Demir Fiyatları

demir fiyatları

İnşaat sektöründe ki rağbet hızla artarken, demir fiyatları ve inşaat demir fiyatları hızlıca yükselmeye devam ediyor. İnşaat sektöründe ki bu yükselişler sektörü de olumsuz yönde etkilemekte. Günlük demir fiyatları oldukça dalgalı olurken, demir ton fiyatı artışları da sektördekileri kara kara düşündürüyor.

İnşaat Demiri Nedir?

İnşaat sektöründe kullanılan onlarca çeşit yapı malzemesi bulunuyor. Fakat inşaat sektörünün en önemli malzemelerinin başında şüphesiz demirler yer almakta. Gerek dayanıklılık sağlanması, gerekse kullanım kolaylığına sahip olması nedeniyle pek çok inşaatta demirler kullanılıyor.

İnşaat demirleri pek çok yapıda kullanılıyor olsa da en yaygın kullanım yeri betonarme yapılardır. Kaymaları ve çekmeleri önleyerek dayanıklı bir yapı ortaya koymak için bu malzemelere ihtiyaç vardır. Özel olarak demir çelik fabrikalarında üretilen inşaat demirleri profil demir, çelik hasır, lik demir, u profil vb. şekillerde yapılarda kullanılmakta.

İnşaat Demirinin Kullanım Alanları Nelerdir?

İnşaat demirlerinin çok geniş bir kullanım alanı vardır. Özellikle çelik gibi diğer metaller göz önünde bulundurulduğunda daha uygun fiyatlı olması ve bir o kadar da mukavemet sağlaması nedeniyle onlarca çeşit kullanım alanı bulunuyor.

İnşaat temelinde, kolonlarda, perde dökümünde, kirişlerde ve daha birçok yerde dayanıklılık sağlamak için bu yapı malzemeleri kullanılır. Bununla birlikte sera malzemeleri de büyük oranda demirden oluşmakta. Bu noktada yeni inşaat demirleri ya da hurda sera demirleri kullanılabilmekte. Sağlamlık ve dayanıklılık konusunda demirler bir numaralı tercih sebebi.

İlginizi çekebilir: boardex fiyat ne kadar?

demir fiyatları
demir fiyatları, inşaat demiri fiyatları ne kadar oldu?

İnşaat Demiri Nasıl Olmalıdır?

İnşaat demirleri hangi alanda kullanılacaksa kullanılsın gereksinimleri karşılayacak özellikte olması gerekmekte. Bu nedenle daha çok nervürlü inşaat demiri kullanılıyor. Satılan demir fiyatları ne kadar pahalı olursa olsun nervürlü inşaat demiri gibi maksimum dayanıklılığı sağlayan inşaat demirlerinden faydalanılmalıdır.

Oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bu demir türü bükülerek oluşturuluyor. Bükülen inşaat demirleri betonun sıyrılmasını ya da tahrip olmasını engelleyerek betonarme yapının daha sağlam olmasını sağlıyor. Günümüzde hemen hemen her inşaatta kullanılan bu demir türü güncel demir fiyatları içerisinde en uygun fiyatlı demirlerden biridir.

Mühendisler tasarrufu sağlamak için hurda demir fiyatları ne kadar uygun olursa olsun nervürlü demir fiyatı çok da pahalı olmadığını ifade ediyor. Bu nedenle aynı mühendisler yapılarda nervürlü demir kullanmayı öneriyor. Ancak yine de pek çok yapı sahibi demir fiyatlarının artışından dolayı daha kalitesiz demirleri tercih ediyor.

İlginizi çekebilir: bims briket fiyatları ne kadar?

İnşat Demirinin Türleri Nelerdir?

İnşaat sektöründeki yapıların çok dikkatli bir şekilde inşa edilmesi ve uygun malzemelerin seçilmesi gerekir. Çünkü yanlış bir teknik kullanıldığında ya da yapıya uygun olmayan bir yapı malzemesi kullanıldığında yapılarda dayanıklılık problemleri görülebilir.

