Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu için hazır SGK dilekçe örneği arıyorsanız en doğru yerdesiniz. Bu yazıda SGK kurumuna yapılabilecek hemen hemen her dilekçe için örnek verdik.
SGK’ya Dilekçe Nasıl Yazılır, SGK Dilekçe Örneği
İçerik Rehberi
Hepimiz hayatımızda en az 1 kere dahi olsa dilekçe yazmak zorunda kalmışızdır. Bu durum dilekçe yazmayı bilenler için çok kolay olsa da SGK gibi önemli kurumlara dilekçe yazılırken bu kişiler de zorluk yaşamakta. Biz de bu zorlukların önüne geçebilmek adına SGK tarafından onay gören dilekçeleri bu yazıda örnek olarak vereceğiz.
Bu yazıda vereceğimiz dilekçe örneklerinde yalnızca dilekçe metinlerini vereceğiz. Yani örneğin Türk Eczacılar Birliği tarafından alınan kararlara itiraz için Eczacı Odası 2024 genelgelerine vs. itiraz edilecekse yalnızca ilgili metni paylaşacağız. Ancak öncesinde dilekçenin geri kalan bölümleri nasıl doldurulur, hangi bilgiler yer alır vb. soruların cevaplarını verelim.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ortaya çıkan herhangi bir problem için 18 yaşına gelmiş herkes dilekçe yazarak itiraz edebilir. Bunun için kişinin dilekçelerde yer alan bilgileri doldurmayı bilmesi yeterlidir. Dilekçe şablonunda yer alması bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
- Dilekçenin başlık kısmı için sayfanın en üst kısmına sayfayı ortalayacak şekilde ilgili kuruma hitaben bir başlık atılır. Örneğin Adana’nın Ceyhan ilçesindeki bir SGK kurumuna dilekçe yazılıyorsa “Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Ceyhan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne şeklinde bir başlık atılmalıdır. Bu başlık tamamen büyük harfler ile yazılabilir.
- Dilekçede istenilen şey bahsedilen bu başlığın hemen altına yazılır. Burada 18 yaşına gelmiş olan herkes dilediği talepte bulunabilir. Fakat bunun için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Dilekçe metninin yer aldığı bu bölümde gayet resmi bir dil kullanılmalı, istenilen şey kısa ve öz bir şekilde belirtilmelidir.
- Dilekçenin hemen sağ kısmında tarih, isim, soy isim ve imza bilgisi yer almalıdır.
- Dilekçenin sol alt kısmında ve bir önceki maddede verilen bilgilerin altında olacak şekilde kimlik numarası ve adres gibi bilgilerin yer alması gerekir. Ayrıca bu kurum için varsa sicil numarası bilgileri de yazılmalıdır.
SGK kurumuna yazılan dilekçelerde yer alması gereken bilgiler bu şekildeydi. Gelin bir de bu dilekçe metinlerinde ne yazılması gerektiğini ve hangi konulara dikkat edilmesi gerektiğini öğrenelim.
İlginizi çekebilir: Tayin dilekçe örneği nedir, nasıl yazılır?
SGK Dilekçe Örnekleri
SGK dilekçelerinde yer alması gereken dilekçe konuları ve dilekçe metinleri şu şekilde sıralanabilir;
- SGK dilekçe örneği arayan kişiler daha çok ölüm aylığı, dul ve yetim aylığı gibi talepler için dilekçe örneği arar. Eğer yasalara göre hak sahibi olan kişi dul niteliğindeyse ve vefat eden kişinin resmi olarak eşiyse dilekçe metninde “5510 sayılı kanun gereğince görev yapan eşim ve maaş alan eşim vefat etmiştir. Bu sebeple tarafıma dul aylığının bağlanmasını ve dul aylığı talebimin onaylanmasını talep ediyorum.” şeklinde bir metin yazılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan aylık maaş incelemesi doğrultusunda aylık bağlanması onaylanırsa kişi ile iletişime geçilerek bu talep yerine getirilebilir. SGK dilekçe örneği yetim maaşı için bu şekildeydi.
