hakkında bilgiler sunarak, adayların gelecekteki kariyer planlarını daha sağlam temellere oturtmalarını hedefliyoruz.

Okul Öncesi Öğretmeni Nasıl Olunur?

Okul öncesi öğretmeni olmak için Eğitim Fakülteleri’nde yer alan Okul Öncesi Öğretmenliği programından mezun olunması gerekiyor. Geçmişte Çocuk Gelişimi programından mezun olanlar da okul öncesi öğretmeni olarak atanabiliyordu.

Ancak son dönemde yapılan uygulamalarda böyle bir durum olmadığı görülüyor. Dolayısıyla okul öncesi öğretmeni olabilmenin tek yolunun eğitim fakültesinden geçtiği söylenebilir.

Okul öncesi öğretmenliği maaşları kadar bu bölümün ne kadar zor olduğu da merak ediliyor. Hatta birçok kişinin okul öncesi öğretmeni olmak zor mu şeklinde sorular sorduğu biliniyor. Buna karşın bazıları da bu bölümü bitirmenin çok kolay olduğuna inanıyor.

Okul öncesi öğretmenliği, toplamda 4 yıllık bir lisans programı. Programda, çocuklara verilecek olan eğitim sırasında ihtiyaç duyulabilecek konulara ilişkin eğitimler yer alıyor. Örneğin; flüt çalmaktan ritim tutmaya, materyal hazırlamaktan çocuk gelişimine kadar farklı konularda eğitimler veriliyor. Bu eğitimler çok zor değildir ancak sanıldığı kadar kolay olmadığının da bilinmesi gerekiyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Rehber Öğretmen Maaşı

Okul öncesi öğretmeni olarak devlet okullarında veya özel okullarda görev yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu mesleği yapabilmek için öncelikle mesleğinizi ve çocukları sevmeniz gerekiyor. Aksi durumda çok fazla zorlanacağınızı şimdiden belirtmek isteriz.

İlginizi çekebilir: anaokulu öğretmeni maaşı ne kadar?

Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Arttı Mı
Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Arttı Mı

Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar?

Okul öncesi öğretmenliği maaşları, devlet okullarında ve özel okullarda farklılık gösteriyor. Ayrıca alınacak olan maaşın farklı unsurlara göre değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla bu noktada okul öncesi öğretmenleri maaşlarının daha ayrıntılı incelenmesi gerekiyor. Öğretmen maaşları ne kadar şeklindeki sorunun cevabı ancak bu şekilde verilebiliyor.

Bilindiği gibi öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında ve özel okullarda görev yapabilirler. Her iki alandaki maaş hesapları farklıdır. Buna ilişkin detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Devlette Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları

Okul öncesi öğretmenliği maaşları devlette öğretmenin kıdemine ve çocuk sahibine bağlı olarak değişiyor. Ortalama olarak 17.500 TL civarı maaş alıyorlar. Kadrolu öğretmenlerin burada yer alan maaşın haricinde bir de ek ders aldıkları unutulmamalıdır. Haftada 12 saat ek ders ücreti alıyorlar. Ek ders ücretleri ise her ayın ilk haftasında ödeniyor.

İlk defa [year] yılında atanan ve bekar olan bir okul öncesi öğretmeninin maaşı 17.963 TL’dir. Alınan ek ders ile bu rakam 18.000 TL seviyesinin üzerine çıkıyor.

Devlet okullarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri, 657 sayılı devlet memurları kanununa tabidir ve memur olarak kabul edilirler. Özlük hakları da buna göre düzenlenmiştir.

Devlette öğretmen maaşlarına Ocak ve Temmuz aylarında zam yapılıyor. Bu zamların hangi oranda olacağı yapılan toplu görüşmelerde belli olur. Eğer verilen zam miktarı 6 aylık enflasyonun altında kalırsa ek olarak bir de enflasyon zammı veriliyor. Böylece okul öncesi öğretmenliği maaşları enflasyona ezdirilmemiş oluyor. Temmuz [year] döneminde okul öncesi maaşları %8,45 zamlandı.

