Bilgisayar Programcılığı Maaşı

Bilgisayar Programcılığı Maaş ne kadar

Bilgisayar Programcılığı maaşı, teknoloji sektöründeki hızlı gelişmeler ve sürekli büyüyen talep nedeniyle, her geçen gün daha fazla dikkat çeken bir konu haline gelmektedir. Bu yazıda, programcı maaşlarının seviyelerini ve beklentilerini etkileyen faktörleri, iş tecrübesi, eğitim düzeyi ve coğrafi konum gibi değişkenlerle birlikte ele alacağız. Ayrıca, çeşitli programlama dillerinin ve teknolojik alanların uzmanlarının maaşlarında nasıl farklılıklar olabileceğine dair bilgiler sunarak, bu alandaki potansiyel kazançlarınızı daha iyi değerlendirmenize yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bilgisayar programcılığı kariyerinde başarıya ulaşmak ve tatmin edici bir maaş elde etmek isteyenler için, bu makale kesinlikle kaçırılmaması gereken bir kaynak olacaktır.

Bilgisayar Programcılığı Maaş [year]’de Ne Kadar

Bilgisayar programcılığı maaşı, ortalama 16.000 TL’dir. Deneyim, hizmet yılı, eğitim seviyesi, medeni hal ve çocuk sayısı gibi unsurlar bilgisayar programcılarının maaşlarını etkiliyor. Bundan dolayı maaşlar hakkında net rakam vermek mümkün değildir.

Bilgisayar programcıları, birçok devlet kurumunda görev yapabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar, hastaneler, farklı bakanlık kurumları en fazla görev yaptıkları alanlardır. Görev yapılan kuruma bağlı olarak alınan maaşlar değişiyor.

Bilgisayar Programcılığı Maaş ne kadar
Bilgisayar Programcılığı Maaş ne kadar

Devlette görev yapan bilgisayar programcıları maaşları, ortalama 17.000 TL’dir. Alınacak ek ödemeler ile birlikte rakam 18.000 TL üzerine çıkabilir. Yeni başlayan bir bilgisayar programcısı 17.800 TL maaş alırken, hizmet yılı yüksek olanlar ise 18.000 TL üzerinde maaş alıyor.

Özel sektördeki maaşlar ise daha düşük seviyelerdedir. Yeni mezun olanlar işe genellikle asgari ücretle başlar. Deneyim kazandıkça maaşlar artar. Bu alanda kendisini geliştirmiş ve deneyim kazanmış bilgisayar programcıları 20.000 TL üzerinde maaş alabilir.

Özel sektörde maaşlar kişinin deneyimi ve görev yaptığı kurumun maaş politikasına göre değişiyor. Yetenekli ve kendini yetiştirenler özel sektörde çok yüksek rakamlarda maaş alıyor.

İlginizi çekebilir:

Hacker nasıl olunur

mekatronik mühendisliği maaş

makine teknikeri maaşları

Bilgisayar Programcılığı Ne İş Yapar Maaşı?

Bilgisayar programcısı görevleri, kurumun beklenti ve ihtiyaçlarına göre değişir. Programcılar farklı ihtiyaçlara cevap vermesi için istihdam edilir.

Devlet kadrolarında görev yaptıklarında bilgisayarlarda bulunan yazılımların sorunsuz çalışmasından sorumludurlar. Ancak özel sektördeki beklentiler çok daha farklı olabiliyor. Genel olarak bilgisayar programcısı görevleri şunlardır;

  • Kurum veya firma için yazılımlar kodlamak ve ihtiyaçlara yönelik programlar yazmak
  • Kurum veya firmaların işleyişine ilişkin yazılımlar oluşturmak
  • İşleyişi daha kolay ve daha etkili hale getirmek için farklı programlama dillerinden yararlanmak
  • Yazılan programın amacını belirlemek ve bu amaçları, ilgili birimlerle paylaşmak
  • Görev yapılan kurumun dijital ortamdaki verilerinin depolanmasını sağlamak ve bunların güvenli bir şekilde muhafazası için gerekli tedbirleri almak
  • İstenilen bilgi ve belgeleri ilgili birimlere iletmek
  • Yazılan program ve yazılımların nasıl kullanılacağına ilişkin kullanım kılavuzu hazırlamak
  • Kullanılan yazılımların kontrolünü yapmak, gerektiğinde yazılımları geliştirmek veya yenileri ile değiştirmek
  • Sistem güvenliğini kontrol etmek ve tespit edilen açıkların kapatılması için gerekli adımları atmak
  • Yazılımlara ve programlara ilişkin yapılan işlemlerin ardından gerekli testleri gerçekleştirmek
  • Bilgi işlem sistemlerini incelemek, sorunları tespit etmek ve bunlara yönelik çözümler üretmek
Bilgisayar Programcılığı Maaş kaç TL ve ne iş yapar
Bilgisayar Programcılığı Maaş kaç TL ve ne iş yapar

Bilgisayar programcılarının görevleri genel olarak burada yer aldığı gibidir. Ancak tekrardan vurgulamak gerekirse ihtiyaca yönelik farklı görevler de üstlenilir. Ayrıca burada yer alan görevlerin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için kişilerin programlama dilini çok iyi bilmesi ve dile tamamen hakim olması gerekir.

Bilgisayar programcıları tek bir programlama dilini değil, birden fazla dili kullanır. C++, Java, Python gibi dillere bu meslek grubunda yer alan kişilerin hakim olması çok önemlidir. Programlama dili konusunda ciddi bir uzmanlığa sahip olmayanlar bu alanda ilerleyemez ve beklentileri karşılama noktasında yetersiz kalır.

