Kaymakam Nasıl Olunur
Kaymakam olmak, kamu yönetimi alanında prestijli ve önemli bir kariyer hedefidir. Ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına doğrudan katkıda bulunan bu göreve talip olanlar, yoğun bir eğitim ve sınav sürecinden geçmek zorundadır. Bu yazıda, kaymakam adaylarının hangi adımları takip etmesi gerektiğini, bu süreçte karşılaşabilecekleri zorlukları ve nihayetinde başarılı bir kaymakam olmanın gerektirdiği nitelikleri ele alacağız. Bu sayede, geleceğin liderlerine yol gösterici ve ilham verici bir içerik sunmayı amaçlıyoruz.
Kaymakam Nasıl Olunur [year], Başvuru Şartları Nelerdir?
İçerik Rehberi
Kaymakam olmak isteyen adaylar gerekli şartları sağladıktan sonra yapılan kaymakamlık sınavını kazanmalıdır. Sınavı kazananlar kaymakamlık stajına alınır. Bu stajı da başarı ile tamamlayanlar bakanlar kurulu kararı ve cumhurbaşkanı onayı ile kaymakam olarak atanıyor.
Kaymakam olacak adayların öncelikle başvuru şartlarını sağlaması gerekiyor. Bu şartların başında adayların iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmaları var. Adayların; işletme, iktisat, siyasal bilgiler, hukuk, psikoloji, sosyoloji ve kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olması gerekiyor. Burada yer alan bölümlerden mezun olmayan ancak bu alanlarda yüksek lisans yapanların da başvuruları kabul ediliyor.
Burada yer alan bölümler 4 yıllık lisans programlarıdır. Son dönemlerde bu alanda farklı değişiklikler yapılmış ve lisans mezuniyetine ilişkin şart değiştirilmiştir.
Kaymakam olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlar şunlardır;
- 35 yaşını doldurmamış olmak
- Belirtilen 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak
- Gerçekleştirilen sınavdan en az 70 puan almış olmak
- Girilen mülakatlarında geçer puan almak
Kaymakam olmak isteyenlerin sağlaması gereken şartlar ve geçirmesi gereken süreç genel olarak bu şekildedir. Peki, kaymakam olmak zor mu? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak kaymakamlık için adayların yazılı ve sözlü birçok sınavı başarıyla geçmesi gerekiyor. Dolayısıyla zor denilebilir. Kaymakamın maaşı ise aylık ortalama 14.300 TL’dir.
İlginizi çekebilir: Kaymakam maaşı [year] yılında ne kadar oldu?
Kaymakam Olmak İçin Hangi Şartlar Yerine Yetirilmelidir?
Kaymakam olmak için gerekli başvuru şartlarını taşımak ve kaymakamlık sınavını kazanmak gerekiyor. Kaymakamlık için ÖSYM ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yazılı sınav yapılıyor. Adayların kaymakamlık sınavına özenli bir şekilde hazırlanması ve bu sınavdan en az 70 alması gerekiyor. Yazılı sınavı kazanan kaymakam adaylarının sonraki mülakatlardan da başarılı olması gerekiyor.
Kaymakam olmanın temel yolu yapılan sınavlardan geçiyor. Kaymakamlık, devlet idaresi için önemli bir pozisyondur. Bundan dolayı alımlar birkaç sınav ve güvenlik taramasının ardından gerçekleşiyor.
Kaymakamlık hayaline sahip olanların aklındaki bir diğer önemli soru ise kaç yılda kaymakam olunur şeklindeki sorudur. Kaymakamlık sınavını kazanan adaylar 3 yıllık stajın ardından kaymakamlığa başlarlar. Buradan hesaplandığında 3 yılda kaymakam olunur.
Lisans döneminden bakıldığında ise 4 yıl lisans eğitimi ve 3 yıl kaymakamlık stajı birlikte ele alındığında, kaymakam olma süresi 7 yıl olacak belirtilebilir.
Kaymakam Koruması Nasıl Olunur?
Kaymakam koruması, İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan polis memurları arasından seçilir. Koruma polisleri özellikle fizikleri ile öne çıkar. Koruma görevinden önce polislere yakın koruma eğitimi verilir. Bu süreci başarı ile tamamlayan adaylar kaymakam koruması olarak görev yapabilir.
İlginizi çekebilir: Kaymakamlıktan yardım parası nasıl alınır, nasıl başvuru yapabilirsiniz
Kaymakam Şoförü Nasıl Olunur?
Kaymakam şoförü olmak için en az lise veya dengi bir okuldan mezun olunması ve en az 5 yıllık araç tecrübesinin bulunması gerekiyor. Bu şartları sağlayan adaylar makam şoförlüğü için başvuru yapabilir. Alımların yapıldığı dönemde başvuru yapan adayların durumları değerlendirilir ve mülakat ile kimlerin başvurularının kabul edileceği belirlenir.
