Asteğmen Maaşı

Asteğmen Maaşı ne kadar oldu

Asteğmen maaşı ne kadar? Jandarma, tabip ve piyade asteğmen maaşı kaç TL’dir? Bu soruların cevaplarını ve asteğmenlik hakkında merak ettiğiniz diğer detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu içeriğimizde sıkça yöneltilen sorulardan yedek subay kaç ay maaş alır, yeni askerlik sistemi yedek subay maaşı ne kadar, doğuda yedek subay ne kadar maaş alır vb. sorulara yanıt aradık.

Asteğmen Maaşı [year] Ne Kadar

Asteğmen maaşı, 9.600 TL ile 12.100 TL arasında değişiyor. Görev yeri, medeni hal ve çocuk sayısı gibi unsurlara göre alınan maaşlar değişiyor. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde görev yapan askere verilen doğu tazminatı maaşları çok fazla etkiliyor. Doğu tazminatı, bazı illerde 3.500 TL’dir ve maaşların 12.500 TL seviyelerine yaklaşmasını sağlıyor.

Hem doğuda hem de batıda astsubay maaşları asteğmen maaşlarından bir miktar daha düşük. Yedek asteğmen maaşı rütbeden dolayı astsubaylardan daha fazla.

Asteğmen, aynı zamanda yedek subay olarak da biliniyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki en düşük subay rütbesidir. Buna bağlı olarak subaylar arasında en düşük maaşı asteğmenler alıyor. Ancak asteğmenlerin diğer subay rütbelerinden tamamen farklı olduğu unutulmamalıdır.

Asteğmen Maaşı ne kadar oldu
Asteğmen Maaşı ne kadar oldu

Asteğmen olmak için adayların lisans mezunu olması ve askerliğini henüz yapmamış olması gerekiyor. Bu şartlara sahip olan adaylar askerlik görevlerini yerine getirmek için askerlik şubelerine başvuru yaptıklarında asteğmen olmak istediklerini belirtmelidir. Asteğmen olarak askerlik yapmak için bu beyan yeterli oluyor.

Geçmişte yedek subay alımları belli sınavlara göre yapılmaktaydı. Ancak günümüzde sınavlar tamamen kaldırıldı ve kura usulüne geçiş yapıldı. Askerliğini yedek subay olarak yapmak isteyenler arasında kura çekiliyor ve kimlerin asteğmen olacağına karar veriliyor.

Asteğmen alımlarında TSK’nın bu alandaki ihtiyaçları dikkate alınıyor. Eğer ihtiyaç yok ise asteğmen alımı yapılmıyor. İhtiyacın fazla olması durumunda ise başvuru yapanların önemli kısmı asteğmen olarak askerliklerini yapabilir. Ancak genel manada adayların sadece bir bölümünün başvuruları kabul ediliyor. Ayrıca seçimlerin her ne kadar kura usulü ile yapıldığı ifade edilse de fiziği düzgün olanlar daha şanslıdır. Nihayetinde askerlik mesleğinde fizik oldukça önemlidir. Bundan dolayı seçimlerde vücut özellikleri dikkate alınır.

Asteğmen Maaşları Ne Kadar Yükseldi?

Asteğmen maaşları, ortalama olarak 10.100 TL’dir. Görev yerine bağlı olarak güncel yedek subay maaşları 12.000 TL üzerine dahi çıkabiliyor. Ayrıca medeni hal ve çocuk sayısı gibi unsurlar da maaşları etkiliyor. Yani uzun dönem paralı askerlik maaşı pek çok faktöre göre değişiklik gösteriyor.

Askerliğin asteğmen olarak yapılmasının en önemli avantajı maaştır. Yedek subay olarak askere gidenler öncelikle eğitime alınır. Adaylar 2 ay boyunca acemi birliği içinde eğitimler alır. Bu süreçte adaylara sadece öğrenci harçlığı adı altında düşük bir ödeme yapılır. Geriye kalan 10 aylık süreçte ise asteğmenler ortalama 10.100 TL maaş alıyor. Bundan dolayı lisans mezunları, bedelli askerlik yapmayacaklarsa askere giderken asteğmen olma konusunda isteklidir.

Asteğmen olarak görevini yapanlar bu süreçte Türkiye ortalamasına göre yüksek sayılabilecek düzeyde maaş alıyor.

Asteğmen maaşı, 10.600 TL ile 13.100 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu değişimin temel nedeni görev yapılan bölgedir. Bazı illerde terör riskinin fazla olmasından dolayı askerlere doğu tazminatı ödeniyor. Doğu tazminatı ise bazı illerde 3.600 TL’ye kadar çıkıyor.

