Konjonktürel İşsizlik Nedir? Örnekleri ve 5 Özelliği

konjonktürel işsizlik nedir

Bu yazımızda birçok ülkede ortaya çıkan ve konjonktürel işsizlik hakkında bilgi vererek konjonktürel işsizlik nedir, konjonktürel işsizliğin sebepleri ve çözüm yolları nelerdir gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Konjonktürel İşsizlik Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?

İşsizlik en büyük ekonomilerde bile ortaya çıkabilen ve zaman zaman her devleti derinden etkileyen problemlerden biridir. Bunun nedeni ise her ülkenin ekonomik politikalarının farklı olması ve işsizliğin arkasında farklı nedenlerin olması gösterilebilir. Her devlet bu farklılıklardan dolayı farklı işsizlik türleri ile karşı karşıya kalır.

konjonktürel işsizlik nedir
konjonktürel işsizlik nedir

Piyasaların durağan olduğu dönemlerde ortaya çıkan işsizlik türüne Konjonktürel işsizlik denir. Bu işsizlik türü her türlü ekonomi ortamında ortaya çıkabilmektedir. Burada esas sorun işsizliğin özel sektörün kararlarına bağlı olarak ortaya çıkmasıdır diyebiliriz. Ancak bunun arkasında yine hükumetin ve merkez bankasının almış olduğu para politikası kararları ve işsizlik oranının düşürülmeye çalışılmaması yer alır. İşletmeler ekonomik ortamda etkilendiklerinde zarar düzeyini azaltmak adına ekiplerini küçültme kararı alırlar. Bu durum da zamanla özel sektördeki istihdamın azalmasına ve dolaylı olarak da alınan işçi sayısının azalmasına neden olur.

Konjonktürel işsizlik en çok piyasanın durgun olduğu ortamlarda ortaya çıkar. Savaş, ekonomik kriz, enflasyon ve daha birçok sebebe bağlı olarak o ülke içerisinde yaşayan kişilerin piyasaya para aktarması zamanla azalır. Vatandaşların harcamaları azaldığı için de zamanla işletmelerin ürün ve hizmetlerine karşı olan talep azalır. İşletmelerin odağı da kâr üzerine olduğu için bu durumdan en az şekilde etkilenmek için yöneticiler çeşitli kararlar alır.

Bu kararlar içerisinde çalışanların maaşlarının düşürülmesi, yeni alımların önlenmesi, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve hatta işçi çıkarılması gibi kararlar yer alır. İşçiler de bu durumda iş bırakma ya da iş aramaya rağmen iş bulamama gibi problemlerle karşı karşıya kaldığı için konjonktürel işsizlik kavramı ortaya çıkar. Bu durum dönemsel olarak ortaya çıkabildiği gibi bazı ülkelerde uzun yıllar boyunca da devam edebilmektedir.

Konjonktürel işsizlik hemen hemen her devlette kısa bir süre de olsa görülmektedir. Ancak bu işsizlik türü en çok serbest piyasanın hâkim olduğu ekonomilerde görülmektedir. Bu piyasalarda devlet tarafından yapılan müdahaleler çok az olduğu için herhangi bir ekonomik olumsuzlukta işletmelerin ürün ve hizmetlerine olan talep azalmakta ve dolaylı olarak da bu işsizlik türü ortaya çıkmaktadır. Konjonktürel işsizlik hesaplanırken doğal işsizlik oranı ve friksiyonel işsizlik gibi kavramlar ele alınır.

https://www.youtube.com/watch?v=NUDSo2vSj38&ab_channel=BenimHocam

Konjonktürel İşsizliğin Özellikleri Nelerdir?

