Revalüasyon Nedir, Ne Anlama Gelir

revalüasyon nedir

Revalüasyon nedir sorusuna cevap vermek için küresel ekonomi ve döviz piyasaları hakkında temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir. Revalüasyon, bir ülkenin merkez bankası tarafından, ulusal para biriminin değerinin, başka para birimleri karşısında artırılması işlemidir. Genellikle, ekonomik istikrarı korumak ve enflasyonu kontrol altında tutmak için kullanılır. Farklı ekonomik ve politik faktörlerin revalüasyon sürecine nasıl etki ettiğini anlamak, yatırımcılar ve işletme sahipleri için büyük önem taşır. Bu yazıda, revalüasyonun ne olduğunu, neden gerçekleştirildiğini ve revalüasyonun ekonomi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Böylece, küresel finansal sistemde meydana gelen değişikliklere adapte olabilmeniz için gerekli bilgi ve araçlara sahip olacaksınız.

Revalüasyon Nedir, Ne Anlama Gelir?

Revalüasyon sıkça devalüasyon ile karıştırılan ancak tamamen farklı anlamlara gelen bir kavramdır. Revalüasyon ne demek sorusu için verilecek en iyi cevap “devletlerin kendi paralarının değerini diğer devletlerin paralarından daha ileri bir konuma getirmek için yapılan müdahalelerdir” şeklindedir. Bu kavram ekonomide sözlük anlamı değerini yükseltme ya da değer kazandırma olarak da bilinir. Ülkeler piyasadaki dengeyi sağlamak için merkez bankaları aracılığı ile yeni para politikaları oluşturarak paraların değerini yükseltmeye çalışır.

Revalüasyon ile devalüasyon tamamen farklı kavramlardır. Devalüasyonda ülkenin parasının değerinin düşmesi söz konusu iken revalüasyonda tam tersi olarak ülkenin para biriminin değerinin artması söz konusudur.

revalüasyon nedir
revalüasyon nedir

Zaman zaman ülkelerin kendi para birimi değer kaybeder. Bu durum yüksek enflasyon, işsizlik oranının artması, ekonomik buhran, savaş vs. durumlara bağlı olarak görülür. Bu noktada ülkeler enflasyonu, işsizliği vs. çözmek adına ve döviz kurunun kendi para birimlerine yaklaştırılması için revalüasyon yapma yoluna gider. Bu şekilde paralarının değeri azalan ülkelerde ülkenin parasının değeri arttırılmış olur.

Bu şekilde altın ve döviz gibi yatırım araçlarının ve ürünlerin fiyatı yeniden şekillenmeye başlar. Devletler iç ve dış ticaret başta olmak üzere birçok ekonomik meseleyi yeniden masaya yatırarak paralarının değerinin azalmasını önlemeye çalışır. Bu noktada merkez bankaları ve hükumete bağlı Maliye Bakanlığı eski para politikası yerine yeni para politikaları oluşturur.

Revalüasyon Yapma Sebepleri Nelerdir, Revalüasyon Nasıl Yapılır?

Revalüasyon kavramının ne olduğuna açıklık getirdiğimize göre sırada revalüasyon neden yapılır sorusu bulunuyor. Geçmiş yıllarda revalüasyon yapan ülkelere baktığımızda genelinin ihracat ve ithalat arasındaki dengeyi tutturamadığını görmekteyiz. Özellikle birçok ülke ödeme konusunda dengesizlik yaşıyorsa bu adımı atma ihtiyacı duyar. Ülkeler kendi para birimlerini ve dolayısıyla kendi ekonomilerini korumak amacıyla revalüasyon yapar. Aşağıya bir adet revalüasyon örneği bırakıyoruz.