Makam şoförü olmak için sadece araç kullanma konusunda değil aynı zamanda aracın teknik ve mekanik aksamı konusunda da deneyimli olunması gerekiyor. Nihayetinde bu görevi üstlenenler araçların bakımlarından da sorumlu olacaktır.
Kaymakamlık Stajı Kaç Yıl?
Kaymakamlık stajı 3 yıldır. Bu sürenin 1 yılı, yurtdışı stajı şeklindedir. Diğer kısımları ise yurtiçindeki farklı eğitimler meydana geliyor. 3 yıllık kaymakamlık stajı şu bölümlerden oluşuyor;
- Kaymakamlık Kursu: 4 ay
- Merkez Stajı: 2 ay
- Mülkiye Müfettişi Stajı:5 ay
- Milli Güvenlik Stajı:5 ay
- Kaymakam Vekilliği: 8 ay
- Kaymakam Refikliği: 3 ay
- Bakanlık Merkez Stajı: 4 ay
- Yurt Dışı Stajı: 12 ay
Sık Sorulan Sorular
Kamu Yönetimi Bitirdikten Sonra Nasıl Kaymakam Olunur?
Kamu yönetimi bitirdikten sonra kaymakam olmak için yapılacak kaymakamlık sınavının kazanılması gerekiyor. Bu sınavı kazanan adaylar sözlü sınavlara alınıyor. Sözlü sınavlardan başarılı olan adaylar ise son olarak güvenlik soruşturmasından geçiriliyor. Güvenlik soruşturmasını da sorunsuz geçen adaylar cumhurbaşkanı onayı ile kaymakam olarak atanıyor.
Kaymakam Olmak İçin KPSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
Kaymakam olmak için KPSS şartı aranmıyor. Daha önceki yıllarda yapılan kaymakam alımlarında adayların KPSS puanı olması gerekiyordu. Ancak 2014 yılında yapılan değişikliğin ardından bu şart kaldırılmıştır. 2014 yılından itibaren kaymakam olma şartları arasında KPSS puanı bulunmuyor. Dolayısıyla kaymakam olmak için KPSS şart mı sorusunun cevabı da böylece verilmiş oluyor.
Kaymakamlık Sınavı Her Yıl Yapılıyor Mu?
Kaymakamlık sınavı, İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Personel Genel Müdürlüğü teklifi ve bakanlık makamının onayı ile yapılıyor. Sınavın yapıldığı döneme ilişkin herhangi bir standart yoktur. Bazı yıllar yılda birkaç defa yapıldığı dahi olabiliyor. Ancak genel itibariyle yılda bir defa yapılıyor.
Kaymakamlık Sınavında Kaç Net Yapmak Gerekir?
Kaymakamlık sınavında 34 tane genel kültür genel yetenek, 66 tane de alan bilgisi sorusu bulunuyor. Toplam 100 sorudan oluşan sınav İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM tarafından ortak düzenleniyor. Sınavdan başarılı olmak isteyen adayların en az 70 puan alması gerekiyor. Bunun için de en az 70 net yapmaları gerekiyor.
Memur Kaymakamlık Sınavına Girebilir Mi?
Kaymakamlık sınavına memur olarak görev yapanlar da girebilir. Burada esas olan adayın başvuru şartlarını taşıyıp taşımamasıdır. Kaymakam olmak için belli lisans bölümlerinden mezun olunması ve 35 yaşın doldurulmaması gibi şartlar var. Bu şartları sağlayan adaylar kaymakamlık sınavına girebilir.
Kaymakamlık Sınavında Kaç Soru Var?
Kaymakamlık sınavı, 34’ü genel kültür genel yetenek, 66’sı da alan bilgisi olmak üzere toplamda 100 sorudan oluşuyor. Sorular ÖSYM tarafından hazırlanıyor. Eğer iptal edilen soru olmaz ise her soru ortalama 1 puandır.
Kaymakam Olmak İçin Kamuda 5 Yıl Çalışma Şartı Var Mı?
Kaymakam olmak için kamuda 5 yıl çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Daha önce böyle bir şart yoktu, ancak bir dönem ilgili mevzuatta yapılan değişiklikle kaymakam adayları için böyle bir şart getirildi. Ancak uygulama sadece 2 hafta kadar sürdü ve tekrardan yürürlükten kaldırıldı. Günümüzde yapılan kaymakam adaylarında böyle bir şart aranmıyor. Kaymakamlık 5 yıl şartı kalktı mı şeklindeki sorusunun cevabı da böylece verilmiş oluyor.
Her Yıl Ortalama Kaç Kaymakam Alınıyor?
Her yıl ortalama 100 kaymakam adayı alınıyor. Normalde bu sorunun net bir yanıtı yoktur ancak yıllık ortalama alım 100’dür. 2020 yılında 100 kaymakam adayı alınırken [year] yılında ise 110 kaymakam adayı alınmıştır.
Yorum gönder