Konjonktürel işsizliğin yaşandığı ülkeler şu özelliklere sahiptir;

  • Konjonktürel işsizlik oranının yüksek olduğu ülkelerde enflasyon oranı yüksektir.
  • Konjonktürel işsizliğin olduğu ve herhangi bir mücadelenin yapılmadığı ülkelerde yüksek faiz oranları söz konusudur.
  • Konjonktürel işsizlik ile karşı karşıya kalan ülkelerin ithalat oranı ihracat oranından daha fazladır.
  • Konjonktürel işsizlik bulunan toplumlarda tüketim oranı üretim oranından daha yüksektir.
  • Konjonktürel işsizlik bulunan ülkelerde özel sektör destekleri çok azdır ya da hiç yoktur.
  • Konjonktürel işsizlik olan ülkelerde mal ve hizmetlerin değerleri fahiş fiyatlardadır.
konjonktürel işsizlik nedir özellikleri nelerdir
konjonktürel işsizlik nedir özellikleri nelerdir

Konjonktürel İşsizlik Nasıl Önlenir?

Konjonktürel işsizliğin önerilmesinde geçmişte uygulanan uygulamalar ve politikalar şu şekildedir;

  • Konjonktürel işsizliğin asıl nedeni bilindiği üzere işletmelerin ürün ve hizmetlerine olan talebin azalmasıdır. Bundan dolayı konjonktürel işsizliğin önlenmesi isteniyorsa öncelikle bu işletmelerin ürün ve hizmetlerine olan talebin arttırılması gerekmektedir. Bu noktada enflasyonla mücadele, işletmelere maddi destek ve vatandaşları teşvik edecek vergi indirimi gibi uygulamalar yapılabilir.
  • Konjonktürel işsizliğin ortaya çıktığı ülkelere baktığımız zaman çoğunun serbest piyasaya sahip olduğu görülmektedir. Bu durumda devlet işletmelere çok fazla müdahale etmezse ürün fiyatlarında fahiş artışlar görülebilir. Bu fiyata artışları da vatandaşların mal ve hizmet almasını azaltacak ve bu nedenle de işletmeler küçülme kararı alarak konjonktürel işsizliğe neden olacaktır. Bu noktada ürün ve hizmetlerin fiyatlarının devlet kontrolünde olması dolaylı olarak konjonktürel işsizliği önleyecektir.
  • Konjonktürel işsizlik daha çok tarım ve hayvancılık sektöründe etkisini gösterir. Özellikle üreticiler ve bu üreticiler ile doğrudan bağlantılı olan işletmeler sebebiyle konjonktürel işsizlik sıkça ortaya çıkmaktadır. Bu noktada üreticilere yem desteği, yakıt ve gübre desteği gibi destekler; işletmelere vergi indirimi, çalışan maaşının tamamının ya da bir kısmının ödenmesi, sigorta indirimi vb. uygulamalar yapmak konjonktürel işsizliği azaltmak için etkili olabilmektedir. Fakat diğer iş kollarında da bu işsizlik türü ortaya çıkabildiği için sektöre özel politikalar yönetmek gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Konjonktürel İşsizliğin Özelliği Nedir?

Konjonktürel işsizliğin esas özelliği işletmelere olan talebin azalmasıdır.

Konjonktürel İşsizliğin Sebebi Nedir?

İşletmeler zararlarını en aza indirmek ve kendilerini korumak için işçi çıkarmaya başladığında konjonktürel işsizlik ortaya çıkar.

İşsizlik Nedir İşsizlik Türlerini Açıklayınız?

İşsizlik kişinin geçinmek için iş bulamamasına verilen isimdir. Geçici, doğal, yapısal, teknolojik, konjonktürel ve mevsime bağlı işsizlik gibi türleri vardır.

İşsizlikle Mücadelede Hangi Politika Uygulanır?

İşsizlikle mücadelede enflasyonu düşürmeye yönelik, vergi oranını düşürmeye yönelik ve vatandaşların ürün/hizmet almasına yönelik teşvik politikaları uygulanır.

Türkiye’de İşsizliğin Temel Nedeni Nedir?

Türkiye’deki işsizliğin temel nedeni istihdamın yeterli olmamasıdır.

Gönüllü İşsizlik Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Verilen maaşın ve çalışma koşullarının kişiye uygun olmaması durumunda gönüllü işsizlik ortaya çıkar.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Biyoloji Öğretmeni Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!