İşsizlik Maaşı
İşsizlik maaşı, geçici olarak işsiz kalan bireylerin ekonomik güvencesini sağlamak adına devlet tarafından sunulan önemli bir sosyal yardım olarak karşımıza çıkmaktadır. İşsizlik maaşı alabilme koşulları ve süreleri gibi faktörler, başvuru sahiplerinin maddi kaygılarını hafifletmede ve yeni iş arayışları sırasında yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Bu yazıda, işsizlik maaşı hakkında güncel bilgileri sunarak, işsizlik maaşı başvurusu yapmayı düşünen bireyler için aydınlatıcı bir kaynak oluşturmayı amaçlıyoruz. Başvuru süreci, hak ediş koşulları ve işsizlik maaşıyla ilgili düzenlemeler gibi konuların incelenmesi, bireylerin doğru ve bilinçli kararlar almasına yardımcı olacaktır.
[year] İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?
İçerik Rehberi
İşsizlik maaşı, sigortalı olarak çalışan ve belli şartları taşıyan çalışanların işsiz kalması durumunda kendisine bağlanan maaştır. İşsizlik maaşı alabilmek için çalışanların sağlamaları gereken bazı şartlar bulunuyor.
Bu şartlar hem işsizlik maaşı alıp alamayacaklarını, hem de ne kadar süre ile bu maaşı alabileceklerini belirliyor. [year] İşsizlik maaşı kaç ay alınır sorusunun cevabı da burada bahsedilecek şartlarla ilgilidir.
İşsizlik maaşı başvuru şartları şunlardır;
- Kendi isteği veya kendisinden kaynaklanan bir durum nedeniyle işsiz kalma
- İşsiz kalmadan veya iş akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olunması (Hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 günlük süreç)
- İşsiz kalmadan önceki 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olunması
- İşsiz kalındıktan sonra 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine elektronik ortam üzerinden veya şahsen başvuru yapılması
Buradaki şartların sağlanması durumunda ilgili kişinin işsizlik maaşına başvuru yapmasının önüne bir engel bulunmuyor. İŞKUR’a yapılacak başvuru sırasında kişinin işsiz olduğu kayıt ediliyor. Bunun yanında kişinin iş arayan kaydı da yapılıyor. Böylece kişinin iş aradığı sisteme giriliyor.
İlginizi çekebilir: borç para veren hayırseverler kimlerdir?
İşsizlik maaşı başvurusu İŞKUR’a yapılmaktadır. Burada süre sınırı 30 gündür. Eğer mücbir sebepler haricinde buradaki süre aşılırsa gecikilen sürenin hak sahipliğinden düşülmesi gündeme geliyor. Kısacası başvurunun zamanında yapılmamasına bağlı olarak maddi açıdan kayıp yaşarsınız.
[year] İşsizlik maaşı kaç ay alınır şeklindeki sorunun cevabı işsiz kalınmadan önceki 3 yıllık süreçte yatırılan primlere göre değişiyor. Buna göre;
- Son 3 yılda 600 gün prim ödeyenlere 6 ay,
- Son 3 yılda 900 gün prim ödeyenlere 8 ay,
- Son 3 yılda 1080 gün prim ödeyenlere 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenir.
İşsizlik maaşının ödenebileceği maksimum süre 10 aydır. Bu sürenin sonunda işsizlik maaşı direkt olarak kesiliyor.
İşsizlik maaşları çalışanın her ay maaşından kesilen işsizlik sigorta priminden ödeniyor. Ayrıca çalışan için işveren de SGK’ya benzer şekilde işsizlik primi ödeniyor. Dolayısıyla burada çalışanların kendi paralarının yine kendilerine ödenmesi gibi bir durum bulunuyor. Bu haktan sonuna kadar yararlanmak için gerekli şartların sağlanmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
İlginizi çekebilir: yaşlılık maaşı ne kadar?
İşsizlik Maaşı [year] Yılında Ne Kadar?
İşsizlik maaşı, asgari ücrete endeksli olarak değişiyor. Bilindiği gibi [year] yılının başında asgari ücrette yaklaşık %21 oranında bir artış meydana geldi. İşte bu artışa bağlı olarak işsizlik maaşı da benzer oranda artmasını sağlıyor.
Yapılan asgari ücret artışın ardından en düşük işsizlik maaşı, 2.520 TL oldu. En yüksek işsizlik maaşı ise 3.940 TL olarak belirlenmiş oldu. En düşük rakam brüt asgari ücreti %40’ı iken, en yüksek rakam ise brüt asgari ücretin %80 ini kadardır. Burada belirtilen aralığın dışında bir miktarın verilmesi mümkün değildir.
İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşından sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor. O da cüzi bir miktardır. Onun dışında herhangi bir kesinti yapılmıyor.
İşsizlik maaşı ödemeleri belli şartlarda durdurulur. Bu şartların gerçekleşmesi durumunda kişilerin kendilerinin bizzat İŞKUR’a başvurmaları veya ALO 170 üzerinden durumu bildirmeleri gerekiyor. Bildirilmesi gereken durumlar şunlardır;
- Mahkeme kararıyla işe iade edilme
- Yeni bir işe girme
- Askerlik görevini yapmak üzere silah altına alınma
- Yurtdışına çıkma
- İkamet adresinin değişmesi
İlginizi çekebilir: dul maaşı ne kadar?
Taner Özdemir bu videoda harika bir anlatımda bulunmuş. Kendisinin kanalını takip ederek benzer anlatımlarını izleyebilirsiniz.
Burada yer alan durumların bazılarında işsizlik maaşı kesiliyor. Çünkü artık ilgili kişinin maaşı alma şartlarını sağlamaması durumu oluşuyor. Böyle hallerde, İŞKUR’a gerekli bilgiler verilmeyip maaş alınmaya devam edilirse daha sonraki süreçte verilen maaşlar faizi ile birlikte geri alınıyor.
Dolayısıyla da sonrasında mağdur duruma düşülmemesi için çalışanların gerekli bilgilendirmeleri yapmaları konusunda dikkatli olması gerekiyor.
Bu içeriğimizde sizinle işsizlik maaşının ne kadar olduğunu, nasıl hesaplandığını ve nasıl alınabileceğini anlattık. Ayrıca yazı içerisinde başvuru şartlarından da bahsettik. Eğer sizler işsizlik maaşı aldıysanız veya almak için başvuruda bulunmak isterseniz aşağıdaki yorum kısmından görüşlerinizi belirtebilirsiniz.
Sorularınızı HepKredi uzman ekibi hızlıca yanıtlayacaktır. Son olarak, fikirlerinizin hem bizim hem de sayfamızı inceleyen tüm diğer ziyaretçilerimiz için değerli olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.
Yorum gönder