Bu nedenle de deprem gibi doğal afetler başta olmak üzere çeşitli sorunlar karşısında yapılarda hasar, çökme ve hatta yıkılma gibi tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu problemlerin önüne geçmek için de yapıya uygun tekniklerin ve yapı malzemelerinin kullanılması gerekiyor.

İnşaat sektöründe mukavemet diye bir terim vardır. Mukavemet kelimesi dayanıklılık, karşı koyma ve direnç gibi anlamlara sahiptir. İnşaat sektöründe mukavemeti sağlamak için betonun sıkışması ve gerilmesi durumunda direnç gösterecek yapı malzemelerine gereksinim vardır.

Bunun içinde inşaatlarda demirden faydalanılıyor. Ancak uygun mukavemetin sağlanabilmesi için uygun cinste inşaat demirinin kullanılması gerekmekte.

Demir türleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Karbon Çelik Demir (Siyah Çubuk Demir): Bu demir türü inşaat sektöründe en çok kullanılan demir türlerinden biridir. Sertleşme ve dövülebilir olması nedeniyle çok fazla kullanım alanı vardır.
  • Kaynaklı Tel İnşaat Demiri: Yapılarda sıkışma yaşanan yerlerde kullanılır. Özellikle duvar, çatı ve zeminlerin sıkışma yarattığı yerlerde sıkça tercih edilir.
  • Epoksi İnşaat Demirleri: İnşaat demirleri içerisinde maliyeti çok olan ancak bir o kadar da dayanıklı ve uzun ömürlü olan demir türüdür. İnşaat demirlerinde paslanmayı önleyici kaplamalar ile yapılan bu demir türleri dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
  • Avrupa İnşaat Demiri: Bu demir türünün klasik demirlerden pek bir farkı yoktur. Ancak hava koşullarının sert olduğu yerlerde ve fay hatlarının üzerinde yer alan yapılarda kullanılmamalıdır.
  • Paslanmaz Çelik Demir: Günümüzde kullanılan inşaat demirleri içerisinde en maliyetli demir türü paslanmaz çelik demirlerdir. Öyle ki epoksi demirlerden 8 misli daha pahalıdır. Ancak korozyonu önlemesi sayesinde güvenilir bir inşa imkanı sunmakta.
  • Galvanizli İnşaat Demiri: Betonarme yapıların aşınma ihtimali çok olduğu yerlerde bu demir türü tercih edilir. Diğer demir türleri göz önünde bulundurulduğunda galvanizli inşaat demirleri 50 kata kadar ekstra dayanma sağlar. Bu nedenle de maliyeti en çok olan demir türünden biridir.
  • Genişletilmiş Metal Hasır Demir: Bu demir türü kaldırım ve beton yastık gibi yürünebilir alanlarda tercih edilir. Levhalar halinde kullanılan bu inşaat demirleri sıva yapılan alanlarda kalınlığı sağlamak ve dayanıklılık oluşturmak için kullanılır.
  • Cam Elyaf Takviyeli Polimer İnşaat Demirleri: İnşaat demir türleri içerisinde en çok kompleks yapıya sahip inşaat demiri türüdür. Bu inşaat demirleri çok maliyetlidir ancak bir o kadar da dayanıklılık sağlar. Öyle ki bu inşaat demirleri nerede kullanılırsa kullanılsın paslanmaz. Epoksi inşaat demirlerine alternatif olarak bu inşaat demirleri tercih edilmekte.

İlginizi çekebilir: onduline fiyatları ne kadar?

Yukarıda belirttiğimiz bu inşaat demiri türleri farklı alanlarda kullanılmakta. Bu nedenle yapıda kullanılması gereken demirin iyi belirlenmesi gerekir. Örneğin epoksi inşaat demirleri en dayanıklı demir türlerinden biri diye bir inşaatın tamamında epoksi inşaat demiri kullanılmaz. Ya da klasik inşaat demirleri uygun fiyatlı diye inşaatın her yerinde kullanılmaz.

Çünkü bu şekilde demir döşendiğinde ya çok dayanıksız bir yapı ortaya çıkmakta ya da çok yüksek masraf ortaya çıkmakta. Bunun için yapıya başlanmadan önce demir türü, demir kalınlığı, demir miktarı ve demir uzunluğu gibi seçeneklerin önceden değerlendirilmesi gerekir.

