Rsi İndikatörü Nedir, Uyumsuzluk Nedir, RSI 100-30

rsi indikatörü nedir

Bu yazımızda teknik analiz araçları içerisinde en çok kullanılan indikatörlerden biri olan RSİ indikatörü hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamını okuyarak RSİ indikatörü ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

RSİ İndikatörü Nedir, RSİ İndikatörünün Çalışma Prensibi Nasıldır?

RSİ İngilizce olarak Relative Strength İndex olarak bilinen, dilimiz de ise Göreceli Güç Endeksi olarak bilinen bir indikatördür. Göreceli Güç Endeksi RSİ için tanımlanırken geri planda kalmaktadır. Çünkü birçok kişi bu indikatörü al sat indikatörü olarak bilmektedir. Bunun sebebi de uzun yıllardan bu yana birçok piyasada verilerin analiz edilmesinde bu indikatörden faydalanılmasıdır.

RSİ indikatörünün teknik analiz aşamasında nasıl kullanıldığını öğrenmeden önce gelin birlikte bu indikatörün nasıl ortaya çıktığını ve çalışma mantığının ne olduğunu öğrenelim.

rsi indikatörü nedir
rsi indikatörü nedir

RSİ indikatörü piyasalarda kullanılan en eski indikatörlerden biridir. 1978 yılında Welles Wilder tarafından oluşturulan bu indikatör o senelerde basılan bir kitap vasıtasıyla yatırımcılara tanıtılmıştır. Momentum indikatörleri içerisinde yer alan bu indikatör herhangi bir piyasadaki herhangi bir yatırım aracının aşırı satım ya da aşırı alım yapıp yapmadığını göstermek için kullanılır.  Bu indikatörün çalışma mantığında yatırım aracının değerindeki artış ya da azalış arasındaki dengesizlik ele alınarak bu fiyat hareketlerinin hızı ölçülür. Yapılan ölçüm esnasında ise ortaya çıkan değerler alım sinyali ya da sat sinyali oluşturur.

İlginizi çekebilir: indikatör nedir

Neden olduğu bilinmeksizin geçmiş yıllardan bu yana birçok indikatör geliştiricisi varsayılan periyod olarak 14 periyod dilimlerini tercih etmiştir. Aynı durum RSİ indikatörü için de geçerlidir. Öyle ki şu an bile piyasa analiz platformlarında fiyat grafiği için RSİ eklendiğinde varsayılan olarak 14 dilimlik periyodlar gelmektedir.

Nasıl kullanılır şeklindeki soruların cevabını detaylı bir şekilde vermeden önce burada kısaca bahsetmek gerekirse grafik üzerinde yer alan RSİ bu periyodlar arasında 70 değerine geldiğinde aşırı alım bölgeleri için, 30 değerine geldiği zaman aşırı satım bölgeleri için sinyal üretir. Bu sinyallerin nasıl yorumlandığı hakkında bilgi vermeden önce RSİ nasıl hesaplanır sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor. Matematiksel olarak RSİ formülleri aşağıdaki gibidir;

  • Pozitif Kapanış = Kapanış güncel bar — Kapanış önceki bar
  • Negatif Kapanış= Kapanış güncel bar — Kapanış önceki bar

Bu hesaplama 14 periyod varsayılan ayarında son 14 bar için hesaplanır. Hesaplama esnasında 14 bar için her seferinde bu hesaplama yapılır. Örneğin grafik günlük periyotta açılmış ise hesaplama son 14 günü ve saatlik periyotta açıldıysa son 14 saati hesaplıyor gibi düşünebiliriz. Daha sonrasında ise bu hesaplamalar toplanır ve ortalaması alınır. Bu da RS değerini vererek RSİ indikatörünün ortaya çıkacağı sayıların belirlenmesinde yardımcı olur. Bu işlem ise şu şekildedir;

RS =

Bu işlemin sonucu aslında RSİ değerini bir miktar da olsa vermektedir. Ancak daha kesin bir sonuç elde edebilmek adına RS işlemine ek olarak şu işlem yapılır;

RSİ = 100 —

Bu işlem sonucuna göre 0 ila 100 arasında bir değer ortaya çıkar. Bu da teknik analiz yapanlar tarafından al sat sinyali oluşturmak için kullanılır.

rsi indikatörü nedir, nasıl kullanılır
rsi indikatörü nedir, nasıl kullanılır

RSİ İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Günümüzde kullanılan teknik göstergeler çeşitli piyasalarda ve yatırım araçlarında fiyat hareketlerinin geçmişteki verileri ile yatırımcıya alım ve satım sinyalini verir. Ancak bu noktada yatırımcıların karşısına çıkan önemli bir problem vardır. O da işe yaramayan ve etkili olmayan indikatörlerin varlığıdır. Aktif olarak kullanılabilen indikatörlerin birçoğu aynı çalışma mantığına sahip olsa da birçoğunun eksiği vardır ve tam olarak çalışmamaktadır.

Ancak RSİ indikatörü bu indikatörlerden biraz daha farklıdır. Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi olan RSİ birçok piyasa ve enstrümanda etkili sonuçlar vermektedir. Bu nedenle yatırımcılar grafiğinde momentum tabanlı teknik gösterge kullanırken tercihlerini daha çok RSİ indikatöründen yana kullanmaktadır. Bu nedenle de özellikle yatırım yapmaya yeni başlayan kişiler bu indikatörün nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor.

