Fındık Fiyatları

fındık fiyatları bugün

Fındık fiyatları ne kadar? Türkiye’de fındık en çok hangi şehirde yetişir? Fındık fiyatları nelere göre değişiyor? Fındık fiyatları ile ilgili bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Fındık Fiyatları [year] Bugün Ne Kadar Oldu?

Fındık fiyatları yakın zamanda Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Buna göre; Giresun kalite fındık fiyatı 37 TL, Levant kalite fındık fiyatı ise 36,5 TL olarak belirlendi. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa 2 TL daha fazla ödeme yapılıyor. Bunların yanında üreticilere gübre ve mazot desteği de veriliyor. Bunlar ise kg başına 3 TL olarak hesaplanıyor.

fındık fiyatları bugün
fındık fiyatları bugün

Her ne kadar fındık fiyatları açıklanmış olsa da serbest piyasada rakamlar farklılık gösterebiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alımlar belirtilen rakamlara göre yapılıyor. Ancak TMO ödemeleri 21 gün sonra yapacağını açıkladı. Bu süreyi beklemek istemeyen üreticiler serbest piyasada ürünlerini tüccarlara veya ihracatçılara satmayı tercih edebiliyor. Bu durum ise fiyatların değişmesine neden oluyor.

Güncel fındık fiyatları 34 TL ile 37 TL arasında değişiyor. TMO tarafından verilen fındık fiyatları 26,5 TL ve 27 TL olmasına karşın, serbest piyasada rakamlar biraz daha düşük. Bundan dolayı fındık fiyatları üreticilerin yakın takibinde. Henüz ürünü satmamış olan üreticiler hemen her gün fındık borsalarındaki güncel rakamları takip ediyor.

Fındık üretiminde adeta dünyada tekel olan Türkiye her yıl tonlarca fındığı dünyanın farklı noktalarına ihraç ediyor. Tüccarlar ve ihracatçılar, iç piyasada farklı teknikler ve yöntemleri kullanarak üreticilerden fındıklarını alıyorlar.

fındık fiyatları serbest piyasada bugün
fındık fiyatları serbest piyasada bugün

Bugün Fındık Fiyatı [year]

Bugün fındık fiyatı 33 TL ile 37 TL arasında değişiyor. En yüksek fiyat TMO tarafından veriliyor. Serbest piyasada fiyatlar ise illere göre farklılık gösteriyor. Alımı yapılacak fındığı kalitesi bu noktada belirleyici unsurların başında geliyor.

TMO fındık fiyatlarının belirlenmesinden sonra serbest piyasada da fiyatlar şekillenmeye başladı. Fındık fiyatları serbest piyasada günlük olarak değişebiliyor. Örneğin; bugün TMO alımları haricinde fiyatlar 23 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Ancak birkaç gün sonra bu rakamlarda büyük değişimler olabiliyor. Tüccarların, ihracatçıların ve alım yapan diğer tarafların alım kapasitelerine göre rakamlar değişebiliyor.

Giresun Fındık Fiyatı [year]

Giresun fındık fiyatı 37 TL’dir. TMO tarafından açıklanan bu rakam serbest piyasada daha farklıdır. Yeni sezon hasadının yapılmaya başlamasıyla birlikte kaliteli Giresun fındığının fiyatı merak edilmeye başlanmıştı. Fındık üreticileri tarafından merak beklenen açıklama kısa bir süre önce yapıldı ve Giresun fındığının fiyatı 37 TL olarak açıklandı.

Giresun fındığı kalitesi ile dikkat çekiyor. Yüksek yağ oranı, kendine has aroması ve lezzeti ile en fazla tercih edilen seçeneklerin başında yer alıyor. Bu özelliklerinden dolayı açıklanan Giresun fındık fiyatı bir anlamda tavan fiyat olarak kabul ediliyor.

TMO tarafından 37 TL’ye alınan Giresun fındığının fiyatı serbest piyasada 35 TL seviyelerinde. Talep durumuna göre serbest piyasada rakamlar farklılık gösterebiliyor.