- Eğer kişi yetim statüsündeyse ve anne/babasının vefat ettiği onaylandı ise benzer metin üzerinde değişiklik yaparak anne babasına ait maaşlardan yetim aylığı alabilirler. Bu durum normal maaş aylığı almakta olan ya da emekli maaşının verildiği anne ve babalar için geçerlidir. Kişi yetim maaşı almak istiyorsa ve yetim aylığı başvuru dilekçesi yapacaksa babam vefat etti şeklinde samimi konuşmalar değil de bir önceki maddedeki gibi resmi ifadeler kullanması gerekir. Eğer SGK bu dilekçeyi onaylarsa vefat eden kişinin maaşı doğrultusunda maaş bağlanabilir. Eğer yanlış bilgilerden dolayı dilekçeler reddedildiyse başvuru yapacak kişilerin yeniden dilekçe vermeleri SGK görünmeyen gün dilekçe örneği ise bu şekildeydi.
- SGK kurumuna en çok gönderilen dilekçelerden biri de eksik gün sayısı hesaplanması için verilen dilekçelerdir. Kişi emekli olduktan sonra intibak zammını yeterli bulmadıysa ve hesaplama sonucunda SGK’nın gün sayısını yanlış hesapladığını fark ederse dilekçe gönderebilir. SGK görünmeyen gün dilekçesini yazarken “xxx prim günü ile emekli oldum. Sigorta günlerimin yeniden hesaplanmasını talep ediyorum” şeklinde bir ifade kullanabilir. Gelin bir de SGK adres değişikliği dilekçe örneği hakkında bilgi verelim.
- SGK’ya gönderilen dilekçelerden biri de adres değişikliği bildirimi içindir. Kişi adres değişikliği bildirim süresi içerisinde SGK kurumunu ilgilendiren konular için yeni adreslerini mutlaka bildirmelidir. Hal böyle olunca birçok kişi SGK adres değişikliği bildirim için adres değişikliği dilekçe örneği Özellikle iş yerleri adres değişikliğini bildirim yapmak ile hükümlü olduğu gibi bireyler de ikamet adresinin bildirimini yapmalıdır. Bunun için dilekçe metninde SGK adres değişikliği dilekçe metni olan “adresimin güncel adresim ile değiştirilmesini talep ediyorum” şeklinde bir metin oluşturmak yeterlidir.
- SGK adres değişikliği dilekçesi nasıl yazılır sorusuna cevap verdiğimize göre önemli bir dilekçe olan toplu ödeme dilekçesi hakkında bilgi verebiliriz. Normalde yaşını dolduran kişiler emekli olur. Fakat bazı durumlarda bu kişilere yaşını doldurmuş olmalarına rağmen aylık bağlanmaz. Bu durumda sicil numarası bilgisi ile “emeklilik haklarım olduğu halde almaya hak kazanamadığım ödemeleri 5510 kanunu 31. madde uyarınca toplu ödeme şeklinde almayı talep ediyorum” şeklinde bir dilekçe yazılabilir. Eğer kişi toptan ödeme almaya uygunsa SGK tarafından bu ödemeler sorunsuz bir şekilde yapılır.
Bu dilekçeler SGK tarafına gönderilebilecek birçok için size rehber olacaktır. Ancak SGK prim geri alma dilekçe işlemi biraz daha kapsamlı olduğu için prim iade ya da diğer adıyla geri ödeme dilekçelerine ayrı bir pencereden bakmak istedik. Öncesinde gelin SGK prim geri ödemesi nedir ona bir göz atalım.
SGK kurumuna bağlı olan kişiler isteğe bağlı ya da mecburi fark etmeksizin sigortadan feragat ediyorsa bu durumu geri iade dilekçesi ile bildirmelidir. Prim geri alma işlemini yaptırmak isteyen kişiler dilekçe metninde ödemiş olduğunuz primlerinizi alma talebinde bulunmak için başvuru sebebinizi belirtmeniz ve sigorta numaranızı belirtmeniz yeterlidir. Daha sonra metinde “ilgili kanun ve madde doğrultusunda ödemelerimi toptan almayı talep ediyorum” şeklinde bir ifade de bulunmanız yeterli olacaktır. Bu toptan ödemeler nasıl alınır, talep nereye verilir öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Okula dilekçe nasıl yazılır?
