Ara Ödemeli Kredi Hesaplama
Ara ödemeli kredi hesaplama nasıl yapılır? Ara ödemeli krediler avantajlı mı? Ara ödemeli kredi ile ilgili merak edilen bütün hususları sizler için araştırdık.
Ara Ödemeli Kredi Nedir, Ara Ödemeli Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?
İçerik Rehberi
Ara ödemeli kredi, bütçenizin uygun olduğu dönemlerde krediniz için ek ödemeler yaptığınız kredi türüdür. Yapılacak olan ek ödemeler (ara ödemeler) ile kredinizdeki faiz yükünü azaltabilirsiniz. Ayrıca ara ödemelerin ne zaman yapılacağını, kredi için ödeme planı hazırlarken dahi belirleyebilirsiniz. Böylece ne kadarlık faiz yükünden kurtulacağınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ara ödemeler; konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi için yapılabilir.
Konut kredisinde ara ödeme yapmak sizi önemli miktarda faiz yükünden kurtarabilir. Ancak burada hesaplama yaparken kredi erken ödeme cezası da dikkat alınmalıdır. Eğer krediyi kapattığınızda kalan taksit sayısı 36’dan az ise erken ödenen anaparanın %1’i kadar ceza ödersiniz.
Taksit sayısının 36’dan fazla olması durumunda ödenecek ceza miktarı ise ödenen anaparanın %2’si kadardır. Burada belirtilen oranlar cezanın maksimum seviyesidir. Bankalar, kendi uygulamalarına bağlı olarak daha düşük cezalar da uygulayabilir.
Konut kredisi için ara ödeme yaptığınızda erken ödeme cezası ile karşılaşırsınız. Ancak taşıt ve ihtiyaç kredisinde erken ödeme cezası yok. Bu tür kredilerde ara ödeme hesabı yaparken ceza unsurunu dikkate almanıza gerek yok.
İlginizi çekebilir: Ara ödemeli konut kredisi hesaplama nasıl yapılır?
Kredilerde Ara Ödeme Nasıl Yapılır?
Kredilerde ara ödeme, daha önce belirlediğiniz dönemlerde yapılabilir. Eğer daha önce ara ödeme için herhangi bir planlama yapmadıysanız ek geliriniz ne zaman elinize geçerse o zaman ara ödeme yapabilirsiniz. Bankalar, yaptığınız ara ödemeleri kabul etmek ve yeni bir ödeme planı oluşturmak zorunda.
Ara ödemelerde bankalar yeni ödeme planı yaparken sizin isteklerinizi dikkate alabilir. Yaptığınız bu tür bir ödemeden sonra vade aynı kalsın veya vade düşürülsün şeklinde isteklerde bulunabilirsiniz. İlgili isteklerinizi banka kabul etmek zorunda değil. Burada karşılıklı anlaşma yolu ile yeni bir plan oluşturulabilir.
Konut kredisinde erken ödeme cezası olduğu unutulmamalıdır. Yeni planlama yapılırken size uygulanan ceza da muhtemelen ödeme planınız içerisine dahil edilecektir. Ödemeniz gereken ceza miktarı ile elde edeceğiniz faiz avantajını kıyaslayarak yapacağınız ödemenin avantajlı mı yoksa dezavantajlı mı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca Avukat Reşit Onuk tarafından hazırlanan bu eğitici videoyu izlemenizi öneririz.
Ara Ödemeli Kredi Hesaplama
Ara ödemeli kredi hesaplama, yapılan ödeme tutarına ve kredi vadesi gibi unsurlara göre yapılır. Yapılacak ödeme, direkt olarak anaparadan düşülür ve bu düşüş ödeme planınızı baştan aşağı değiştirir. Ayrıca hesaplama, kredinin tamamını kapatıp kapatmamanıza göre de farklı şekilde yapılır.
Yapılan ara ödemelerde kredi için yeni ödeme planı oluşturulurken vadenin aynı kalması veya vadenin düşürülmesi şeklinde iki seçenek vardır. Taksit tutarı ve faiz oranı gibi unsurlar dikkate alınarak burada sunulan iki seçenekten biri tercih edilebilir. İki seçenekten vadeyi düşür seçeneği genellikle daha fazla kar etmenizi sağlar. Bunu örnek bir hesaplama ile daha net görelim.