Ordu Fındık Fiyatı

Ordu fındık fiyatı 33 TL ile 35 TL arasında değişiyor. Randımanlı ürünler için bir miktar daha fazla ödeme yapılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ise Ordu fındığı için 36,5 TL fiyat veriyor, fakat ödemeyi 21 gün sonra yapıyor. Bundan dolayı ödemeye ihtiyacı olan tüccarlar daha düşük rakamlara ürünlerini elden çıkarabiliyor.

Verimli bir sezon sonunda üreticiler kendi durumlarına göre ürünleri TMO veya tüccarlara satıyor. Dünya fındık ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Ordu ve ilçelerindeki insanların önemli gelir kaynaklarından birisi fındık üretimidir.

Fındık fiyatları [year] yılında Giresun kalite fındık için 37 TL, Levant kalite fındık için ise 36,5 TL olarak açıklandı. [year] Fındık fiyatları ile ilgili bir diğer husus ise serbest piyasadır. Her ne kadar TMO tarafından alım fiyatları bu şekilde olsa da, serbest piyasada rakamlar daha düşüktür.

Fındık fiyatlarının [year] yılında 30 TL seviyesinde olması bekleniyordu. TMO tarafından belirlenen fiyat 37 TL’de kaldı. Böylece rakam beklentilerin altında kalmış oldu. Bu karşın fiyatların serbest piyasada daha da düşük olması oldukça düşündürücü. Uzmanlar, bu yıl verimli bir sezon geçirilmesi nedeniyle üreticilerin bir an önce ürünlerini satma düşüncesinde olduklarını ifade ediyor. Serbest piyasadaki düşüklüğün nedenlerinden birisi bu durumdur.

Sakarya Fındık Fiyatları [year]

Sakarya fındık fiyatları 32,50 TL ile 34,50 TL arasında değişiyor. Ancak burada ifade edilen rakamlar ortalama olup farklı unsurlara göre değişiyor. Ayrıca TMO tarafından verilen fiyat ise 36,5 TL’dir.

Sakarya’daki fındık üreticileri TMO’nun ödemeleri 21 gün sonra yapacağını açıklamasından sonra serbest piyasayı daha fazla takip etmeye başladı. Üreticiler hemen her gün fındık fiyatı ne kadar şeklinde sorular soruyor. Serbest piyasada Sakarya fındığı rakamları günlük olarak farklılık gösterebiliyor.

Düzce Fındık Fiyatları [year]

Düzce fındık fiyatları 32,50 TL ile 34 TL arasındadır. Serbest piyasada rakamlar gün içinde değişiklik gösterebiliyor. Buna karşın TMO tarafından Düzce fındığı için açıklanan rakam ise 26,5 TL’dir. TMO’nun belirlemiş olduğu fındık alım fiyatı %50 sağlam iç esasına göredir. Ayrıca yüksek randıman için en az 1 TL daha fazla ödeme yapılacağı da ifade edilmiştir.

Düzce, Türkiye’nin önemli fındık üretim noktalarından birisidir. Küçük bir ilçe olmasına karşın iklimi ve toprak yapısı nedeniyle yüksek verimlilik elde edilir. Kaliteli olarak üretilen bu fındıklar hem ülke içine hem de dünyadaki farklı noktalara gönderiliyor. Türkiye, dünyadaki en önemli fındık ihracatçısıdır.

Serbest piyasada fındık fiyatları 33 TL ile 36 TL arasında değişiyor. TMO tarafından Levant kalite için belirlenen 26,5 TL’ye serbest piyasada rakamlar yaklaşıyor. Ancak fındık borsalarında rakamların her an değişebileceği unutulmamalıdır.

Serbest piyasada rakamlar arz ve talep dengesine göre şekilleniyor. Tüccarların ve ihracatçıların yüksek seviyede alım yapmasına bağlı olarak rakamlar bir miktar yukarı çıkıyor. Buna karşın alımların yani talebin az olması ise rakamları aşağıya çekiyor. Benzer durum arz için de geçerlidir. Gün içinde satılmak istenen fındık miktarı ne kadar fazla ise rakamlar da o ölçüde aşağı düşebiliyor. Arzın az, talebin yüksek olması ise rakamların yükselmesini sağlıyor.

