Arkeoloji Maaşı

Arkeoloji Maaşı ne kadar

Arkeoloji maaşı, tarih ve kültürel mirasla ilgili kariyer yapmayı düşünen kişiler için büyük bir merak konusudur. Arkeologlar, tarihin gizemlerini çözmek için dünya çapında kazılar ve araştırmalar gerçekleştirirken, bu alanda çalışanların maaşları ve kariyer olanakları farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda, arkeologların maaşlarını ve bu alanda çalışanların ne tür kariyer fırsatlarına sahip olduğunu detaylı olarak ele alacağız. Ayrıca, arkeoloji maaşlarını etkileyen faktörleri ve bu mesleğe giriş yapmak isteyenlerin dikkate alması gereken eğitim ve deneyim gereksinimlerini inceleyeceğiz. Bu kapsamlı rehberle, arkeoloji alanında başarılı bir kariyer için atacağınız adımlara daha güvenli bir şekilde başlayabilirsiniz.

Arkeoloji Nedir, Arkeoloji Maaş Ne Kadar

Arkeoloji geçmişte yaşayan her türden canlıya ait araştırmalar yapan bilim dalıdır. Her ne kadar Türkçeye kazıbilim olarak geçmişse de arkeolojide kullanılan çok farklı teknikler bulunuyor. Kazı bunlardan sadece birisidir.

Arkeoloji Maaşı ne kadar
Arkeoloji Maaşı ne kadar

Kültürlerin ortaya çıkarılması ve ülkelerin kültürel zenginliklerine dahil edilmesinin önemi çok fazladır. Çünkü toplumlar geçmişlerini ne kadar iyi bilirse geleceğe o kadar sağlam adımlarla basıyor. Bundan dolayı birçok ülke arkeolojik çalışmalar yapmakta ve kültürel zenginliklerini arttırıyor.

Hatta bazı ülkelerin bilim insanları, sadece kendi ülkelerinde değil, farklı ülkelerde de bu çalışmaları yürütüyor. Arkeoloji ulusal değil, evrensel etkileri olan bir bilim dalı olarak ifade edilebilir.

Arkeoloji denildiğinde akla ilk olarak geçmişte yaşayan insanlara ilişkin araştırmalar yaptığı geliyor. Ancak geçmişte yaşayan bütün canlılara ilişkin araştırmalar yapmak bu bilim dalının kapsamı içerisindedir. Bu yüzden arkeoloji; fizikten sosyolojiye, biyolojiden kimyaya varıncaya kadar birçok bilim dalını direkt olarak ilgilendiriyor.

Arkeolog Nedir, Arkeolog Maaşları Ne Kadar

Arkeolog, arkeoloji bilimi ile ilgilenen uzmanlara verilen isimdir. Arkeoloji bölümlerinde eğitim alan ve geçmişe ilişkin araştırmaları hangi yöntemlerle yapacağını öğrenen uzmanlardır. Arkeologlar yalnızca yer altında kalmış olan kültürel zenginlikleri ortaya çıkaran kişiler değildir. Aynı zamanda daha önce çıkarılmış olanları yakından inceleye ve bunlar üzerinde araştırmalar yapan kişidir.

Tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için kullanılan tekniklerin başında kazı geliyor. Fakat arkeologlar sadece kazı tekniğini değil farklı teknikler de kullanıyor. Kültürlerin nasıl yok oldukları veya kalıntıların günümüze kadar nasıl geldiği konusu da arkeoloğun çalışma alanları içerisindedir.

Arkeolog olarak çalışmak isteyenler arkeoloji biliminin içerisinde yer alan farklı bölümlerde uzmanlaşabilir. Asya arkeolojisi, prehistorya ve tarih öncesi gibi alt dallardan birisi tercih edilebiliyor.

Arkeolog Nasıl Olunur?

Arkeolog olmak isteyen kişiler fen edebiyat fakültesi içerisinde yer alan arkeoloji bölümünü tercih etmesi gerekiyor. Bazı üniversitelerde bu bölüm arkeoloji ve sanat tarihi ismiyle yer alıyor. Ülkemizdeki birçok üniversitede bu bölüm bulunuyor.

Eşit ağırlık puanı ile bu bölümü tercih edebilirsiniz. Arkeoloji taban puanları, çok yüksek değildir. Tercih edeceğiniz üniversiteye bağlı olarak taban puanlar 200 ile 300 arasında değişiyor. Mardin Artuklu Üniversitesi arkeoloji bölümü taban puanı ise 188’dir.

Fen edebiyat fakültelerinde bulunan arkeoloji bölümünde verilen eğitim üniversitenin kalitesine göre değişiyor. Eğer bu alanda gerçekten ilerlemek istiyorsanız, üniversitelerin eğitim kalitesine bakarak tercih yapabilirsiniz. 4 yıllık lisans programından mezun olduktan sonra artık arkeolog olarak kabul edilirsiniz.

Arkeoloji bölümünden mezun olanlar arkeolog olarak kabul ediliyor. Ancak gerçek manada arkeolog olabilmek için bu alanda çalışmaya başlamak gerekiyor. Geçmişten gelen izleri incelemek kazı yaparak insanlığın kültürel mirasını arttırmak ve insanlığa katkıda bulunmak gerekiyor.

Evet, arkeoloji bölümünün taban puanları düşük sayılacak seviyede. Ancak bu durum, arkeolog olmanın çok kolay olduğunu düşünmenize izin vermesin. Arkeolog olmak için doğayı ve tarihi sevmelisiniz. Bunlara merak duymalı ve araştırmacı bir ruha sahip olmalısınız.