İlginizi çekebilir: MACD indikatörü nedir

RSİ kullanımı ve yorumlanması en basit olan indikatörlerden biridir. Bu teknik analiz aracının birden fazla kullanma yöntemi olsa da yatırımcılar arasında daha çok 14 periyod ve 30-70 değerleri arasındaki RSİ verileri kullanılmaktadır. Yatırımcılar RSİ indikatörünü kullanırken açtıkları grafikte RSİ değeri 30’un altına düşünce al sinyali, RSİ 70 değerinin üstünde çıktığında ise sat sinyali olarak sinyal oluşturmaktadır. Bu kullanım RSİ indikatörü için klasikleşmiş bir kullanımdır.

Bir çok kez doğru sonuç ortaya çıkıyor olsa da bu değerlere bakarak yatırım kararı almak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü aşırı volatil piyasalarda ve oluşan trendlerin güçlü olduğu piyasalarda bu verilere bakarak yatırım kararı almak muhtemelen ters tepecektir. Bu nedenle RSİ kullanırken daha çok verim alınabilecek başka yöntemlere başvurulmalıdır. Bu yöntemlerden birkaçını bir sonraki başlıkta paylaşmış olacağız.

rsi uyumsuzluk indikatörü
rsi uyumsuzluk indikatörü

RSİ Kullanırken En Doğru Sonuç Nasıl Alınır?

Her piyasanın ve her yatırım aracının kendine has bir karakteri vardır. Bu nedenle RSİ da dahil olmak üzere herhangi bir teknik analiz aracı ilk kez kullanılıyorsa farklı yöntemlere başvurulmalıdır. Bu şekilde kısa süre içerisinde en doğru sonuca ulaşılarak daha doğru yatırım kararları alınmış olacaktır. RSİ indikatörü için en doğru sonucu almak isteyen kişiler şu hususlara dikkat edebilir;

  • Her yatırım aracında indikatörler farklı sonuçlar verdiği için backtest olarak da bilinen geçmiş verileri analiz etme yöntemine başvurulmalıdır. Örneğin ASELSAN hissesini ele alacak olursak bu hisse ile ilgili RSİ verilerinin ne gibi sonuçlar doğurduğunu merak ediyorsanız günlük, saatlik, haftalık vs. hangi vadede yatırım yapmak istiyorsanız o grafikte geçmişteki RSİ sinyallerini ve bu sinyallerden sonra ne gibi bir fiyat hareketinin gerçekleştiğine bakmalısınız. Yatırım yapmayı tercih ettiğiniz piyasa her yatırım aracının bütün periyotlarında bu verileri analiz ettikten sonra hangi piyasa ve yatırım aracında daha iyi çalıştığı konusunda emin olabilirsiniz.
  • RSİ kullanırken 14 periyod kullanımında takılı kalmamalıdır. Biraz önce bahsettiğimiz backtest kavramı burada da devreye girmektedir. Yatırım kararı alacağınız bir enstrümanda alım/satım emrini vermeden hemen önce diğer periyodlardaki sinyalleri de incelemelisiniz.
  • RSİ 30 verdiğinde hemen alım yapmak ya da RSİ 70 değerini verdiğinde hemen satım yapmak zaman zaman işe yaramayabilir. Bu nedenle bu sinyalleri daha güçlendirmek adına grafikteki periyodu değiştirmeden mumun kapanmasını ve yeni mumun fiyat hareketlerine başlamasını beklemelisiniz. Örneğin X hissesinde 1 saatlik grafikte RSİ indikatörü 29 değerini verdi diyelim. Bu noktada hemen alım kararı almadan önce mumun kapanmasını ve diğer mumun yukarı yönde bir hareket yapmasını beklemeniz daha doğru sonuçlar doğuracaktır. Eğer daha garantici davranmak isterseniz yeni mumun da kapanmasını bekleyebilirsiniz.
  • RSİ kullanırken sonuçlardan daha iyi verim almanın bir diğer yolu ise beraberinde başka indikatörler de kullanmaktır. Örneğin RSİ bir momentum indikatörü olduğu için benzer çalışma prensibine sahip olan CCI gibi indikatörler kullanılabilir.

RSİ İndikatörü ve Uyumsuzluk

RSİ uyumsuzluk indikatörü olarak da kullanılabilen bir indikatör türüdür. Pozitif ve negatif uyumsuzluk olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen bu indikatör ile daha kuvvetli sinyaller almak mümkündür.

RSİ pozitif uyumsuzluk kavramı herhangi bir yatırım aracının fiyatının düşmesine rağmen RSİ indikatörünün 70 ve üzerinde değer göstermesini ifade eder. Bu durum gerçekleştiği takdirde piyasalarda ciddi bir alım gerçekleşir. Bu da güçlü al sinyali olarak algılanır.

RSİ negatif uyumsuzluk kavramı herhangi bir yatırım aracının fiyatının artmasına rağmen RSİ indikatörünün 30 ve altında değer göstermesini ifade eder. Bu durum gerçekleştiği takdirde piyasalarda ciddi bir satış gerçekleşir. Bu da güçlü sat sinyali olarak algılanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Macd İndikatörü Nedir, Nasıl Yorumlanır, Ayarları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!