Çarşamba Fındık Fiyatları [year]

Çarşamba fındık fiyatları 33 TL ile 35 TL arasında değişiyor. Son günlerde serbest piyasada rakamlar artma eğiliminde. Serbest piyasada rakamların bu şekilde olmasına karşın TMO tarafında ise fiyatlar daha yüksektir. TMO, Çarşamba fındığını 36,5 TL’den alıyor.

Fındık borsasında alım satım için açıklanan rakamlar brüt fiyatlardır. Bu fiyatlardan yaklaşık %2 seviyesinde kesinti yapılıyor. Dolayısıyla üreticilerin eline burada yer alan rakamlardan daha azı geçiyor.

Fatsa Fındık Fiyatı [year]

Fatsa fındık fiyatı 33 TL ile 35,25 TL arasında değişiyor. Burada belirtilen rakamlar serbest piyasada geçerlidir. Bunların dışında TMO tarafından da alım için fiyatlar açıklanmıştır. TMO Fatsa fındık fiyatı ise 36,5 TL’dir. Ancak TMO alımları yaptıktan 21 gün sonra ödemeyi gerçekleştireceğini açıkladı. Ödemeleri beklemek istemeyen üreticiler ise serbest piyasası tercih etmeye başladı.

Fatsa, Ordu’nun ilçelerinden birisidir. Bilindiği gibi Türkiye’de en fazla fındık üretimi Ordu başta olmak üzere doğu Karadeniz bölümünde yapılıyor. Fatsa’da bu bölgenin önemli noktalarından birisidir. Burada fındık üreticileri tarafından yetiştirilen ürünler dünyanın farklı noktalarına gönderiliyor.

Günlük Fındık Fiyatları [year]

Günlük fındık fiyatları 33 TL ile 36 TL arasında değişiyor. Serbest piyasada rakamlar arz ve talepteki dengeye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Ancak rakamlar, TMO tarafından açıklanan fiyat olan 36,5 TL seviyesinin altında kalıyor.

Her yıl açıklanan TMO taban fiyat seviyesi serbest piyasa açısından da belirleyici oluyor. Bundan dolayı fındık üreticileri TMO tarafından açıklanacak rakamları büyük bir merakla bekliyor. Bu yıl açıklanan rakamlara ek olarak yüksek randımanlı ürünler için en az 2 TL daha ödeme yapılacağı ifade edildi.

Günlük fındık fiyatı serbest piyasa şartlarına göre değişiyor. Bu değişimler gün içinde bile gerçekleşebiliyor. Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimler fiyatlara da net bir şekilde yansıyor.

Ünye Fındık Fiyatı [year]

Ünye fındık fiyatı 33 TL ile 35 TL arasındadır. Ordu’nun önemli ilçelerinden olan Ünye fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden birisidir. Türkiye’deki kaliteli fındıkların bir bölümü burada üretiliyor. Bahsedilen durum nedeniyle birçok bölgeye göre buradaki fındık fiyatları bir nebze daha yüksektir.

Ünye’deki serbest piyasa şartlarının belirlediği fiyatların dışında TMO tarafından belirlenen fiyatlar da üreticiler açısından önemlidir. TMO fındık fiyatlarını 36,5 TL olarak açıkladı. Üreticilerin bir kısmı TMO’ya ürünlerini satmayı tercih ederken diğer kısmı ise tüccarlara satmayı tercih ediyor.

Kabuklu Fındık Fiyatı Ne Kadar [year]

Kabuklu fındık fiyatları, Levant kalite için 36,5 TL, Giresun kalite için ise 37 TL olarak belirlendi. TMO tarafından alımlar burada bahsedilen rakamlarda yapılıyor. Ancak randımanlı ürünlere en az 2 TL daha fazla ödeme yapılıyor. Dolayısıyla randımanlı ürünlerde alım fiyatları 38 TL ile 39 TL seviyesine kadar çıkabiliyor.

Kabuklu fındık fiyatları, kuru fındıklar için geçerlidir. Hasat sonrasında tamamen kurutulan fındıklar tüccarlar, TMO ve ihracatçılar tarafından alınıyor. Alım yapan arasında dünyaca ünlü bir İtalya firması da bulunuyor.

