CMK Ücret Tarifesi

CMK Ücret Tarifesi

CMK ücret tarifesi nedir? CMK ücret tarifesi ne zaman uygulanır? CMK ücret tarifesi ile ilgili bu soruların cevaplarını ve konuya ilişkin diğer detayları sizler için araştırdık.

CMK Ücret Tarifesi Nedir?

CMK ücret tarifesi bilgisini vermeden önce Ceza Muhakemeleri Kanunu’nu tanıyalım. Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK), bazı yargılamaların avukatsız yapılamayacağını belirtir. Bu tür durumlarda şüpheli veya sanıkların avukat tutması beklenir.

CMK Ücret Tarifesi Nedir
CMK Ücret Tarifesi Nedir

Maddi gücü olmayan veya farklı bir nedenden dolayı avukat tutamayanlar için CMK’nın ilgili hükümleri gereğince avukat görevlendirilir. İşte bu avukatlara ödenen ücretler CMK ücret tarifesi üzerinden belirlenir.

İlgili kanun gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekiller, sanık ve şüphelilerin savunmasını ücretsiz olarak yapar. Ancak yaptıkları bu savunmalar karşılığında CMK ücret tarifesi üzerinden ücretlerini alırlar.

Bazı soruşturma ve kovuşturmalarda sanıkların veya şüphelilerin bir avukat tarafından savunulması zorunludur. Zorunluluktan dolayı sanık veya şüpheliler avukat istemeseler dahi baro tarafından avukat ataması yapılır. Böylece şüphelilerin bir avukat tarafından savunulması sağlanır. Tekrar vurgulamak gerekirse buradaki durum bir zorunluluktur ve isteğe bağlı bir durum yoktur.

Avukat bulundurma zorunluluğu soruşturma ve kovuşturma evreleri için geçerlidir. Avukat olmadan yapılan ifade alma, dava duruşması görme veya benzeri işlemler ilgili kanun gereğince geçersiz sayılıyor. Bundan dolayı da dava hakkında bir karar verilse dahi, üst mahkemeler tarafından bozuluyor. Ancak buradaki zorunluluk bütün soruşturmalar ve kovuşturmalar için geçerli değil.

Pek yakında avukatlık asgari ücret tarifesi içeriğini yayınlayarak buraya ekleyeceğiz.

CMK Ücret Tarifesi
CMK Ücret Tarifesi

CMK Ücret Tarifesi [year] Ne Kadar?

CMK ücret tarifesi, ilgili kanunda yer alan maddeler gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde uygulanır. Müdafi ve vekillere verilen ücretler her yıl resmi gazetede yayınlanır ve o yıl yayınlanan ücretler geçerli olur.

Müdafi ve vekillere ödenen rakamlar, mahkemenin türü ve hangi aşamadan itibaren müdafilik yapıldığına göre farklılık gösterebiliyor. Soruşturmanın başlamasıyla birlikte soruşturma evresinde edilen işler için 499 TL ödeme yapılıyor. Sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işlerde müdafilik yapılması durumunda ise 778 TL ödeme alıyorlar.

CMK içerisindeki ilgili maddelere göre avukatlara asliye ceza mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 856 TL ödeme yapılıyor. Ayrıca seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 358 TL ödeme yapılırken, çocuk ağır ceza ve ağır ceza mahkemelerindeki kovuşturma aşamasında takip edilen işler için ise 1.536 TL ödeme yapılıyor.

CMK ücret tarifesi içerisinde icra ceza ve fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile infaz hakimliklerinden itibaren takip edilen işler için yapılan ödeme miktarı 856 TL’dir. Bunlara ek olarak bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için 1.536 TL, Yargıtay’daki duruşmalı davalar için ise 1.729 TL ödeme yapılıyor. Burada yer alan rakamlar, [year] yılı için belirlenen ücret tarifesidir.

CMK ücret tarifesi, [year] yılının hemen başından itibaren uygulanmaya başlandı. Bu tarife ile CMK maddeleri uyarınca barolar tarafından atanan avukatların alacakları rakamlar da belirlenmiş oldu.

Uyarı: yukarıdaki fiyatlar internet ortamındaki bilgilere dayanarak oluşturulmuştur, kesinlik belirtmemektedir. Çağlar

CMK Avukat Ücretini Kim Öder?

CMK avukat ücreti, CMK’daki ilgili maddeler gereğince baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekillere ödenen ücrettir. Burada merak edilen konulardan biri de ilgili ücretin kimin tarafından ödeneceğidir. CMK avukat ücreti, Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir. Sanık ve şüphelilerin herhangi bir ödeme yapmasına gerek olmaz.

CMK avukatları, sanık ve şüpheliler açısından ücretsizdir. Avukatlar, böyle bir durumda sanık ve şüphelilerden herhangi bir ücret talep edemez. Dolayısıyla bu şekilde atanan avukatlar ile sanıkların tuttukları avukatları birbirine karıştırmamak gerekiyor. Sanık ve şüpheliler, tutmuş oldukları avukatlara anlaşmış oldukları rakam üzerinden ödeme yapar.

CMK Ödemesi Nasıl Alınır?

CMK ödemesi, resmi gazetede belirlenen tarife üzerinden yapılır. Ödemenin alınması Adalet Bakanlığı’na bağlıdır. Bakanlık ödeme yaptığında ilgili prosedürler izlenerek CMK ödemesi alınabilir. Bu noktada her ildeki baronun farklı uygulamaları olabileceği unutulmamalıdır.

Ödemenin alınabilmesi için BARONET kullanılmalıdır. Buradan ilk olarak randevu alınmalı ve daha sonra da ödeme ile ilgili evraklar hazırlanmalıdır. Bu aşamadan sonra ise evraklar eksiksiz olarak CMK Dosya ve Ödeme İşlemleri birimine teslim edilmelidir.

Buradaki genel prosedür bu şekildedir. Ancak ödemenin ne zaman yapılacağı tamamen bakanlığın ödemeleri ne zaman yapacağı ile ilgilidir. Bakanlık tarafından ödemeler bazen düzenli olarak yapılamayabiliyor. Böyle dönemlerde ödemeler düzensiz olarak gerçekleşiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Ev Yapımı İçli Köfte Adet Fiyatımız, Hemen Sipariş Ver

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!