Aile Hekimi Maaşı

Aile hekimi maaşı

Aile hekimi maaşı ne kadar? Sağlık ocakları ve aile sağlık merkezlerinde görev yapan aile hekimleri ile ilgili merak ettiğiniz detayları sizler için derledik.

Aile Hekimi Maaşı [year] Ne Kadar? Nasıl Aile Hekimi Olunur?

Aile hekimi maaşı ile ilgili araştırma yapanlar, aynı zamanda nasıl aile hekimi olunur sorusunun da cevabını arıyor. Aile hekimi; sağlık sisteminin ilk basamağı olan aile sağlık merkezlerinde veya sağlık ocaklarında görev yapan doktorlardır.

Belli bir bölgedeki hastaların tamamı bir aile hekimine veriliyor. Böylece sağlık problemleriniz için aile hekiminizle görüşürsünüz. Farklı bir değişiklik olmadığı süre hastalar sürekli aynı doktora gidiyor. Böylece hem doktor ile hasta arasındaki ilişki gelişir, hem de hastanın genel hikayesini bilen bir doktor tarafından muayenesi yapılır. Bahsedilen her iki unsur da sağlık açısından büyük önem arz ediyor.

Aile hekimi olmak için öncelikle bir tıp fakültesinin kazanılarak buradan mezun olunması gerekiyor. Mezuniyetin ardından ise doktorlar aile hekimliği eğitim programına katılarak burada başarılı olmalıdır.

Aile hekimi olabilmek için TUS (tıpta uzmanlık sınavı) ile aile hekimliği bölümünde uzmanlaşmak gerekiyor. Böylece uzman bir doktor olarak aile hekimliği yapılacaktır.

Aile hekimliği uygulaması sağlık sistemindeki köklü değişimlerden birisidir. Geçmişte sağlık ocakları birinci basamak sağlık hizmetlerini veren kurumlardı. Ancak uygulamaların genel olarak beklentileri karşılaması tatmin edici seviyede değildi. Yeni uygulama ile hem buradaki sağlık hizmetlerinin kalitesi arttırıldı, hem de hastanelerdeki yoğunluğun önüne geçildi.

İlginizi çekebilir:

Çocuk doktoru maaşı

en yüksek maaş alan doktor branşı nedir

Aile hekimi maaşı
Aile hekimi maaşı

Aile Hekimi Maaşı [year] Ne Kadar?

Aile hekimi maaşı farklı unsurlara bağlı olarak farklılık gösteriyor. Öyle ki, en yüksek maaş ile en düşük maaş arasında ciddi farklar bulunuyor. Buna karşın maaşların ortalama olarak 13.500 TL ile 17.000 TL arasında oluyor.

Aile hekimlerinin maaşları diğer doktorların maaşlarından daha farklı hesaplanıyor. Burada en önemli husus hasta sayısıdır. Doktora kayıtlı olan hasta sayısı ne kadar fazla ise yapılan ödemede o kadar fazladır. Bir diğer önemli unsur ise kıdemdir. Kıdemli bir aile hekimi 22.000 TL civarında maaş alırken, göreve yeni başlayan bir hekim 15.500 TL civarında maaş alıyor. Aile hekimi maaşlarını etkileyen unsurlar genel olarak şu şekildedir;

  • Aile hekimine kayıtlı olan hasta sayısı
  • Yapılan maaş zamları
  • Maaşlara uygulanan kesintiler
  • Sağlık ocağının maddi giderleri
  • Maaş puanlama sistemi
  • Doktorun kamuda görev yaptığı yıl sayısı
  • Enflasyon oranı
  • Doktorun medeni durumu, evliyse çocuk sayısı

İlginizi çekebilir: Anestezi hekimi maaşları

Aile hekimi maaşı, burada yer alan unsurlardan etkileniyor ve buna göre belirleniyor. Ancak burada en dikkat çekici unsurun maaş puanlama sistemi olduğu açıktır. Peki, maaş puanlama sistemi nedir? Neye göre puanlama yapılır?

Aile hekimi maaş puanlama sistemi; mahalle nüfusu başta olmak üzere farklı unsurlara göre yapılan bir puanlamadır. Buradan elde edilen puan aile hekimi maaşı üzerinde etkili olur. Referans puanın üzerinde veya altında olunması maaşların artmasına veya azalmasına neden olur. Örneğin; ilk defa aile hekimliği yapmaya başlayan bir doktora 1000 puan verildiğini varsayalım. Puanın bu seviyede kalması neticesinde 16.000 TL maaş alır. Ancak puanı aşağı düşerse, maaşı da 15.500 TL seviyesine gerileyecektir.

