Banka Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? İcra Gelir Mi
Banka Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Bankalara ödemeniz gereken kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödemediğiniz takdirde ne olur? Banka borcu ödenmediği zaman ne olur ve herhangi bir cezası var mı? Sizler için bu konuyu detaylıca araştırdık.
Kredi çektiniz ve geri ödeyemiyorsunuz. Bu durumda kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu aklınıza geliyor. Bankaların müşterilerine kredi onayı verme şartlarını hafifletmesini hatırlarsınız. Bunun ardından pek çok vatandaş kredi almakta ve bu krediyi ödemekte büyük zorluk çekti.
Banka Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
İçerik Rehberi
Vatandaşlarımız geri ödemesi hesaba katılmadan ve bilinçsizce krediler aldı. Kredi kartları tüketicileri çok büyük sıkıntılara sokabiliyor. Son verilere bakıldığında, ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişinin banka kredi borçlarını ödeyememesinin neticesinde idari takip başlıyor.
Son dönemlerde bankalar aracılığıyla yürütülen kredi kampanyaları ve düşük faiz oranlarıyla kredi imkanı sunmaları vatandaşları kredi almaya çekmektedir. İlk olarak kredi borçları ödenmezse ne olur sorusu akıllara gelmektedir. Fakat kredi çekmeden önce bu konuda bilgili bir şekilde bütçenizi analiz etmeniz yararınıza olacaktır.
İlginizi çekebilir: idari takip nedir?
Bankadaki kredi borcunuzu ödeyemediğiniz takdirde bankalar ortalama olarak size 2 ay zaman verecektir. Bu durumu açmak gerekirse kredi borcunuzu ödediğiniz son tarihten başlayarak 2 ay sonrasına dek ödemeyi geciktirirseniz yalnızca gecikme faizi alınacaktır. Fakat bazı bankalar bu zamanı oldukça sıkı tutmakta, bazıları ise yalnızca uyarı göndererek gecikme faizi talep etmektedir.
Eğer banka kredi borcunuzu ödeyemezseniz ve 3 ay kadar bir süre gecikme olursa idari takip süreci devreye girer. Aynı zamanda telefon aracılığıyla, SMS’le, mail olarak ya da aranarak ödemenizi yapmanız hususunda sizi bilgilendireceklerdir. Banka sizinle irtibata geçtiği takdirde ek olarak 1 haftalık süre verecek ve 3 aylık toplam borcunuzun hepsini ödemenizi isteyecektir.
Ayrıca, borç kapatma kredisi almanın [year] yılındaki yollarını bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Krediyi aldığınız bankanın size vereceği teklif ise kredi borcunuzun vadesini uzatarak borcunuzu yapılandırmak olacaktır. Bu teklifi kabul etmeyip, mevcut borcunuzu vaktinde ödememekte kararlı davranırsanız bu defa banka sizi avukata verecektir.
Bankanın borcunu tahsil edememesi durumunda avukata devredilen borçlarla beraber yasal süreç başlıyor. Bankaların borçları yapılandırma tekliflerini araştırırken ödeme koşullarınızı da mutlaka göz önünde tutmalısınız. Eğer yapılandırma sonrasında çıkan yeni ödemeyi karşılayabilecekseniz bu teklifi kabul edin.
3 aylık süreç dolmadan dikkat etmeniz gereken bir husus daha var. Her banka yapılandırma önerisini sunmayabilir ve borçların tahsil edilmesini istenir. Ödemede zorluk yaşıyorsanız 3 aylık süre dolmadan önce bankanızı ziyaret edip kredi yapılandırma düşüncenizi iletebilirsiniz.
Yasal İşlem Sonrası Borçlu Ne olur?
Bankanız sizi avukata devretmiş olabilir. Yapılan yasal işlemlerden sonra Merkez Bankası kara listesinde adınız yer alacaktır. Bu hususta banka sicilinizi bozar. Bu yüzden 5 sene boyunca herhangi bir banka ürününe başvurunuz engellenir ve kredi çekemezsiniz.
Eğer banka kredisi alırken kefil gösterdiyseniz veya ipotek yaptırdıysanız ilk aşamada ipoteğiniz ve kefiliniz zorluğa düşecektir. Banka, sizin ödemeyi yapmamanız durumunda kefilinizden borcunuzu ödemesini talep etme hakkına sahiptir.
Düzenli bir maaşınız varsa banka aracılığıyla maaşınızdan kesinti yapılması muhtemeldir. Uzun bir zamana düşünmek gerekirse evinize haciz bile gelme ihtimali vardır.
Banka Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Olur Mu?
Banka kredi kartı borçları ya da banka kredi borçları ödenmezse hapis cezası söz konusu değildir. Fakat üzerinizde herhangi bir mal varsa buna haciz konulacaktır. Eğer hiçbir şeyiniz yoksa bile bankanın avukatları vasıtasıyla devamlı olarak baskıya maruz kalacaksınız.
Bu baskı sonucu borcunuzu ödemeniz istenecektir. Fakat bu hususta dikkat edilmesi gereken bir nokta söz konusudur. Avukatlar borcunuzun yapılandırılması için sözleşmeye imza atmanızı talep edeceklerdir. Belirttiğimiz gibi banka kredi borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevabını merak edenler için yukarıdaki yazımızda her detay verilmiştir.
Eğer avukatların teklif ettiği bu sözleşmeyi imzalarsanız burada risk var. İmzadan sonra borcunuzu yine kapatmazsanız bu takdirde hapse girme ihtimaliyle karşı karşıya gelebilirsiniz. Kredi almadan önce bu konudaki sorunu da göz önünde bulundurmalısınız.
1 yorum