48.000 TL’yi aylık %1,22’lik faiz ve 48 ay vade ile çektiğinizi varsayalım. Aylık taksit tutarı yaklaşık 1.400 TL olacaktır. 24 ay ödeme yaptıktan sonra 10.000 TL ara ödeme yaptığınızı kabul edelim. Eğer burada vade aynı kalsın derseniz hesaplama şu şekilde olur;
- Yeni aylık taksit tutarı: 902 TL
- Elde edilen kar: 1.932 TL
Ancak vade düşsün seçeneğini tercih ederseniz hesaplama aşağıdaki gibi olur;
- Aylık taksit tutarı değişmez.
- Ara ödeme nedeniyle elde edilen kar, 3.382 TL olur.
Buradaki örnekten de anlaşılacağı üzere vadenin düşürülmesi faiz yükünü önemli ölçüde azaltıyor. Böylece daha fazla kar elde ediliyor. Ancak vadenin aynı kalması durumunda ise aylık ödenen taksit tutarı önemli ölçüde azalıyor. Böylece elde edilen karın yanı sıra ödemede de önemli bir kolaylık meydana geliyor.
Taşıt krediniz için de bir örnek hesaplama yapalım. %1,71 faiz oranı ve 60 ay vade ile 120.000 TL çektiğinizi varsayalım. Kredinin 10 taksitini ödedikten sonra 25.000 TL ara ödeme yaptığınızı kabul edelim. Eğer vade aynı kalsın seçeneğini tercih ederseniz hesaplama şu şekilde olacaktır;
- Aylık taksit tutarı 3.515 TL’den 2.690 TL’ye düşer.
- Ara ödemeden dolayı da 15.215 TL kar elde edilir.
Eğer vade düşürülsün, taksit miktarı aynı kalsın derseniz bu defa da hesaplama şu şekilde yapılır;
Kalan taksit sayısı 33 olur. Elde edilen toplam kar ise 33.800 TL olarak hesaplanır. Taşıt kredilerinizi bu şekilde yeniden yapılandırabilir ve önemli miktarda faiz yükünden kurtulabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Ara Ödemeli Konut Kredisi Var Mı?
Ara ödemeli konut kredisi seçenekleri var. Bankalara giderek konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Periyodik Ara Ödemeli Kredi Nedir?
Periyodik ara ödemeli kredi, ara ödemelerin belli aralıklarla yapıldığı kredilerdir. Bu tür kredilerde ara ödemelerin ne zaman ve ne kadar yapılacağı önceden belirlenir ve ödeme planı buna göre ayarlanır.
İhtiyaç Kredisi Ara Ödeme Olur Mu?
İhtiyaç kredilerinde ara ödeme olur. Kredi tutarına ve yapılan ara ödemeye göre yeni bir ödeme planı banka tarafından oluşturulur.
Konut Kredisi Ara Ödemede Faiz Oranı Değişir Mi?
Konut kredisinde yapılan ara ödemeler, faiz oranlarını etkilemez. Kredinizi yapılandırmadığınız sürece faiz oranı aynı kalacaktır.
Kredi Ara Ödeme Yapınca Ne Olur?
Kredi ara ödeme yapıldığında toplam borç düşer ve borçtan kaynaklanan faiz yükü azalır. Böylece toplam maliyetler de azalmış olur.
Ara Ödeme Sıklığı Ne Demek?
Ara ödeme sıklığı ara ödemelerin hangi aralıklarla yapılacağını ifade eder.
İşcep Kredi Ara Ödeme Nasıl Yapılır?
İşCep uygulamasına giriş yaptıktan sonra sırasıyla Kredilerim > Borç Ödeme adımları izlenerek ödeme yapılabilir. Yaptığınız ödeme, ödeme planı haricinde bir ödeme ise ara ödeme olarak kabul edilir ve yeni ödeme planı oluşturulur.
Yorum gönder