SGK kurumuna yapılabilecek diğer dilekçe başvuruları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Sadece işçi primlerinizi değil kendi sigorta işlemlerinizi,
- İşveren tarafından ödenen primleri,
- Yaşlılık aylığı talebinde bulunmak için,
- Aylık dönem bordrolarına ve aylık bildirgeler hakkında bilgilere ulaşmak için
- İşverenin SSK sicil numaraları ile ilgili işlemleri yapabilmesi için,
- İş yerinden ayrılma ya da işe giriş bildirgesi / sigortalanın iş girişi hakkında bilgilendirme yapmak için,
- Vergi dairelerine dair idari para ve diğer para cezası işlemleri hakkında bilgi almak için,
- Genel sağlık sigortası hakkında işlem yapabilmek için,
- Vergi dairesi giriş ya da yeni vergi dairesine taşınma işlemleri için bireysel ve iş yeri bilgileri kullanılarak SGK’ya dilekçe yazılabilir. Daha sonraki süreçte yetki alanında bulunan kişiler kısa süre içerisinde sizlere yanıt verecektir.
SGK kurumuna başvuru yaparken günümüzde dilekçelerin yanı sıra hazır formlar kullanılabiliyor. Öyle ki birçok işlem için hazır olarak bulunan formlar bulunuyor. Aşağıdaki listede de görebileceğiniz gibi SGK kanalında yapmak istediğiniz birçok işlemi bu hazır formlar aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Bu hazır formlar SGK resmî web sitesinde bulunmakta olup kurum içerisinde de temin edilebilir. SGK’nın sunduğu bazı hazır formlar şu şekildedir;
- Sigortalılık Muafiyet Belgesi
- Sigortalı Bildirim Belgesi
- Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (4/1-a-b)
- Sigortalı İşten Ayrılış bildirgesi
- Feragatname
- Görev Tazminatı
- Belediye Başkanları İçin Görev Taahhütname
- Çalışılmadığına Dair Bildirim
- 1 ya da 3 Aylığa Dönüş Dilekçesi
- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu
- Resen Tescillerde Sigortalılık Muafiyet Belgesi
- İsteğe Bağlı Sigortalılık Giriş Bildirgesi
- Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesi
- Tecil ve Taksitlendirme Sağlık Belgesi
- Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu
- Yıllık İtibari Hizmet Süresi Prim Belgesi
- Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi
- İsteğe Bağlı Sigortalılık Giriş Bildirgesi
- Evlenme İkramiyesi
- Kimlik Araştırma Belgesi
- Temsil Tazminatı
İlginizi çekebilir: Üniversiteye dilekçe nasıl yazılır?
SGK kurumuna dilekçe başvurusu nasıl yapılır ve dilekçe örnek metinleri nelerdir şeklindeki sorularınızın cevaplarını yanıtlamaya çalıştık. Bu konu hakkında farklı soru işaretleriniz varsa bunu bizlere yorum olarak bildirebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
SGK İle İlgili Soruları Nereye Sorabilirim?
SGK ile ilgili sorularınızı CİMER platformuna ya da doğrudan bağlı olduğunuz SGK kurumlarına sorabilirsiniz.
Emekli Olmak İçin Nasıl Dilekçe Yazılır?
Emekli olunmak istendiğine dair hak talebinde bulunulması yeterlidir.
Emeklilik Dilekçe Sonucunu Nasıl Öğrenebilirim?
Emeklilik dilekçe sonucunu e-devlet aracılığı ile takip edebilirsiniz.
SGK Borç İtiraz Dilekçesi Nereye Verilecek?
SGK borç itiraz dilekçeleri SGK kurumuna yapılır.
Prim Borca İtiraz Hangi Mahkemeye Yapılır?
Prim borca itiraz iş mahkemelerine yapılır.
SGK Hangi Mahkemeye Verilir?
SGK iş ve idari mahkemelerine verilir.
SGK Adres Değişikliği Dilekçe Örneği?
SGK adres değişikliği dilekçesinde yeni adres ile ilgili talepte bulunulması yeterlidir.
SGK Adres Değişikliği Dilekçesi Nereye Verilir?
Adres değişikliği dilekçesi vergi dairelerine ve SGK kurumuna yapılır.
No Comment! Be the first one.