Gardiyan Nasıl Olunur
Gardiyan nasıl olunur? Gardiyan olmak zor mu? Gardiyan olmak için hangi bölümünden mezun olmak gerekir? Gardiyan olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve gardiyanlığa dair merak ettiğiniz diğer hususları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gardiyan Nasıl Olunur [year]
İçerik Rehberi
Gardiyan olmak için KPSS’ye girerek 70 puan ve üzerinde almalı ve gardiyanlık mülakatında başarılı olmalısınız. Mülakatı kazandıktan sonra atamanız herhangi bir ceza infaz kurumuna yapılıyor.
Gardiyan olmaya karar verenlerin öncelikle gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Adalet Bakanlığı, gardiyan olacak kişilerin boy ve kilolarının belli aralıklarda olmasını istiyor. Bu şartları sağlayanların kullanabileceği iki farklı yol bulunuyor.
Gardiyan olmak için kullanılacak ilk yöntem KPSS’ye girerek 70 ve üzeri puan almak ve bunun ardından Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına başvuru yapmaktır. Başvuru sonrasında sizi mülakata alıyorlar. Eğer mülakattan istenen puanı alabilirseniz, gardiyan olarak Adalet Bakanlığının ıslah ve ceza infaz kurumlarında göreve başlıyorsunuz.
Bir diğer alım ise daha önce devlet kadrolarında görevli iken kendi isteği ile bu görevlerden ayrılanlar içindir. Örneğin; uzman erbaşlar görevlerini kendi istekleriyle bıraktıktan sonra Adalet Bakanlığı personel daire başkanlığı tarafından açılan kadrolar için başvuru yapabilirler. Gardiyan alımlarında uygulanan ikinci yolun sadece daha önce devlet kurumlarında görev yapanlar için olduğu unutulmamalıdır.
Bayan Gardiyan Nasıl Olunur [year]
Bayan gardiyan olmak için kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girerek en az 70 puan almalısınız. Bunun ardından açıklanan tarihlerde ilgili birimlere başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer gerekli şartları sağladığınız anlaşılırsa mülakata davet edileceksiniz. Mülakat, yani sözlü sınavda da başarılı olmanız durumunda infaz koruma memuru (İKM) olarak göreve başlayabilirsiniz.
Personel alımı yapılmadan önce kontenjanlar açıklanıyor. Bu açıklamaları takip ederek kaç tane bayan gardiyan alınacağını öğrenebilirsiniz. Bazen erkek infaz koruma memuru kadar bayan gardiyan da alınırken genellikle bayan gardiyan alım sayıları erkeklere göre daha düşüktür. Alınacak gardiyan sayısı ne kadar fazla olursa şansınız da o kadar yüksek oluyor.
Gardiyan olabilmek için bazı genel şartları sağlamanız gerekiyor. Ancak bunun yanında bayan gardiyan olma şartları da bulunuyor. Bunların da aynı şekilde sağlanması gerekiyor. Bu şartlar sağlanmadan Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Ceza İnfaz Kurumlarında görev yapmak mümkün değildir.
İnfaz Koruma Memuru Olma Yolları [year]?
Gardiyan olmak için öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan alım takviminin izlenmesi gerekiyor. Takvimin haricinde adayların yine bakanlık tarafından açıklanan şartların da sağlanması gerekiyor. Bu şartlar; yaş, fiziksel özellikler, güvenlik soruşturması ve KPPS puanı gibi unsurlardan meydana geliyor.
İnfaz koruma memuru olmak için öncelikle başvuru tarihlerinde Cumhuriyet başsavcılıklarında bulunan adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarına başvuru yapılmalıdır. Başvuru için KPSS puanınız en az 70 olmalıdır. Bunun yanında yine bakanlık tarafından istenen diğer şartları da sağlamalısınız.
Bahsedilen şartları sağladığınız anlaşıldığında mülakat için davet edileceksiniz. Mülakatta, sözlü sınava tabi tutuluyorsunuz. Eğer bu sınavdan yeterli puanı alabilirseniz gardiyan olarak bir ceza infaz kurumunda göreve başlatılacaksınız.
Genel hatları ile gardiyan alım süreci bu şekildedir. Bu süreçte en önemli nokta gerekli şartların sağlanması ve sınavlardan yeterli puanın alınmasıdır. Bunların ardından atamanız kısa sürede gerçekleştirilecek ve görevinize hemen başlatılacaksınız.
Sözleşmeli Gardiyan Nasıl Olunur?
Sözleşmeli gardiyan olmak için Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Şartları sağlayan adaylar yine bakanlık tarafından açıklanan takvime uygun olacak şekilde başvurularını yapmalıdır. Başvuru sürecinin ardından adaylar mülakata çağrılıyor. Mülakatta başarılı olanlar gardiyan olarak görevlerine başlıyor.
Sözleşmeli gardiyan ile kadrolu gardiyan arasında gerek özlük hakları gerekse de maaş konusunda ciddi farklılıklar bulunmuyor. Bilindiği gibi son dönemlerde neredeyse bütün devlet kurumları memur alımlarını sözleşmeli olarak yapıyor. Memur olmak isteyenler için farklı bir seçenek bulunmuyor. Sözleşme süresince disiplinsizlik yapmayan ve yüz kızartıcı suç işlemeyenler belli bir süre sonra kadroya geçiyor.
