Genetik Mühendisliği Maaş

Genetik Mühendisliği Maaş

Yetim maaşı, sosyal güvence sistemi içinde yer alan ve yetim kalan çocukların maddi yükünü hafifletmeyi amaçlayan önemli bir destek unsurudur. Ülkemizde yetim maaşı hakkı ve başvuru süreciyle ilgili pek çok soru işareti bulunmakta ve bu konuda bilgi eksikliği yaşanmaktadır. Peki, yetim maaşı ne kadar, kimler bu haktan yararlanabilir ve başvuru süreci nasıl işlemektedir? Ayrıca, yetim maaşı alabilmenin şartları nelerdir ve bu maaşın düzenli olarak alınabilmesi için hangi koşulların sağlanması gerekmektedir? Bu yazımızda, yetim maaşı ile ilgili önemli bilgileri profesyonel bir dil ile sunarak, bu maddi desteği almayı hak edenlerin haklarını ve başvuru sürecini anlamalarına yardımcı olacağız. Böylece, ihtiyaç sahibi yetim çocuklar ve aileleri için yaşamsal önem taşıyan bu desteği daha kolay ve etkin bir şekilde sağlamayı amaçlamaktayız.

Genetik Mühendisleri Ne İş Yapar?

Genetik mühendisliği, günümüzün en önemli mesleklerinden birisidir. Bu meslek grubunun önemli olduğunu hemen herkes kabul ediyor. Ancak genetik mühendislerinin ne iş yaptıkları tam olarak bilinmiyor.

Genetik mühendisinin temel görevi mesleğin adından da anlaşılacağı gibi canlıların genlerine ilişkindir. Bitki hayvan genlerine dair çalışmalar yaparak farklı çıkarımlarda bulunurlar. Ve buradan elde edilen bilgiler farklı alanlarda kullanılır. Genetik mühendislerin yaptıkları işler şu şekildedir;

  • İnsan, hayvan, bitki ve diğer canlıların biyolojik sistemlerini temel yapı taşları bakımından incelemek
  • Genlerin nasıl çalıştığını araştırmak
  • Genler üzerinde değişiklikler yaparak, bitki veya hayvanlarda istendik değişiklikler meydana getirmek
  • Organizmalardan DNA ayıklayarak tanı testleri gerçekleştirmek
  • Deneylerde kullanılacak yeni malzemelere ilişkin araştırmalar yapmak
  • Bilimsel yayınları ve bu alanda yapılan çalışmaları yakından izlemek
  • Yaptığı araştırmaların ve deneylerin sonuçlarını bilimsel makalelerde yayınlamak
  • Biyomedikal ürünlerini kullanmak
  • Laboratuvar ortamında çalışmalar yürütmek
  • İlaç firmalarında görev yapmak
  • Laboratuvarı düzenlemek ve ilgili ekipmanların bakımlarını üstlenmek
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   İşletme Maaşları
Genetik Mühendisliği Maaş
Genetik Mühendisliği Maaş

Yakın tarihte ortaya çıkan bu meslek grubu oldukça hassas görevleri yerine getiriyor. Canlıların genleri üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapmak ciddi bir deneyim ve uzmanlık gerektiriyor. Özel bir bilim dalı olan genetik, çağımızı her geçen gün biraz daha şekillendirmeye devam ediyor. Şekillendirme sürecini ise genetik mühendisleri yönetiyor.

Genetik mühendislerinin ne iş yaptığına dair en anlaşılır örnek, GDO’lu gıdalardır. GDO; genetiği ile oynanmış anlamına geliyor. Bir bitkinin genetiği ile ancak genetik mühendisleri oynayabilir ve istedikleri değişiklikleri yapabilir. Normalde verimsiz veya dış etkenlere karşı dayanıksız olan bitkilerde yapılan gen değişimleri ile verim yükseltilebiliyor. Üstelik dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmaları da sağlanabiliyor. İşte bahsedilen durum dünyadaki gıda üretimini ciddi anlamda olumlu etkiliyor.

Genetik mühendisliği, her ne kadar zaman zaman yapılan gen değişimleri ile eleştirilse de çağımızın en önemli meslek gruplarından birisidir.

İlginizi çekebilir:

tıbbi laboratuvar teknikeri maaşı

ziraat mühendisi maaşı

gıda mühendisliği maaş

Nasıl Genetik Mühendisi Olunur?

Genetik mühendisi olmak için 4 yıllık lisans programı olan genetik mühendisliğinin bitirilmesi gerekiyor. Ayrıca moleküler biyoloji ve genetik bölümünden mezun olanlar da genetik mühendisi olarak görev yapabiliyor. Bundan dolayı moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği yakın hatta aynı bölümler olarak kabul edilebiliyor.

Genetik mühendisi olabilmek üniversite sınavından alınacak iyi bir puan ile mümkündür. Ancak günümüzde 80’den fazla üniversitede moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği bölümü bulunuyor. Sayının bu kadar fazla olması eğitim kalitesini olumsuz olarak etkiliyor. Nihayetinde genetik mühendisliğinde son derece hassas ve detaylı bir eğitimin olması gerekiyor. İşte bu durum üniversite seçimini önemli hale getiriyor.