Özgenç Fındık Fiyatı [year]

Özgenç fındık fiyatı 34,50 TL’dir. Özgenç fındık fiyatları, genellikle serbest piyasadaki rakamlara yakın seviyede oluyor. Ancak bazen serbest piyasadan daha yüksek olması üreticiler için önemli bir tercih nedeni.

Bilindiği gibi Özgenç Tarım, 2008 yılında kuruldu ve o tarihten sonra yerli üreticiden fındık ve mısır gibi ürünleri almaya başladı. Yapılan alım miktarının fazla olması Özgenç Tarım’ın piyasanın önemli belirleyicilerinden birisi olmasına neden olmuştur.

Düzce Coşkuner Fındık Fiyatı [year]

Düzce Coşkuner fındık fiyatı 33 TL ile 34 TL arasında değişiyor. Bunun dışında TMO tarafından da alımlar 36,5 TL ile yapılıyor.

Düzce, ülkemizin önemli fındık üretim noktalarından birisidir. Her ne kadar küçük bir il olsa da birçok noktasında yer alan fındık bahçeleri önemli seviyede üretim yapılmasına imkan veriyor. Düzce’de üretimi yapılan ürünlerin bir bölümü yurtdışına satılıyor. Dolayısıyla Düzce, fındık ihracatı konusunda da dikkat çeken noktalardan birisidir.

Sık Sorulan Sorular

[year] Fındık Fiyatı Açıklandı Mı?

[year] fındık fiyatı bir süre önce açıklandı. Fındık üreticilerinin merakla beklediği fiyatları Cumhurbaşkanı açıkladı. Buna göre Giresun kalite fındık fiyatı 37 TL olurken, Levant kalite fındık fiyatı ise 36,5 TL oldu. Fındık fiyatları, her yıl devletin ilgili birimleri tarafından açıklanıyor. Açıklanan bu rakamlar TMO tarafından yapılacak alımlar için geçerlidir. Bunun dışında tüccarlar ev ihracatçılar ise alımları serbest piyasaya rakamlarına göre yapıyor. Serbest piyasadaki rakamlar ise ortalama 24-25 TL seviyesindedir.

Trabzon’da Fındık Fiyatları Kaç Lira?

Trabzon’da fındık fiyatları 34 TL ile 35 TL arasında değişiyor. Buradaki rakamlar Trabzon fındık borsasındaki serbest piyasa rakamlarıdır. TMO tarafından açıklanan alım fiyatları ise 36,5 TL’dir. Randımanlı ürünlere ayrıca en az 2 TL ödeneceği de unutulmamalıdır. Trabzon’daki fındık üreticileri kendi ihtiyaç ve beklentilerine göre ürünlerini TMO veya tüccarlara satıyor. Tüccarlar, her ne kadar TMO’ya göre daha düşük ödeme yapsa da ücreti peşin vermeleri tercih edilmelerini mümkün kılıyor.

Fındık Fiyatları Neden Düşüyor?

Fındık fiyatları, arz ve talep dengesi nedeniyle düşüyor. Özellikle Haziran [year] döneminden itibaren üreticilerin bu yıl 40 TL’lik bir fiyat beklentisi vardı. Temmuz [year] dönemine gelindiğinde bu beklenti daha da güçlenmişti. Ancak fındık üretimi yapan ülkelerin daha ucuza satış yapmaları fiyatların aşağı yönlü hareket etmesine neden oluyor.

Türkiye Hangi Ülkelere Fındık İhraç Ediyor?

Türkiye, dünyada fındık üretimi konusunda öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Bundan dolayı birçok ülkeye fındık ihracatı yapıyor. Ancak en fındık ihracatını sırasıyla Almanya, İtalya ve Fransa’ya yapıyor.

TMO Fındık Alımı Ne Zaman Bitecek?

TMO fındık alımı, 1 Eylül [year] tarihinde başlıyor. Ancak alımların ne zaman biteceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Normalde alımlar Aralık ayında bitiyor. Buna karşın bir önceki yıl alımlar Nisan ayı sonuna kadar uzatılmıştı. İhtiyaca bağlı olarak [year] yılında da benzer durum yaşanabilir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 0 Anlık Puan: 0]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Revalüasyon Nedir, Ne Anlama Gelir

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!