İnşaat demiri nasıl olmalıdır
İnşaat demiri nasıl olmalıdır

İlginizi çekebilir: trapez saç fiyatları ne kadar?

Nervürlü İnşaat Demiri Nedir?

İnşaat sektöründe kullanılan çok çeşitli demir türünün olduğunu yazımızın birçok yerinde belirtmiştik. Ancak bazı demir türleri diğerlerinden daha çok kullanılmakta. Bunların da başında nervürlü inşaat demirleri yer alıyor. Bu demir türü hem fiyatlarının uygun olması nedeniyle hem de dayanıklı olması sebebiyle pek çok yapıda kullanılıyor.

Bu inşaat demirleri saf haldeki demir çubukların bükülmesi ve burulması ile üretilmekte. Bu şekilde betonlarda ve diğer yapılarda herhangi bir ayrışma ya da tahribat görülmez. Ani şekilde sıcaklık, soğukluk ve basınç değerleri değiştirilerek üretilen bu inşaat demiri türü kaliteli yapılar için en iyi seçimlerden biri olmakta.

Nervürlü Demir Fiyatı Listesi

Nervürlü İnşaat Demiri Fiyat Listesi [year]
ÜrünFiyat
Nervürlü İnşaat Demiri 8 MM17.380,00₺
Nervürlü İnşaat Demiri 10 MM17.340,00₺
Nervürlü İnşaat Demiri 12-32 MM17.300,00₺

Nervürlü demir fiyatı yukarıda ki gibidir. Aşağıdaki tabloda da 8 MM, 10 MM ve 12-32 MM çapın ne kadar ağırlık yaptığını ve demirin uzunluğunu hesaplayabilirsiniz.

Nervürlü Demir Birim Ağırlıkları
Çap1 m Ağırlığı (Kg)1 Boy (12 m) Ağırlığı (Kg)
8 mm0,80₺4,75
10 mm1,22₺7,404
12 mm1,70₺10,656

Nervürlü inşaat demirleri yapının pek çok yerinde kullanılabilir. Başta duvar, çatı ve kirişler olmak üzere dayanıklılığın önemli olduğu yapı birimlerinde güvenle kullanılabilir. Son yıllarda dayanıklılığa olan ihtiyaçla birlikte zeminlerde de kullanımı yaygınlaşmıştır. Yapılarında bu inşaat demirlerini kullanmak isteyenlerin satın alma işleminde çapına, yoğunluğuna ve kalitesine dikkat edilmesi önerilmekte.

İnşaat Demiri Fiyatları [year]

Ülkemizde inşaat demiri üretimi yapılsa da büyük oranda ithal edilmekte. Bu nedenle günlük demir fiyatları değişiklik gösterebiliyor.

1 Ton Demir Fiyatı [year] Ne Kadar?

1 ton demir fiyatı 17.450,00₺’dir. Ton demir fiyatı sürekli değişiklik gösterebilir.

Yazımızda inşaat demir fiyatları hakkında bilgi vermeden önce şunu belirtmeliyiz ki demirler farklı marka, demir çapı, farklı boyut ve farklı türde üretilmekte. Bu nedenle demir ton fiyatı ya da başka bir deyişle 1 ton demir fiyatı sürekli değişiklik gösterebilir. Günlük demir fiyatları sürekli değiştiğinden dolayı da kullanıcılar tam olarak demir fiyatı [year] konusunda endişe içine girmiş olabilir.

Aynı zamanda, plastik kiremit fiyatları sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Bazı yapı sahipleri demir fiyatları ne zaman düşer ve demir fiyatları ne olur şeklinde aramalar yapmakta. Demirlerin fiyatı büyük oranda döviz ve enflasyonla eş zamanlı bir şekilde artıp azalır. Bu nedenle demirin fiyatlarının düşmesi için enflasyon oranlarının ve Dolar – Euro gibi dövizlerin düşmesi gerekir. Örneğin demir fiyatları [year] senesinde 2020 senesine oranla büyük oranda bir artış göstermiştir.

