Orman Muhafaza Memuru Maaşı

Orman Muhafaza Memuru Maaşı

Orman muhafaza memuru maaşı [year] yılında ne kadar? Orman muhafaza memuru ne iş yapar? Bu soruların cevaplarını ve orman muhafaza memuruna ilişkin merak ettiğiniz diğer detayları sizler için araştırdık.

Orman Muhafaza Memuru Kimdir?

Orman muhafaza memuru, orman varlıklarının korunması için görev yaparlar. Bilindiği gibi ormanlar, dünyanın yeryüzündeki akciğerleridir. Ürettikleri oksijen ve temizledikleri hava ile canlıların varlığının devam etmesini sağlarlar. Bir yerde ormanların azalması o bölgenin akciğerlerinin yok edilmesi anlamına geliyor. Böyle bir durumda ilgili bölgedeki hava kalitesi belirgin bir şekilde düşüyor. Bahsedilen durum ise başta insanlar olmak üzere bütün canlıların yaşamlarını olumsuz etkiler.

Ormanların yok olmasının en önemli nedeni yangınlardır. Küçük ihmaller sonucunda ortaya çıkan yangınlar çok kısa bir süre içerisinde çok sayıda ağacın kül olmasına neden olur. Ancak ormanlar için tek tehdit orman yangınları değildir. Bunun dışında kaçak kesimler ve benzeri durumlar da ormanlar için ciddi bir tehdit konumundadır. İşte tüm bu tehditlerin engellenmesi orman muhafaza memurunun sorumluluklarındandır.

Orman Muhafaza Memuru Maaşı
Orman Muhafaza Memuru Maaşı

Orman muhafaza memurları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde yer alırlar. Üstlendikleri görevler sadece ormanları değil adeta bütün ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Bu alanda görev yapan memurlar ormanları korumakla görevli oldukları gibi, ormandaki ağaç sayısının arttırılması konusunda da görevlidir. Doğayı, canlıları ve ekosistemi dengede tutan memurlar bu bakımdan çok önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Orman Muhafaza Memuru Nasıl Olunur?

Orman muhafaza memuru olmak isteyen kişilerin öncelikle aşağıdaki önl lisans bölümlerinden birini bitirmesi gerekiyor.

  • Ormancılık,
  • Orman ürünleri,
  • Orman işletmeciliği,
  • Fidan yetiştiriciği,
  • Av ve yaban hayatı,
  • Budalama ve aşılama,
  • Odun dışı orman ürünleri.

Yani kamuya ormancı alımı esnasında kişinin ormanlar ve ormanlarla ilgili konular hakkında tecrübeli olması gerekiyor.

Kişi bu bölümlerden mezun olduktan sonra atama dönemi içerisinde orman koruma memuru alımı yapılması gerekiyor. Eğer kişi orman muhafaza memuru şartları yerine getiriyorsa ve KPSS sınavından yeterli puan aldıysa ilgili bakanlık tarafından ataması yapılacaktır. O dönemki alımlara göre orman muhafaza memuru sözleşmeli ya da kadrolu olarak göreve alınabilir.

Orman Muhafaza Memuru Ne İş Yapar?

Orman muhafaza memuru, ormanların korunması için görev yapıyorlar. Ancak bunu sağlamak için yerine getirdikleri farklı sorumlulukları bulunuyor. Orman muhafaza memuru maaşı hakkında bilgi vermeden önce bu sorumluluk ve görevlere değinmek gerekiyor. Ülkemizin dört bir yanında görev yapan orman muhafaza memurlarının görevleri şunlardır;

  • Ağaçların, bitkilerin ve ormanı meydana getiren bütün varlıkların korunmasını sağlarlar.
  • Kuruyan ve diğer ağaçlar için tehdit oluşturan ağaçları belirlerler.
  • Farklı işlemler için işaretlemeler ve damgalamalar yaparlar.
  • Kesilmesi gereken ağaçların güvenli bir şekilde kesilmesini sağlarlar.
  • Orman ürünlerinin üretimi ve bunların korunması için görev yaparlar.
  • Görevlerini icra etmeleri için kendilerine verilen eşya ve ekipmanların bakımlarını yapar ve onları da korurlar.
  • Orman yangınlarıyla mücadeleye katkı verirler.
  • Ağaçlandırma çalışmaları yaparlar ve ağaçlandırılması gereken bölgeler hakkında ilgili birimlere bilgi verirler.
  • Kaçak kesimle mücadele ederler. Kaçak kesim yapanların cezalandırılmalarını sağlarlar.

Orman Muhafaza Memuru Maaşları [year] Ne Kadar?

Orman muhafaza memuru maaşı, 9.100 TL ile 12.100 TL arasındadır. Buradaki farklılık memurun evli olup olmaması, çocuk sayısı ve kıdeminden kaynaklanıyor. Evli olma, çocuğu bulunma ve kıdemi yüksek olma gibi durumlar maaşların artmasına neden olabiliyor. Uzun zamandır bu görevi sürdüren evli, eşi çalışmayan ve çocuğu bulunan bir orman muhafaza memurunun maaşı 12.100 TL olabilmektedir.

Emekli ormancı maaşı çalışanlara göre biraz daha az oluyor. Emekli maaşlarının belirlenmesinde kişinin görev süresi ve görev süresince aldığı maaşlar etkili oluyor.