Aile hekimi maaşları üzerinde etkili olan bir diğer önemli unsur ise evde tedavi alan hasta sayısıdır. Evde tedavi verilen hasta sayısının miktarına bağlı olarak aile hekimleri %11 ile %42 arasında ek ödeme alırlar. Buradaki genel kurallar ise şu şekildedir;

  • Evde tedavi alan hasta sayısı 500 ile 1000 arasında ise %10
  • Evde tedavi alan hasta sayısı 1001 ile 1500 arasında ise %20
  • Evde tedavi alan hasta sayısı 1501 ile 2000 arasında ise %30
  • Evde tedavi alan hasta sayısı 2001 ve üzeri ise %40 ek ödeme yapılır.

İlginizi çekebilir: Göz doktoru maaşları

Uzman Aile Hekimi Maaşları [year] Ne Kadar?

Aile hekimliği maaşları görev yapan doktorun uzman veya pratisyen olmasına göre değişiyor. Uzman olan doktorların maaşları daha yüksektir. Bilindiği gibi aile hekimliği artık tıpta bir uzmanlık alanı oldu.

Uzman aile hekimi maaşları 12.500 TL ile 23.000 TL arasında değişiyor. Uzman doktorun kıdem ve derecesinin yüksek olması, evli ve çocuğunun bulunması gibi durumlar maaşını yükseltiyor. Ayrıca maaş puanlama sistemi de önemlidir. Eğer doktorun puanı 1000’in altına inerse alacağı maaş 12.000 TL ile 15.000 TL arasına düşüyor.

Uzman doktorlar pratisyen hekimlere kıyasla kıdem olarak daha üsttedirler. Bu farktan dolayı uzman aile hekimlerine 2.950 TL ek ödeme yapılıyor. Ek ödemeyle alınan maaş da ciddi anlamda arttırıyor.

Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu
Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu

Pratisyen Aile Hekimi Maaşları [year] Ne Kadar?

Pratisyen aile hekimi maaşları 12.500 TL ile 15.500 TL arasındadır. Burada da yine çocuk sayısı, kıdem gibi unsurlar, maaş tutarının farklılık göstermesine neden oluyor. Tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra aile hekimliği yapmaya başlayan pratisyen hekimler 1000 maaş puanına sahip olması durumunda ortalama 13.500 TL maaş alıyor. Maaş puanının artması ile maaş da artış gösteriyor.

Aile hekimi maaşları incelendiğinde 12.500 TL ile 26.000 TL arasında bir farklılık olduğu görülüyor. Bunun nedenlerinin başında ise doktorun uzman olup olmaması ve kıdemi geliyor. Maaş puanlama sistemi de oldukça etkilidir.

Pratisyen hekimlerin deneyim konusunda eksikliği sağlık ocağında verdikleri hizmetlerle giderilir. Burada farklı hastalıklarla karşılaştıkları gibi hasta ilişkileri konusunda da farklı deneyimler yaşarlar. Dolayısıyla sağlık ocakları pratisyen hekimler için önemli seçeneklerdir. Bu durum aile hekimliğine olan ilginin yüksek olmasına neden olmaktadır.

Aile Hekimlerinin Çalışma Şartları Nasıldır?

Aile hekimi çalışma şartları görev yapılan noktalara göre farklılık gösteriyor. Aile sağlık merkezinden sağlık ocağına kadar birinci kademe sağlık hizmetlerinde görev alan doktorlar bazen de evlere tedaviye giderler. Bundan dolayı çalışma şartlarında ciddi anlamda farklılıklar vardır.

Aile hekimlerinin çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 saatleri arasındadır. Ancak görevleri gereğince buradaki saatlerde bazı esnemeler olur. Haftalık bazda bakıldığında çalışma saatleri 40 ile 45 saat arasındadır. Ayrıca evde tedavi gören hastalara yaptıkları ziyaretlerden dolayı bazı günler sağlık ocağına gelemezler. Böyle bir durumda, hastalara gerekli bilgilendirmeler yapılır.

Kırsalda görev yapan aile hekimlerinin çalışma şartlarının biraz daha zor olduğu, bilinen bir gerçektir. Özellikle haftanın bir veya iki gününde köyleri dolaşmaları, son derece yorucu olabilmektedir.

Tıp fakültelerinden mezun olan doktorlar için aile hekimliği önemli bir seçenektir. Sağlık hizmeti içerisinde birinci basamak olması, riskin diğer alanlara göre daha düşük olması önemli avantajlardır. Ayrıca buradaki avantajların yanında aile hekimi maaşı seviyesi de son derece iyidir.

İşte bundan dolayı aile hekimlerinin önemli kısmı pratisyen hekimlerdir. Yakın zamanda başlayan uzmanlık uygulamasının ardından, bu alandaki pratisyen doktorların sayısı azalacaktır.

Aile hekimi maaşı ile ilgili verilen rakamlar, ortalama rakamlar olup, farklı unsurlara bağlı olarak değişebilir. Buradaki rakamlar sadece bilgilendirme amaçlı paylaşılmıştır.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 0 Anlık Puan: 0]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Odyometri Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!