Gardiyan Olma Şartları
Gardiyan olmak için adayların sağlaması gereken bazı şartlar bulunuyor. Halk tarafından gardiyan olarak bilinen infaz koruma memurları 657 sayılı devlet memurları kanuna tabidir. Yani gardiyanlar aynı zamanda devletin memuru olarak da ifade edilebilir. İstenen şartların bir bölümü bundan dolayı devlet memuru şartlarıdır. Diğer kısmı ise direkt olarak meslekten kaynaklanan şartlardır. Gardiyan olma şartları şu şekildedir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak (veya dengi bir okuldan mezun olmak)
- Açıklanan takvimdeki son başvuru tarihine göre 18 yaşını doldurmak
- Alım yapılan sınavın (KPSS) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 30 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 19xx ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
- Erkek adayların boylarının en az 170 cm olması
- Kadın adayların boylarının en az 160 cm olması
- Vücut kitle endeksinin belirlenen düzeyde olması (Adayların kiloları, boylarının son iki rakamından en çok 13 fazla, en az ise 17 eksik olması.)
- Güvenlik soruşturmasından sorunsuz geçmek
- KPSS’den 70 ve üzeri bir puan almak
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak
Buradaki şartları sağlayanlar gardiyan olmak için başvuru yapabilir. Ancak ilgili şartların bakanlık tarafından değiştirilebileceği olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Gardiyan olma şartları arasında en fazla dikkat çeken fiziksel şartlardır. Adayların boy ve kiloları bu mesleği sorunsuz olarak yapabilmeleri adına önemlidir. Ancak bu şartların tam olarak anlaşılması için örneklerin verilmesi yararlı olacaktır.
Örneğin; erkek bir adayın boyunun 180 cm olduğunu varsayalım. Bu adayın kilosu 80 + 13 ve 80 – 17 aralığında olmalıdır. Yani aday en fazla 93 kg, en az ise 63 kg olmalıdır. Boyu 180 cm olmasına rağmen kilosu 94 kg veya 62 kg olanlar gardiyan olamazlar.
Örneğin; bayan bir adayın boyunun 165 cm olduğunu varsayalım. Yine aynı hesap ile adayın kaç kg olacağı bulunabilir. 65 + 13 ve 65 – 17 hesabıyla boyu 165 cm olan adayların 78 kg ile 48 kg arasında olması gerekir.
Bakanlık tarafından boy ve kilo şartlarında kullanılan yöntem bu şekildedir. Ancak ileride daha farklı yöntemler tercih edilebilir. Bundan dolayı güncel hesaplama yöntemlerinin mutlaka takip edilmesi gerekiyor.
Burada yer alan şartlar bakanlık tarafından yapılan diğer alımlarda da büyük oranda geçerlidir. Bakanlık, infaz koruma memuru ile birlikte büro personeli (ceza infaz kurumu katipliği) için de alımlar gerçekleştiriyor.
Bayan Gardiyan Olmak İçin Gerekli Şartlar
Bayan gardiyan olma şartları, erkek gardiyan olma şartları ile büyük oranda aynıdır. Bu noktada bayanlardan ekstra bir şartı sağlamaları istenmiyor. Tek fark ise fiziksel özelliklerle ilgili olan şarttır.
Erkek adayların en az 170 cm olması istenirken, bayan adaylarda bu rakam 160 cm’dir. 160 cm’den daha kısa boya sahip olan adaylar başvuru yapamıyor. Boya bağlı olarak kilo hesabı da yapılmalıdır. 160 cm boya sahip olan bir aday boyunun son iki hanesinin +13 ile -17’si kadar ağırlığa sahip olabilir. Yani 60 + 13 ve 60 – 17 hesabıyla 160 cm olan adaylar en fazla 73 kg, en az ise 53 kg olabilir.
Bayan Gardiyan Olmak Zor Mu?
Bayan gardiyan olmak, bazen oldukça zorlu olabilirken bazen de oldukça rahat olabilir. Bu sorunun cevabını net şekilde vermek mümkün değildir. Dolayısıyla her bayan gardiyan için bu sorunun cevabı değişiyor.
Bayan gardiyanlar, bayan mahkumların olduğu ceza infaz kurumlarında görev yaparlar. Yetkileri nedeniyle genellikle sorun yaşamıyorlar. Ancak dönemsel olarak gece nöbetlerine kalmaları gerekebilir. Birçok meslekte olan nöbet uygulaması, bazı kişiler için zorlayıcı olabilir.
Gardiyan Olmak İçin Hangi Bölümü Okumalıyım?
Gardiyan olmak için adayların liseden mezun olması yeterli. Evet, yanlış okumadınız. Herhangi bir liseden veya dengi okuldan mezunsanız gardiyanlık için başvuru yapabilirsiniz. Bunun dışında lisans veya ön lisans şartı bulunmuyor. Bakanlık her ne kadar günümüzde en az lise mezuniyeti haricinde bir şart istemese de ilerleyen dönemlerde bu şart değişebilir. Bilindiği gibi günümüzde Adalet Liseleri’nde eğitim görenler var. Bunun yanında açık öğretimden adalet bölümünü bitirenler de bulunuyor. Yakın bir gelecekte bakanlık tarafından adalet lisesi veya adalet mezunu olma şartı getirilebilir.
Yorum gönder