Kıdem ve derecelerine göre orman muhafaza memuru maaşları [year] yılında aşağıdaki gibidir;

  • 10/2 derecedeki orman muhafaza memuru maaşı 9.100 TL
  • 7/1 derecedeki orman muhafaza memuru maaşı 9.400 TL
  • 6/3 derecedeki orman muhafaza memuru maaşı 9.500 TL
  • 2/1 derecedeki orman muhafaza memuru maaşı 10.900 TL
  • 1/4 derecedeki orman muhafaza memuru maaşı 11.100 TL

Burada sizinle paylaşılan sözleşmeli orman muhafaza memuru maaşı rakamları sadece bilgilendirme amaçlıdır. Ortalama olarak maaşlar bu şekildedir ancak farklı unsurlara göre maaş seviyesinin değişebileceği unutulmaması gerekiyor. BES kesintisi, deneyim, eğitim seviyesi ve benzeri unsurlar maaşları etkiliyor.

İlginizi çekebilir: infaz koruma memuru maaşları

İlginizi çekebilir: gümrük memuru maaşı

İlginizi çekebilir: zabıta nasıl olunur

Orman Muhafaza Memuru Mesai Ücreti ve Tazminatı

Orman muhafaza memuru maaşları ile ilgili bilginin haricinde mesai ücreti ve tazminat hakkında da bilgi sahibi olunması gerekiyor. Orman muhafazasından görevli olan memurlar, mesai saatlerinin haricindeki zaman dilimlerinde görev yaptıklarında mesai ücreti alırlar. Mesai ücreti; Mayıs ayının başından Kasım ayının sonuna kadar olan dönem için geçerlidir. Ve 90 saatin geçilmemesi şartıyla her saat başına 5 kat fazla ücret alınabilir. Buradan yapılacak hesaba göre orman muhafaza memuru mesai ücreti, 1.500 TL üzerinde olabilir.

Orman muhafaza memurlarına yapılan bir diğer ödeme ise söndürme tazminatıdır. Yangınla mücadele için hava araçlarında görev yapan memurlara her uçuş için tazminat veriliyor. Tazminat hesabı ise 900 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda elde edilmiş oluyor. 5400 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda en yüksek tazminat alınır. [year] yılında en fazla ödenecek söndürme tazminatı 1.600 TL seviyelerindedir.

Orman muhafaza memurluğu son derece riskli bir meslektir. Normalde herhangi bir riskinin olmadığı düşünülebilir. Ancak bir anda orman yangını içerisinde kalınması hayati tehlike ile burun buruna gelmelerine neden olur.

Yangın söndürme çalışmaları sırasında hayatını kaybeden orman muhafaza memurunun yakınlarına en yüksek devlet memuru maaşının 100 katı kadar ödeme yapılıyor. Bu tutar 2020 yılı için yaklaşık 138 bin TL idi. [year] yılında ise 180 bin TL seviyesini geçti. Görevleri sırasında yaralanan ve engelli kalanlara ise en yüksek memur maaşının 25 katı ile 75 katı arasında ödeme yapılıyor. Ödeme miktarı engel derecesine göre belirleniyor. Buradaki ödeme tutarları ise 60 bin TL ile 155 bin TL arasındadır.

Orman Muhafaza Memuru Maaşı Ne Kadar
Orman Muhafaza Memuru Maaşı Ne Kadar

Orman Muhafaza Memurları Maaş Zamları

Orman muhafaza memuru maaşları, her yıl Ocak ve Temmuz ayında zamlanıyor. Normalde zam oranları memur toplu sözleşmesine göre yapılıyor. Ancak toplu sözleşmede belirlenen oranların enflasyonun altında kalması durumunda maaşlar son 6 aylık enflasyon oranı kadar zamlanıyor.

Yakın zamanda Haziran ayı enflasyon oranı belli oldu. Bu oran ile birlikte son 6 aylık enflasyon %9,45 olarak gerçekleşti. İşte buradaki oran memurların Temmuz ayında aldıkları zam oranı oldu. Böylece memur maaşları 2022 yılından sonra Ocak ve Temmuz zamları ile %15’ten fazla arttı. Orman muhafaza memur maaşları da bu artıştan yararlandı.

Son yıllarda enflasyonun çok hızlı artış kaydetmesi maaşların da aynı oranda artmasına neden oluyor. Yapılan zamlar sonucunda memurların alım güçlerinde belli bir artış olmasa da maaşlar enflasyon karşısında erimiyor.

Orman Muhafaza Memuru Çalışma Şartları

Orman muhafaza memuru genel olarak kolay olmayan şartlarda görev yapıyor. Genellikle yerleşim birimlerinden çok uzak noktalarda görev yaparlar. Sürekli olarak ormanı korumakla görevlidirler ve zaman zaman orman içerisinde kalmaları gerekiyor. Yangınla mücadelede ciddi risk altında kalırlar. Alevlerin kısa sürede yayılması hayatlarının riske girmesine neden olabilir.

Orman muhafaza memurları, kaçak kesimlerle de mücadele etmek zorundadır. Bu mücadele bazen tatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Silah taşıma yetkisi olan memurlar zorda kaldıklarında silahlarını kullanabiliyor.

Memurların standart bir çalışma saatleri yoktur. Aslında klasik memurların çalışma saatleri burada da geçerlidir, ancak kırsaldayken işten hemen dönmek çok zor olabiliyor. Bundan dolayı meslek seçiminde orman muhafaza memuru maaşı ile birlikte diğer unsurlar da dikkate alınması gerekiyor.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 4 Anlık Puan: 3.8]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Müsteşar Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!