Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi

avukatlık asgari ücret tarifesi

Avukatlık asgari ücret tarifesi ne kadar? Hukuki işlemler ve davalarda görev alan avukatların ücret tarifesi hakkında merak edilen hususları sizler için derledik.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi [year] Yılında Nasıldır?

Avukatlık asgari ücret tarifesi, avukatların verdikleri hizmet karşısında alacakları en düşük ücretlerdir. İlgili mevzuata göre avukatlar burada belirtilen rakamlarda veya bunun üzerindeki rakamlarda hizmet verirler.

avukatlık asgari ücret tarifesi
avukatlık asgari ücret tarifesi

Tarifede yer alan rakamlar, kesin hüküm elde edilene kadar devam eden davadaki bütün iş ve işlemleri kapsar. Davaya ilişkin hazırlanan dilekçeler veya farklı belgeler için avukatlar tarafından ekstra ücret talep edilmez. Ancak dava sürecinde Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, bölge idare veya bölge adliye mahkemelerinde ek bir duruşma düzenlenirse bunun için ek ücret talep edilebilir.

Avukatlık asgari ücret tarifesi, sadece avukatları ilgilendiren bir konu gibi görülebilir. Ancak bu tarifede yer alan rakamlar yargı mercileri tarafından da dikkate alınır. Yargı mercileri tarafından karşı tarafa yüklenecek olan avukatlık ücreti bu tarifenin altında olamayacağı gibi tarifedeki rakamın üç katından fazla da olamaz.

Birden fazla davalıya açılan davanın reddedilmesi durumunda ret sebebi ayrı olan davalılar vekili lehine, her ret sebebi için ayrı ayrı avukatlık ücreti ödenmesi yönünde karar verilir.

Davanın Konusuz Kalması Durumunda Avukatlık Ücreti Nasıl Belirlenir?

Avukatlık asgari ücret tarifesi, davaların kesin olarak sonuçlanmasına kadar olan süreç için belirlenmiştir. Ancak bazen davanın konusuz kalması veya davadan feragat edilmesi gibi durumlar meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda avukatlık ücreti daha farklı şekilde belirleniyor.

Davanın konusuz kalması, davadan feragat, kabul ve sulh gibi durumlar ön inceleme tutanağı imzalanana kadar yaşanırsa tarifede belirtilen rakamın yarısı ödenir. Ancak ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra böyle bir durum yaşanırsa avukatlık ücretinin tamamı ödenir.

Ön inceleme tutanağı imzalanmadan önce davanın açılmamış kabul edilmesi, yetkisizlik veya görevsizlik verilmesi durumunda tarifedeki ücretin yarısının ödenmesine karar verilir. Ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra bu tür kararlar alınırsa, ücretin tamamının ödenmesi yönünde karar çıkar. Ayrıca mahkeme tarafından belirlenecek avukatlık ücreti, ilgili tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirtilen rakamların üzerinde olamaz.

İlgili kanunlara göre yeni mahkemelerin kurulması ve benzeri durumlara bağlı olarak görevsizlik, yetkisizlik ya da gönderme kararı verilmesi durumunda avukatlık ücreti ödenmeyeceği yönünde karar verilir.

İlginizi çekebilir: CMK ücret tarifesi

avukatlık asgari ücret tarifesi ne kadar
avukatlık asgari ücret tarifesi ne kadar

İcra Mahkemelerinde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi

İcra mahkemeleri ile iflas ve icra müdürlüklerindeki hukuki yardımlar, işlemler kesin olarak sonuçlanana kadar yapılır. Davanın konusu para ise buradaki avukatlık ücreti, tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir.

İcra takibi 4.800 TL’ye kadar olan davalarda ve icra takiplerinde ücret, tarifedeki ikinci kısımda yer alan ikinci bölümde rakam, icra daireleri için öngörülen maktu ücrettir. Ancak bu ücret asıl alacağı geçemez ve ondan kesinlikle fazla olamaz.

İcra süreçlerinde borçlu olan kişi, borcunun belirtilen zaman diliminde öderse tarifede yer alan ücretin dörtte üçü takdir edilir. Davanın görüldüğü mahkemeye göre karar verilecek avukatlık ücretinde, buradaki kıstas kullanılır.

İdare, Vergi ve Ceza Mahkemelerinde Asgari Ücret Tarifesi

Ceza mahkemeleri için avukatlık ücreti tarifenin üçüncü kısmı gereğince belirlenir. Sanıkların beraat etmesi durumunda avukatlık ücreti bu tarifede yer alan rakam kadar belirlenir ve hazinenin ödemesine karar verilir.

İdare ve vergi mahkemelerinde de ücretlerin belirlenmesinde yine buradaki tarifeye göre ücretler belirlenir. Tarifedeki avukatlık ücretinin altında bir ücret belirlenemiyor. Ancak dava farklı nedenlerden dolayı tamamlanmazsa, tarifede yer alan rakamın yarısının ödenmesine karar verilebilir.

Avukatlık asgari ücret tarifesi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise kötü niyetli olarak açılan davalardır. Bu tür davalardan bir sonuç alınmayacağı bilinir, ancak karşı tarafa zarar vermek ve onları baskı altında tutmak için bu tür davalar açılır. Mahkeme sonucunda davanın kötü niyetli olarak açıldığına karar verilirse davacıların karşı tarafın da avukat ücretini ödemesine hükmedilir. Ayrıca davacılara bir de mahkeme ve yargılama giderleri yüklenir. Burada ödenecek olan avukatlık ücreti, karşı tarafın avukatı ile anlaşmış olduğu miktardır.

İlginizi çekebilir: icra dosyası kapatma

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi [year]

Avukatlık asgari ücreti tarifesi, resmi gazete yoluyla yayınlanır ve zaman zaman güncellenir. [year] yılına ait olan ücret tarifesi aşağıdadır;

avukatlık asgari ücret tarifesi 1. sayfa
avukatlık asgari ücret tarifesi 1. sayfa
avukatlık asgari ücret tarifesi 2. sayfa
avukatlık asgari ücret tarifesi 2. sayfa
avukatlık asgari ücret tarifesi 3. sayfa
avukatlık asgari ücret tarifesi 3. sayfa

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Paket Taxi Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!