AÖL Kredi Hesaplama

aöl kredi hesaplama

AÖL kredi hesaplama nasıl yapılır? Açık liseden mezun olmak için kaç kredi gerekir? Bu soruların cevaplarını ve açık liseye ilişkin merak edilen diğer hususları sizler için derledik.

Kimler Açık Öğretim Lisesi’ne (AÖL) Başvuru Yapabilir?

AÖL veya bilinen diğer adıyla açık lise, örgün eğitim kurumlarına gidemeyen kişiler için geliştirilen bir eğitim modelidir. Burada açık liseye kayıt yaptıran öğrenciler, örgün eğitimden daha farklı şekilde eğitim görürler.

aöl kredi hesaplama
Aöl kredi hesaplama

Öğrenciler yıl içinde yapılan sınavlara katılırlar ve sınavlarda başarılı olmaları durumunda açık liseden mezun olurlar. Açık liseden mezun olmak ile normal bir liseden mezun olmak arasında herhangi bir fark bulunmaz. Ancak burada mezuniyet şartları biraz daha farklı.

Açık lise, farklı nedenlerden dolayı örgün eğitim kurumlarına gidemeyen kişiler için oldukça uygun bir seçenek. Peki, kimler açık liseye gidebilir. Açık liseye başvuru yapabilecek olan kişiler şunlardır;

  • Ortaokul veya ilköğretim mezunu olmak
  • Lise eğitimini yarıda bırakanlar
  • Yurtdışında yer alan ve denkliği kabul edilen ortaokul veya ilköğretim okulundan mezun olanlar

AÖL Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?

AÖL kredi hesaplama, alınan derslerin haftalık ders saatine göre hesaplanır. Örneğin; matematik dersi haftada 4 saat ile, 4 kredilik bir ders olarak kabul edilir. Türk Dili ve Edebiyatı dersin haftalık 5 saat olduğunu varsayalım. O zaman bu dersin kredisi 5 olacaktır.

Açık lisede kredi hesaplama mezuniyet şartları açısından önemlidir. İstenen sayıda krediyi toplayamayan adaylar mezun olamazlar. Bundan dolayı açık lisedeki öğrenciler sık sık kredi hesaplama konusunda araştırmalar yapar.

Açık lise, toplamda 8 dönemdir ve her dönemde öğrencilere 35 kredilik ders verilir. Öğrenciler, 8 dönemde toplam 280 kredi ders alabilir. Alınan bu kredilerin 170’ini toplayabilen adaylar açık lise mezuniyet şartını sağlamış olur ve liseden mezun olabilir.

Açık lisede bir dersi geçmek için sınavdan alınması gereken puan daha önce 45 idi. Ancak yapılan değişiklikle ders geçme puanı 50’ye yükseltildi. Açık lise kredi hesaplama yapılırken buradaki hususa dikkat edilmesi gerekir.

İlginizi çekebilir: öğrenci yardım parası nasıl alınır

aöl kredi hesaplama nasıl yapılır
aöl kredi hesaplama nasıl yapılır

Açık Liseden Mezun Olma Şartları Nelerdir?

Açık Öğretim Lisesinden mezun olmak için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar bulunuyor. Bu şartları tamamlayan öğrenciler mezun olabilirken, tamamlayamayanlar ise mezun olamazlar. Mezun olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır;

  • Ortak derslerde başarılı olmak (geçer not almak) veya bunlardan muaf tutulmak
  • Açık lisede toplam 8 dönem eğitim görmek
  • Toplamda 170 veya üzerinde kredi toplama
  • Türk Edebiyatı dersini geçmek

Açık liseden mezun olmak için sağlanması gereken şartlar bunlardır. Burada önemli olan husus en az 170 kredi toplanması ve zorunlu dersler için geçer not alınmasıdır.

Burada yer alan mezun olma şartları zaman zaman güncellenebiliyor. Bundan dolayı güncel şartların takip edilmesi önemli. Öğrenci açık liseden mezun olma şartlarını araştırırken son yayınlanan şartları incelemelidir.

Açık Öğretim Lisesi Diploma Puanı Hesaplama

Açık Öğretim Lisesi diploma puanı hesaplama, normal liselerle benzer şekilde yapılıyor. Buradaki temel mantık, dersin kredisi ile alınan notun çarpılması şeklindedir. Ders notlarını, derslerin kredisi ile çarptıktan sonra çıkan sonuçlar tek tek toplanır ve elde edilen toplam, kredi sayısına bölünür.

Diploma puanının nasıl hesaplandığını bir örnek ile anlatmak konunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Derslerden, aşağıdaki notların alındığını varsayalım ve hesaplamaları ona göre yapalım.

Ders Adı – Alınan Not – Kredi

  • Matematik: 50 x 4 = 200
  • Türk Dili ve Edebiyatı: 85 x 5 = 425
  • Yabancı Dil: 100 x 2 = 200
  • 200 + 425 + 200 = 825
  • 4 + 5 + 2 = 11 (toplam kredi)
  • 825 / 11 = 75

Burada yapılan hesaplamalar sonucunda bulunan 75 diploma puanıdır. Ancak siz bu hesaplamayı yaparken bütün dersler için aynı işlemleri yapmalısınız.

Bulmuş olduğunuz diploma notunu OBP’ye (Ortaöğretim Başarı Puanı) çevirmek için 5 ile çarpın:

  • 75 x 5 = 375

Son olarak da bulduğunuz sonucu 0,12 ile çarpın:

  • 375 x 0,12 = 45

YKS’de eklenecek puan böylece 45 olarak bulunmuş olunur.

Burada bilinmesi gereken farklı hususlar da var. Dönem sınavlarının geçilmesi ve gerekli kredilerin toplanması, yerine getirilmesi gereken şartlardan. Ancak öğrenciler istenen krediyi toplayamadığında bir defalık ek sınav talebinde bulunabilir. Yapılacak ek sınavlardan toplanacak kredi ile mezuniyet hakkı elde edebilir.

Sık Sorulan Sorular

Açık lise kredi nasıl hesaplanıyor?”

Açık lise kredi, 50 puan üzerinde ortalama yakalanan derslerin kredilerinin toplanması ile hesaplanıyor. Geçtiğiniz derslerin kredisini toplamış kabul ediliyorsunuz.

Açık Öğretim 1 sınavda kaç kredi alınır?

Girilen dersin kredi sayısına göre alınan krediler değişebilir. Matematik için 4 kredi veya yabancı dil için 2 kredi alınır. Dolayısıyla burada girilen sınavın hangi derse ait olduğu ve derslerin kredisi önemlidir. Öğrenciler, bir dönemde 35 kredilik ders alabilir.

AÖL ortalama nasıl hesaplanır?

AÖL ortalama hesabı için derslerin kredisi ile ders notları çarpılır, çıkan sonuçlar toplanır. Elde edilen toplam, toplam kredi sayısına bölünür ve böylece ortalama bulunur.

Açık Lise krediye göre kaçıncı sınıf?

Açık lisede toplam 8 dönem var. Sınıf olarak hesaplama ise 0-47 kredi 1.sınıf; 48-95 kredi 2.sınıf; 96-144 kredi 3.sınıf ve 144 kredi üzeri 4.sınıf şeklinde yapılıyor.

Açık Lise 3 dönem kaç kredi?

Açık lise sınavları 3 dönem yapılır ve bu sınavlardan geçenler, aldıkları derslerin kredilerini kazanmış olur. Dönemlik en fazla 35 kredi alındığında, sınavlardan başarılı olanlar en fazla 35 kredi kazanabilir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 3.7]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Yapı Kredi Taksitli Nakit Avans

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!