Türkiye’deki genetik mühendisliği taban puanlarına bakıldığında aralığın 350 ile 480 puan arasında olduğu görülüyor. Bu bile tek başına üniversite seçiminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Eğer iyi bir eğitim almak ve mesleğinizde başarılı bir genetik mühendisi olmak istiyorsanız, başarısı ile öne çıkan üniversiteleri tercih etmelisiniz.

Genetik Mühendisliği Maaşları [year]’de Ne Kadar?

Genetik mühendisliği maaş seviyesi görev yapılan yere ve deneyime bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Özellikle özel sektörde çalışanlar için maaş konusunda çok ciddi farklılıklar bulunuyor. Genetik mühendisliği maaşları genel olarak şu şekildedir;

  • Yeni başlayan genetik mühendisleri asgari ücret alıyorlar. Ancak görev yaptıkları kuruma bağlı olarak 6.300 TL ile 8.300 TL arasında da maaş alabilirler.
  • Görevinde deneyimli olan bir genetik mühendisi 16.300 TL ile 9.500 TL arasında maaş alıyorlar.
  • Türkiye’de yeterli deneyimi elde ettikten sonra kendisini geliştirerek yurtdışına giden genetik mühendisi maaşları ise 5.300 $ ile 8.300 $ arasında değişiyor.
  • Kendini geliştiren ve başarısı ile dikkat çeken genetik mühendisleri ülkemizde aylık 55.000 TL’ye kadar maaş alabiliyorlar.

Genetik mühendisliği maaşları, genel olarak burada belirtildiği gibidir. Ancak ilgili rakamlar ortalama olup farklı unsurlara göre değişkenlik gösterebilir.

Özel sektörde görev yapıldığında meslek grubuna bakılmaksızın ciddi maaş farklılıkları olduğu bilinen bir durumdur. Genetik mühendisliği gibi özel ve hassas bir alanda bu farklılık daha da artıyor. Örneğin; özel bir ilaç firmasında kilit pozisyonda görev yapan genetik mühendisi çok yüksek rakamlar kazanabilir. Buna karşın daha basit bir pozisyonda kritik olmayan görevlere sahip olan moleküler biyoloji ve genetik mühendisleri ise daha az kazanacaktır.

Genetik Mühendisi Maaşı Ne Kadar
Genetik Mühendisi Maaşı Ne Kadar

Devlette Genetik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Devlette genetik mühendisliği maaşları, kıdem ve dereceye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Görev süresi arttıkça alınan maaş da artıyor. Göreve yeni başlayan genetik mühendisleri ortalama 17.800 TL alırken uzun yıllardır devlette kadrolarında olanlar 19.800 TL’ye kadar maaş alabiliyor. Devlette görev yaparken maaş bilgilerinizi ilgili birimden net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Genetik mühendisliği maaş seviyesi her ne kadar devlette yüksek olsa da devlete yapılan alımlar son derece sınırlıdır. Hatta bazı yıllar herhangi bir alım yapılmıyor. Tarımsal genetik mühendisliği alanında yapılan alımlar tarımsal verimliliğin arttırılması veya benzeri alanlarda görev yaparlar.

Devletteki çalışma şartları ile özel sektördeki çalışma şartları arasında ciddi farklılıklar vardır. Devlet kadrolarında, özellikle araştırma imkanları daha kısıtlı olabilir. Evrak işlerinin ve resmi prosedürlerin fazla olması mühendislerin araştırma için yeteri kadar zaman bulamamasına neden olabiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Youtube kanalına abone olursanız genetik mühendisliği üzerine çok sayıda öğretici içerik bulabilirsiniz.

Genetik Mühendisliği İş İmkanları ve Çalışma Şartları

Genetik mühendisliği iş imkanları, mezun sayısına bağlı olarak yetersizdir. Güncel rakamlara göre 87 üniversitede moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği bölümü bulunuyor. Bu bölümlerin her biri farklı sayıda alım yapsa da yıllık ortalama 3.800 civarında mezun verdikleri kabul edilebilir. Bu rakam ise oldukça fazladır.

Genetik mühendisi olarak özel sektördeki farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Bu noktada eczacılık, veterinerlik, tıp ve benzeri alanlarda araştırmacı olarak görev yapabilirsiniz. Ayrıca devlet üniversitelerinde akademisyen olabilirsiniz. Ancak bahsedilen alanlara sınırlı sayıda alım yapılıyor. Özellikle devlete yapılan alımlar çok daha kısıtlı oluyor.

Genetik mühendisliğinin çalışma şartları ise kuruma göre farklılık gösterebilir. Genellikle 08.00 ile 17.00 saatleri arasında görev yaparlar. Ancak bazen araştırmanın durumuna ve aciliyetine bağlı olarak çalışma saatleri değişebiliyor.

Çalışma şartlarına bakıldığında ise genel olarak şartlar iyidir. Ancak bu noktada araştırmalarda kullanılacak olan ekipmanların kalitesi önemlidir. Son teknoloji ürünlerin bulunduğu laboratuvarlarda çalışmalar daha etkin ve başarılı olarak yapılabilir. Ancak teknik imkanların yetersiz olduğu alanlarda çalışmalar daha sınırlı etkiye sahip olacaktır.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 4.5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!