Tarım Kredi Besi Yem Fiyat Listesi
Tarım kredi besi yem fiyatları ne kadar? Hayvancılık yapanların yakından takip ettiği yem fiyatları ile ilgili merak edilen tüm hususları sizler için derledik.
Tarım Kredi Besi Yemi Nedir?
İçerik Rehberi
Tarım kredi besi yemi, hayvanların etlenmesini sağlayan yem türlerine verilen isimdir. Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlardan kasaba satılacak olanlar besi yemi ile beslenir. Böylece hayvanların kilolanması ve etlenmesi sağlanarak daha yüksek fiyata satılması sağlanır.
Besi yemi, hayvanların sindirim sistemindeki sorunları en az indirger ve sindirim sistemini düzenler. Sindirim sistemi sağlıklı olan hayvanlar ise daha rahat kilo alabilir. Besi yemi, tek olarak verilebileceği gibi farklı yemlerle karıştırılarak da verilebilir.
Besi yemi; hayvanlar açısından iştah açıcı ve lezzetlidir. İçeriğinde hayvanların ihtiyaç duyacağı bütün vitamin ve mineraller bulunur. Hayvanların sağlıklı bir şekilde kilo almasını sağlar. Diğer kaba yemlerle homojen olarak karışır.
Besi yemi ihtiyacı, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılan üretimle karşılanır. Ancak Tarım Kredi haricinde de üretim yapan farklı firmalar bulunuyor. Bu seçenekler arasından hayvanların yaşları ve içinde bulunduğu dönem dikkate alınarak uygun olanlar tercih edilebilir.
Hayvanlara besi yemi verirken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Direkt besi yemi vermek hayvanlar üzerinde istenmeyen etkilere neden olabilir. Bu tür durumların engellenmesi için besiye çekilen hayvanların ayrı bir bölüme alınması gerekiyor.
Hayvanların ağırlığına göre verilen besi yemi miktarı değişir. Her 100 kg ağırlık için hayvanlara 2 kg besi yemi verilir. Farklı bir yem ile karışım yapılması durumunda karışımın en az %60’ının besi yemi olması gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Ziraat mühendisi maaşı ne kadar
Büyükbaş Tarım Kredi Yem Türleri
Tarım Kredi yem denildiğinde akla farklı seçenekler geliyor. Bu seçeneklere ilişkin bilgiler şu şekildedir;
* Buzağı Başlangıç Yemi
Yeni doğan buzağılar ilk 3 gün sadece anne sütü ile beslenir. 4.günden itibaren anne sütüne ek olarak buzağı başlangıç yemi de kullanılır. Buzağılar 2 aylık olana kadar bu yem kullanılabilir.
* Buzağı Büyütme Yemi
Buzağıların gelişimini desteklemek için 61.gün ile 120.gün arasında verilen bir yem türüdür. Düzenli olarak kullanıldığında buzağılar fiziksel olarak daha hızlı gelişir.
* Sığır Besi Yemi – Standart
4 ayını tamamlayan buzağılara verilebilir. Buzağıların kilo alımını destekler.
* Geliştirme – Sığır Besi Yemi
5 aylıkken verilmeye başlanabilir. Kesime gitmeye 3 ay kalaya kadar verilebilir.
* Bitirme – Sığır Yemi
Hayvanların kesim zamanına kadar verilebilen bir yem türüdür.
* Sığır Besi Yemi (Başlangıç)
Besiye çekilen hayvanlara besi süresi boyunca verilebilir.
* Karışık Sığır Besi Yemi
Tosun ve danalar besiye alındıkları dönemde bu yem, farklı tahıllarla karıştırılarak verilir.
* Sığır Süt Yemi
Sığırların doğumdan sonraki dönemde süt verimliliğinin artması için kullanılan yem türüdür.
* Düve Yemi
Genç dişi damızlıkların ilk doğumlarına 15 gün kalana kadar kullanılan yem türüdür.
Burada yer alan Tarım Kredi büyükbaş hayvan yemlerinin haricinde de farklı türler var. Hayvanların doğumlarından itibaren kullanılan bu yemler, gelişim ve kilo alımı konusunda etkili sonuçlar veriyor. Ayrıca süt verimliliğinin sağlanması konusunda da etkili olan yemler vardır. Burada yer alan seçenekler büyükbaş hayvanlar içindir.