İlginizi çekebilir: çocuk gelişimi maaşları ne kadar?

Özel Okullarda Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları

Okul öncesi öğretmenliği maaşları özel okullarda daha düşük seviyededir. Devlet okullarında görev yapan kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi burada belli bir standarttan bahsetmek çok zordur. Özel sektörde maaşlar bazen asgari ücret seviyesinde dahi olabiliyor. Bazen de devlettekinden çok daha yüksek olabiliyor. Dolayısıyla buradaki maaş farklılığı daha fazladır.

Özel okullarda görev yapan öğretmenler deneyimlerine ve başarılarına göre maaş alırlar. Eğer okul öncesi eğitim konusunda başarılı olur, çocuklarda fark yaratabilirseniz, istenen bir öğretmen olursunuz. Bunun neticesinde ise alacağınız maaş yüksek olur.

Yeni mezun olduktan sonra özel okulda çalışma istediğinizde size teklif edilecek rakam asgari ücret civarında olabilir. Bahsedilen durum artık normal olarak kabul edilmektedir. Özel sektörde yeni başlayan okul öncesi öğretmenliği maaşları bu seviyededir. Diğer branşlarda da durumun aynı olduğu söylenebilir.

Özel okullarda okul öncesi maaşları ortalama olarak 13.500 TL ile 16.000 TL arasındadır. Özel sektörde maaşlara zamlar genellikle Ocak ayında yapılıyor. Asgari ücrette meydana gelen artış buradaki maaşların ne kadar artacağı konusunda belirleyicidir. Ancak kesin olarak bir şey söylemek zordur. Öyle ki bazı yıllar maaşlar zam yapılmaması dahi gündeme gelebiliyor. Bu noktada bir diğer husus ise okul öncesi öğretmenliği maaşları özel sektörde okuldan okula farklılık gösteriyor.

Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar
Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar

Okul Öncesi Öğretmenliği Çalışma Şartları

Okul öncesi öğretmenliği maaşları hakkında bilgi alanlar bu meslek grubunun çalışma şartlarını da merak ediyor. Anasınıfı öğretmeni olarak da bilinen okul öncesi öğretmenleri ülke ortalamasına göre hiçte fena olmayan bir maaş alırlar. Peki ama haftada kaç saat çalışıyorlar? Çalışma şartları nasıl?

Buradaki soruların cevapları devlet okulları ve özel okullar için farklıdır. Öncelikle özel okullarda görev yapan öğretmenler tam zamanlı olarak çalışıyor. Çalışma süreleri ortalama 8 saattir. Ancak en fazla 9 saat olabiliyor. Çalışma süreleri fazla olsa da özel okulların sağladığı imkanların daha fazla olduğu söylenebilir.

Uygun ekipman ve materyallerden sınıfın düzenlenmesine varıncaya kadar devlet okullarına göre daha iyi oldukları kabul edilen bir durumdur.

Devlet okullarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri en az 6 saat en fazla ise 9 saat görev yaparlar. Görev yaptıkları süreye bağlı olarak ek ders ücreti alırlar. Okul öncesi öğretmenliği maaşları, alınan ek derslerle daha da yüksek bir seviyeye gelir.

Örneğin; günde 6 saat çalışan bir okul öncesi öğretmeninin alacağı ek ders haftalık 12 saattir. Aylık ise 48-54 saat arasında ek ders ücreti alır. 1 saatlik ek ders ücreti 20 TL’dir. Ve buradan basit bir hesaplama alınacak ek dersin 2.180 TL olduğu söylenebilir. Buna ek olarak nöbet ücreti gibi ek ücretler de alınır.

Devlet okullarındaki çalışma şartları ise maalesef özel okullardaki kadar iyi değildir. Evet, devlette görev yapanlar için okul öncesi öğretmenliği maaşları çok iyidir. Ancak bazı okullardaki çalışma ortamı ve diğer şartlar son derece kötüdür. Bilhassa merkeze uzak köy ve kasabalarda durum bu şekildedir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!