Demir fiyatlarını belirleyen bir diğer parametre de demirin türüdür. Örneğin inşaat demiri ton fiyatı demir profil fiyatlarından daha uygun olurken çubuk demir fiyatı , sera demiri fiyatları ve hasır demir fiyatlarından daha pahalı olabilmekte.

Demir fiyatlarının belirlenmesinde önemli olan bir diğer faktör ise maliyettir. İnşaatta kullanılan demir kg fiyatı üretilen fabrikaya yakın yerlerde satıldığında daha uygun fiyatlı olmakta. Örneğin İskenderun’daki fabrikada üretilen demirler göz önünde bulundurulduğunda payas demir fiyatları çesan demir fiyatından daha uygun olmakta. Çünkü Payas için ulaşım ve depolama masrafları daha az olmakta.

Yapıda kullanacağınız spot demir fiyatları, hasır demir fiyatları, sera demiri fiyatları, u demir fiyatları vs. hakkında bilgi almak için en iyi seçenek bölgenizdeki demir üreticileri olacaktır. Ancak ülkemizdeki güncel demir fiyatları ortalama olarak şu şekildedir;

Demir fiyatları [year] fiyat listesi aşağıda ki gibidir. Güncel kurların ve devletin vergilendirme ile alakalı yaptığı değişiklikler, demir fiyatlarında artış veya azalış gösterebilir. Bunu dikkate almanızda fayda var.

Demir Fiyatları [year]
ÜrünFiyat
8’lik Demir Fiyatı17.500,00₺
10’luk Demir Fiyatı17.480,00₺
12’lik Demir Fiyatı17.450,00₺

Hurda Demir Fiyatları [year]

Hurda demir fiyatları son zamanlarda merak edilen fiyatlar arasında yer alıyor. Günlük olarak değişiklik gösterse de ortalama 3,75 TL bandında olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıdaki listemizde hurda demir fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hurda Demir Fiyatları [year]
ÜrünKG Fiyatı
Üretim Artığı Demir Hurda7,91₺
Karışık ve Toplama Demir Hurda7,27₺
Demir Talaşı Hurda6,90₺

Demir Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Demir fiyatları döviz kurlarına bağlı olması ve ihracat yapan firmaların ödediği gümrük vergilerinden dolayı epey yüksektir. Demir fiyatları ne zaman düşer sorusunun en güzel cevabı ise, yazdığımız bu etkenlerin ortadan kalkmasıyla gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

Yapı için yüklü miktarda demir satın alacağınız zaman geçmiş yıllardaki döviz grafiği ve demir fiyatlarının grafiğini incelemeniz satın alma aşamasında büyük oranda tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler tamamen ortalama fiyatlar göz önünde bulundurularak sizlere ulaştırılmıştır. Sizin baktığınız gün içerisinde demiri kaç TL’den alacağınız tamamen güncel fiyat listesi doğrultusunda belirlenecektir. Ayrıca profil fiyatları profil ölçüleri ile belirlendiği için fiyatlandırmanın normal demirlerden farklı olarak belirlendiğinin bilinmesi gerekiyor.

İnsanlığın gelişmeye başladığı ilk anlardan beri demir günlük yaşamımızın bir yerinde mutlaka ortaya çıkıyor. İlk başlarda oldukça kısıtlı kullanım alanı olsa da sanayi devrinden bu yana demire olan ihtiyaç artmış ve her yerde kullanılır hale gelmiş.

Özellikle son birkaç sene içerisinde yaşanan inşaat sektöründeki sıçrama ile inşaat demirlerine olan ihtiyaç bir hayli artmıştır. Bu nedenle bu yazımızda inşaat sektöründe kullanılan demirler ile ilgili bilgi vereceğiz. Demir fiyatları, güncel demir fiyatları ve demir fiyatları [year] yılında ne kadar hepsini bu başlık altında topladık.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 4 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Rulo Çim Fiyatları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

3 comments

comments user
Zeynep

ev yapmak imkansızlaştı

    comments user
    Çağlar

    Ev almak da imkansızlaştı…

      comments user
      Zeynep

      tşkler

Yorum gönder

error: Content is protected !!