Asteğmenler, ordu içinde farklı görevleri üstleniyorlar. En düşük rütbedeki subay olmalarına karşın önemli görevleri bulunuyor. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yeni gelen askerlere eğitim yaptırmak
  • Nöbetçi subay olarak görev yapmak
  • İdari olarak gerekli yazışmaların sorunsuz olarak gerçekleştirilmesini sağlamak
  • Komutanlarından almış olduğu emir ve direktifleri yerine getirmek
  • Tim komutanı olarak operasyonlara katılmak

İlginizi çekebilir: uzman çavuş maaşı

İlginizi çekebilir: binbaşı maaşı

İlginizi çekebilir: askeri pilot nasıl olunur

Asteğmen olarak askerde kalmak yaş sınır olduğu için başvurularınızı en kısa süre içerisinde yapmanızı öneriyoruz. Başvuru sonucunda piyada asteğmen, denizci asteğmen vb. statülerde göreve alınabilirsiniz.

Yedek suvay terhis tazminatı [year] yılına ne kadar diye merak ediyorsanız MSB tarafından yapılan açıklamaları takip edebilirsiniz.

Jandarma Asteğmen Maaşı [year]

Jandarma asteğmen maaşı, ortalama 10.100 TL’dir. Kişinin medeni hali ve görev yeri, maaşları etkileyen önemli unsurlardandır. Özellikle terör riskinin fazla olduğu illerde yedek subaylara 12.000 TL’ye varan maaşlar ödenir. Batı illerinde görev yapanlara ise 10.600 TL civarında maaş verilir. Jandarma asteğmenler, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yaparlar.

Tabip Asteğmen Maaşı [year]

Tabip asteğmen, yaklaşık 10.100 TL maaş alır. Alınan maaşlar görev yeri ve benzeri unsurlara göre değişebilir.

Tabip asteğmenler adlarından da anlaşılacağı gibi tıp fakültesi mezunu olan askerlerdir. Sivilde doktorluk yapan bu askerler asteğmen olduklarında mesleklerine devam eder ve ordu içindeki doktor ihtiyacını karşılar.

Piyade Asteğmen Maaşı [year]

Piyade asteğmen maaşı, ortalama olarak 10.100 TL’dir. Piyadeler, genellikle zorlu koşullarda görev yaparlar. Özellikle kırsalda yer alan kritik noktalar önemli görev alanlarıdır. Bu tip bölgelerde görev yapanlara doğu tazminatı verilmesi durumunda maaşları daha da yükselir.

Asteğmen İşsizlik Maaşı [year]

Asteğmen işsizlik maaşı, kişinin sivildeyken aldığı maaşa göre farklılık gösterir. Ancak işsizlik maaşı, asgari ücretten daha düşüktür.

Yedek subay olarak askere gitmeye karar verenler gerekli şartları taşımaları halinde işsizlik maaşı olabilir. Bu noktadaki en önemli şart son 3 yılda en az 600 gün sigortalı çalışmaktır. Bu şartı sağlayan adaylar askerlik için işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı için başvuru yapabilir. Bilindiği gibi sigortalı olarak çalışanlardan işsizlik sigortası adı altında kesinti yapılıyor. Bu kesintiler daha sonra işsizlik maaşı ödemesinde kullanılıyor.

İşsiz maaşı, brüt asgari ücretin en az %40’ı, en fazla ise %80’i kadar olabilir. Bu sınırların dışında işsizlik maaşı ödenemez.

jandarma, tabip ve piyade astepmen maaşı yükseldi mi
jandarma, tabip ve piyade astepmen maaşı yükseldi mi

Diş Tabibi Asteğmen Maaşı [year]

Diş tabibi asteğmen maaşı, ortalama olarak 10.100 TL’dir. Diş hekimliği bölümünden mezun olanlar, asteğmen olarak askerliklerini yaptıklarında diş tabibi asteğmen olurlar. Mesleklerini görev yaptıkları birlikte yerine getirirler. Yani burada da diş hekimliği yapmaya devam ederler.

Psikolog Asteğmen Maaş [year]

Psikolog asteğmen maaşı, 9.600 TL ile 12.600 TL arasında değişir. Psikolojik danışmanlık ve psikoloji bölümlerinin mezunları psikolog asteğmen olabilir. Birliklerinde adeta bir psikolojik danışman gibi görev yaparlar. Askerlere psikolojik destek vermeye çalışırlar.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 4 Anlık Puan: 4]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Zabıt Katibi Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!