Çalışma şartlarına uyum sağlamalı Latince, Yunanca gibi zor dersler olduğunu kabul etmelisiniz. Bütün bu hususları dikkate almadan sadece puanınız yettiği için arkeoloji bölümünü tercih etmemelisiniz.

İlginizi çekebilir: maden mühendisi maaşları

İlginizi çekebilir: jeoloji mühendisliği maaşları

Buraya kadar anlattıklarımız arkeolog mesleği ile ilgiliydi. Peki arkeolog ne kadar maaş alır, arkeoloji bölümü maaşları [year] yılında ne kadar? Detaylar bir sonraki başlıkta.

Devlette Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Arkeoloji maaş seviyesi görev yapılan kuruma veya kuruluşa bağlı olarak farklılık gösteriyor. Arkeologların çalışma alanlarının başında devlet kurumları geliyor. Devlet kurumlarında arkeologlar teknik hizmet sınıfında yer alırlar. Bu sınıfta bulunanlar 8/1 kıdemiyle göreve başlarlar. Göreve yeni başlayan ve bekar bir arkeoloğun maaşı 16.000 TL ile 18.500 TL arasındadır.

Devlette maaş hesabı yapılırken görev yılı, BES kesintileri ve benzeri unsurlar etkili oluyor. Bundan dolayı verilen rakamlar ortalama olup değişkenlik gösterebiliyor. Ancak maaşlara en fazla etki eden unsurun kıdem ve derece olduğu unutulmamalıdır. Kıdem ve dereceye göre arkeolog maaşları şu şekildedir;

  • 6/3 derecesindeki bir arkeolog 16.000 TL civarı maaş alır.
  • 4/2 derecesindeki bir arkeoloğun maaşı 17.900 TL’dir.
  • 1/4 derecesindeki bir arkeoloğun maaşı 18.500 TL’dir.

4 yıllık arkeoloji bölümlerinden mezun olan arkeologlar devlet kurumlarında çalışmayı tercih ettiklerinde bu rakamları alırlar. Evli olmaları ve çocuk sayılarına göre alınan maaşlar da değişiyor.

Özel Sektörde Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde arkeolog maaşları daha düşük seviyededir. Bu noktada belli bir standart bulunmuyor. Görev yapılan kuruluşa göre farklı seviyede maaşlar alınabilir. Ancak göreve yeni başlayan arkeologlar asgari ücret veya asgari ücretin biraz daha üzerinde bir maaş alırlar.

Özel sektörde en önemli husus deneyim ve kalitedir. Eğer işinizde deneyimli ve başarılıysanız alacağınız maaş da artış gösteriyor. Dolayısıyla daha fazla kazanmak için sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Aksi durumda asgari ücrette civarında bir maaşa mahkum olursunuz.

Özel sektörde arkeoloji maaş seviyesini belirleyen önemli hususlardan birisi de yeni mezun olan arkeolog sayısıdır. Ülkemizde 40’dan fazla üniversitede arkeoloji bölümü bulunuyor. Her yıl çok sayıda mezun verilmesi ve iş olanaklarının da kısıtlı olması özel sektördeki arkeolog maaşı seviyesinin düşmesine neden oluyor.

Arkeolog maaşları ne kadar
Arkeolog maaşları ne kadar

Arkeologlar Ne İş Yapar?

Arkeoloji maaş düzeyleri ile birlikte bu meslek grubunun ne iş yaptığı da merak ediliyor. Arkeologlar, görev yaptıkları alana göre farklı işler yapabilir. Yani arkeolog denildiği zaman aklınıza hemen kazı yapan bir bilim insanı gelmemeli. Genel olarak arkeoloğun görevleri şunlardır;

  • Arkeolojik kazılar yaparak, henüz günümüze kadar çıkarılamayan eserleri insanlığın kültürel mirasına kazandırmak,
  • Kazı sonucunda çıkarılan eserlerin bakımını, tamiratını ve restorasyonunu yapmak,
  • Çıkarılan eserleri dikkatli bir şekilde temizlemek,
  • Kazı sonucunda çıkarılan eserlerin kayıtlarını tutmak ve onları korumak,
  • Kazıların doğru şekilde yapıldığına emin olmak,
  • Ören yerlerinin, antik kentlerin ve müzelerin düzenli aralıklarla denetimini yapmak.

Ancak kazı ile ortaya çıkarına eserlere dair her tür işlem yine bu görevler kapsamındadır.

Arkeolog çalışma alanları ülkemizde sınırlı sayıda yer alıyor. Arkeoloji bölümü öğrencilerinin önemli bir kısmı akademik kariyer yaparak üniversitede kalmaya odaklanıyor. Diğer kısmı ise KPSS ile devlet kurumlarına atanmayı istiyor. Ancak bunların haricinde de çalışma alanları bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Özel müzeler,
  • Maden arama sahaları,
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü,
  • Maden Tetkik Arama,
  • Tarihi eserleri koruma komiteleri.

Arkeologlar, insanlık için çok önemli bir iş yapar. Geçmişten gelen izleri gün yüzüne çıkarır ve insanların geçmişlerini tanımalarını sağlarlar. Eserlerin zarar görmeden çıkarılması ve çıkarıldıktan sonra korunması gibi önemli görevleri bulunuyor. Nerede görev yapılırsa yapılsın bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   18 Yaş Altı Banka Kartı Veren Bankalar

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!