Para BirimiDiğer Ülkenin Para BirimiKur İlk FiyatRevalüasyon Sonrası Fiyat
Türk LirasıAmerikan Doları$/₺7,50 TL7,30 TL

Ülkeler revalüasyonları genellikle merkez bankaları aracılığı ile yapar. Merkez bankaları ekonomik rekabet politikaları, faiz oranı değişiklikleri ve ekonomiyi güçlendirme politikaları ile bu adımı atabilir. Bununla birlikte bazı ülkelerde spekülatif hareketler ile de revalüasyon yapıldığı görülmüştür. Buna en iyi örnek 2016 senesinde İngiltere’nin yaptığı revalüasyon gösterilebilir. O sene yapılacak referandum nedeniyle birçok siyasetçi İngiliz Sterlininin değer kaybedeceğini düşünüyordu.

Bu nedenle spekülatif bir hareketle revalüasyon kısa süre içerisinde gerçekleşmişti. Oylamadan hemen önce başta Dolar ve Çin Yuanı olmak üzere birçok ülkenin para birimlerinde ani değişimler yaşanmıştı. Yapılan bu revalüasyonun tek nedeni olarak İngiltere’nin Avrupa Birliğinde kalmaya devam edip etmeyeceğinin bilinmemesiydi. Yapılan bu hamleler spekülatif bir hareket olarak algılanmıştı.

Revalüasyon yaparak paralarının değerlerini arttırmak isteyen ülkelerin sabit kur sistemlerinde olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu ülkelerin ekonomilerinin sağlam bir temelinin olması gerekiyor. Aksi takdirde revalüasyon istenen sonuçları doğurmayabilir ve fiyatlar genel olarak değişiklik göstermez.

revalüasyon nedir
revalüasyon nedir

Revalüasyon Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Revalüasyon yapılan ülkelerde çeşitli şekillerde piyasalar etkilenir. Revalüasyonun ortaya çıkardığı sonuçları en iyi şekilde anlamak için gelin bir tabloda bu sonuçları inceleyelim.

Olumlu Sonuçlar

Olumsuz Sonuçlar

Bir ülke revalüasyon yaptıktan sonra ülkenin kendi para birimi diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanabilirRevalüasyon ile bazı ülkelerde ithalat oranı artış gösterebilir
Revalüasyon sonucunda bir ülkenin iç ticareti yeniden şekillenir, ürün ve hizmetlerin fiyatları ucuzlarRevalüasyon yapan ülkelerin ihracat kabiliyeti azalabilir
Revalüasyon ile birlikte değersiz paralar ortadan kalkacağı için enflasyon azalır, dış ticaret dengesi düzenlenirRevalüasyon yapan ülkelerde ithal ürün ve hizmetlerin değeri azalırken yerli ürün ve hizmetlerin değeri artabilir
Piyasalar olumsuz etkilenebilir
Kişi ve kurumların ticari hayatı etkilenebilir

 

Görüldüğü üzere bir ülke revalüasyon yaptığı takdirde para biriminde değer artışı olabildiği gibi ciddi ekonomik problemler de ortaya çıkabilir. Bunun için revalüasyon yapan bir ülkenin ekonomik temelinin sağlam olması gerekmektedir. Ayrıca revalüasyon yapan bir ülke merkez bankası ve maliye bakanlığı ile istikrarlı bir para politikası yönetmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Revalüasyon Nasıl Oluşur?

Revalüasyon bir ülkenin merkez bankasının faiz oranlarını değiştirmemesi ya da hükumet ile yeni para politikaları oluşturması sonucunda oluşur. Bazı ülkelerde spekülasyon ile revalüasyon olabilmektedir.

Beklenen Bir Revalüasyon Durumunda Yurtiçi Piyasalarda Ne Gibi Bir Değişim Olur?

Bir ülkede beklenen bir revalüasyon olduğunda ortaya çıkacak sonuçlar o ülkenin ekonomisinin temellerine göre belirlenir. Çoğunlukla doğru yapıldığında ilk etapta ürün ve hizmetlerin fiyatlarında düşme gözlemlenir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Leasing Nedir? Türleri ve Özellikleri Nelerdir

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!