Küçükbaş Tarım Kredi Yem Türleri
Küçükbaş hayvan yemlerinin de kendi içinde farklı türleri vardır. Hayvanların yaşları ve içinde bulundukları döneme göre bunlardan uygun olanlar tercih edilmelidir.
* Kuzu Büyütme Yemi
Kuzular ilk hafta anne sütü ile beslenmelidir. İlk haftadan başlayarak 3 aylık olana kadar bu yem verilebilir.
* Kuzu Besi Yemi
90 günlük olan kuzulara verilen bu yem et verimliliğini arttırmak için geliştirilmiştir. Kesime kadar bu yem verilebilir.
* Toklu Besi Yemi
Dengeli beslenme ve kolay sindirim için geliştirilen bir yem türü olarak ifade edilebilir. Besiye çekilen toklular için kullanılabilir.
* Koyun Süt Yemi
Süt verimliliğinin arttırılması için kullanılan yemdir. Sağılan koyunlara verilerek süt verimliliği belirgin şekilde arttırılır. Süt yeminin düzenli olarak kullanılması önemlidir.
Tarım Kredi Besi Yem Fiyat Listesi [year]
Tarım Kredi besi yem fiyatları, [year] yılında belirgin bir şekilde arttı. Birçok üründe olduğu gibi besi yemlerine de zam geldi. Aşağıda, besi yemlerine ilişkin rakamlar yer alıyor. Bu rakamlar 50 kg’lık çuval fiyatlarıdır. Büyükbaş ve küçükbaş yem fiyatları şu şekildedir;
- Buzağı Başlangıç Yemi Fiyatı: 110 TL
- Buzağı Büyütme Yemi Fiyatı: 88 TL
- Sığır Süt Yemi Standart Fiyatı: 75 TL
- Sığır Süt Yemi 18 Fiyatı: 77 TL
- Sığır Süt Yemi 19 Fiyatı:85 TL
- Sığır Süt Yemi Enerji Fiyatı: 85 TL
- Sığır Süt Yemi 20 Fiyatı: 88 TL
- Sığır Süt Yemi 21 Fiyatı: 90 TL
- Sığır Süt Yemi Ekstra Fiyatı: 115 TL
- Sığır Besi Yemi Standart Fiyatı:79 TL
- Sığır Besi Yemi Geliştirme Fiyatı: 90 TL
- Sığır Besi Yemi Bitirme Fiyatı: 82,50 TL
- Sığır Besi Yemi Tahıl Karışık Fiyatı: 90 TL
- Düve Yemi Fiyatı: 82,50 TL
- Kuru Dönem Yemi Fiyatı: 80 TL
- Kuzu Büyütme Yemi Fiyatı: 85 TL
- Kuzu Besi Yemi Enerji Fiyatı: 95 TL
- Toklu Besi Yemi Fiyatı: 85 TL
- Koyun Süt Yemi Fiyatı: 85 TL
- Keçi Süt Yemi Fiyatı: 85 TL
[year] yılı fiyatları genel olarak bu şekildedir. Ancak ilgili rakamlar ortalama olup farklı unsurlara göre değişebilir. Nihayetinde Tarım Kredi Kooperatifleri dışında da yem üretimi yapan firmalar var. Onların fiyatları çok daha farklıdır. Yem fiyatlarını etkileyen unsurlar dikkate alınarak fiyatların incelenmesi ve buna göre hareket edilmesi daha doğru olacaktır.
Küçükbaş ve büyükbaş yem fiyat listesi yılın belli dönemlerinde güncelleniyor. Hayvancılık yapanlar, sahip oldukları hayvan sayısı ve türüne bağlı olarak hasat döneminden sonra yemleri toplu olarak almaları mantıklı olacaktır. Böylece yıl içinde yaşanan fiyat hareketlerinden etkilenilmez.
CP Yem Fiyatları Ne Kadar?
CP, yem üretimi yapan önemli firmalardan biridir. Kaliteli üretim yapmaya özen gösteren firma bundan dolayı hayvancılıkla uğraşanlar tarafından yoğun olarak tercih ediliyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için üretim yapan firmanın yemlerinin fiyatları genel olarak şu şekildedir;
- Standart Besi Yemi Fiyatı: 65 TL
- Uluslararası Besi Bitirme Yemi Fiyatı: 65 TL
- Buzağı Başlangıç Yemi Fiyatı: 75 TL
- Buzağı Büyütme Yemi Fiyatı: 75 TL
- Düve Yemi Fiyatı: 70 TL
- Süt Yemi Fiyatı: 70 TL
Yorum gönder