Buradan da anlaşılacağı üzere bilgisayar programcılığı iş yükü fazla olan bir meslek grubudur. Her ne kadar yapılanlar dışarıdan çok fazla fark edilmese de, kurumların kullandıkların yazılımların arkasında programcılar var.

Bilgisayar programcısı maaşı, burada belirtilen görevleri ne ölçüde yapabildiği ve deneyimine bağlı olarak değişir. Evet devlet kurumlarında görev yapanlar için maaşlar konusunda belli standartlar var. Ancak özel sektör için böyle bir durum yoktur.

Kişi ne kadar fazla programlama dili biliyor ve bunlarda ne kadar uzman ise maaşı da o kadar yüksek olacaktır. Bunun yanında yabancı dil konusu da maaşların yükselmesine neden olan bir diğer unsurdur.

Bilgisayar Programcılığı Ne Kadar Maaş Alır?

Bilgisayar programcılığı, 17.000 TL ile 18.000 TL arasında maaş alır. Görev yapılan kurum, kişinin deneyimi, uzmanlığı, bildiği programlama dilleri ve benzeri unsurlar maaşların artmasını sağlıyor. Buna karşın deneyim sahibi olmama ve BES kesintisi gibi unsurlar ise maaşların azalmasına neden oluyor.

Bilgisayar teknikeri maaşları, özel sektörde çok farklı seviyelerde olabiliyor. Bazı kurumlardaki bazı pozisyonlarda maaşlar 22.000 TL üzerine dahi çıkabilirken, bazı pozisyonlarda ise asgari ücret alınıyor.

Bilgisayar programcısı olmak için bilgisayar programcılığı bölümü tercih edilmelidir. Bu bölüm iki yıllık bir ön lisans programıdır. Ancak bazı üniversitelerde eğitim İngilizce olduğu için bir yıl da hazırlık var. Çağımızın en önemli alanlarından olan bir bölümün İngilizce olması ilerleyen dönemler için büyük bir avantajdır. İngilizce eğitim alan ve kendisini bu alanda geliştirenler, yurtdışındaki iş fırsatlarını da değerlendirebilir.

Bilgisayar programcılığı bölüm mezunu olanlar devlet kadrolarında görev yapmak için KPSS’ye girmelidir. Daha sonra ise KPSS puanı ile alımlara başvuru yapılabilir. Devlet kadrolarına alımlarda KPSS puan önceliğine göre yapılan mülakat sistemi kullanılıyor. Adaylar sözlü sınavdan başarılı olduktan sonra atandıkları devlet kurumunda göreve başlayabilir.

Devlet kadrolarında görev yapmak her ne kadar avantajlı olsa da yapılan alımlar çok azdır. Bundan dolayı yeni mezun olanların sadece küçük bir bölümü devlette iş imkanına sahip olacaktır. Diğer kısım ise özel sektörün kendilerine sunmuş olduğu fırsatları değerlendirecektir.

Özel sektörde bilgisayar programcısı olmak için adayların İŞKUR üzerinden yayınlanan başvuruları takip etmesi gerekiyor. Bunun yanında şirketlerin alım için yayınladıkları ilanlar da yine takip edilerek başvurular yapılmalıdır. Özel sektörde de alımlar mülakat ile yapılıyor. Ancak buradaki mülakat sözlü bir sınav şeklinde değildir. Daha çok kişinin deneyiminin ve uzmanlığının anlaşılması için yapılan bir görüşme formatındadır.

2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Maaşları

2 yıllık bilgisayar programcılığı maaşları, asgari ücret ile 17.000 TL arasında değişiyor. Kişinin deneyimi, görev yaptığı kurum ve benzeri unsurlara bağlı olarak maaşlar değişiyor. Devlet kadrolarında görev yapan bilgisayar programcıları ortalama 18.000 TL alıyor. Buna karşın özel sektördekiler ise ortalama 14.000 TL alıyor.

Özel sektörde bilgisayar programcılığı maaşları her ne kadar düşük gibi gözükse de burada esas olan kişinin kendini ne kadar geliştirdiğidir. Programlama konusunda kendini geliştirenler 10.000 TL üzerinde dahi maaş alabilir. Hatta sadece freelance çalışılarak dahi çok yüksek rakamlar kazanılabilir.

Bilgisayar programcılığı bir ön lisans programıdır ve iki yıllıktır. Bu bölümden sonra eğitimlerine devam etmek isteyenler dikey geçiş yapabilir. Bunun için adayların dikey geçiş sınavına girmesi ve istenen puanı alması yeteridir. Geçiş yapılabilecek bölümler arasında çok önemli bölümler var. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bilgisayar mühendisliği
  • Yazılım mühendisliği
  • Bilişim sistemleri mühendisliği
  • Endüstri mühendisliği
  • Bilişim sistemleri ve teknolojileri
  • Uzay mühendisliği
  • Bilgisayar bilimleri
  • Matematik ve bilgisayar
  • Fizik mühendisliği
  • Meteoroloji mühendisliği

Bunların dışında da geçiş yapılacak önemli bölümler olduğu unutulmamalıdır.

Bilgisayar Programcılığı Teknikeri Maaşları

Bilgisayar programcılığı teknikeri maaşları, ortalama 17.500 TL’dir. Deneyim, hizmet yılı, görev yapılan kurum ve benzeri etkenler alınan maaşları etkiliyor. Devlet kadrolarında görev yapanların maaşları ortalama 17.000 TL iken, özel sektördeki maaşlar ise ortalama 18.000 TL’dir.

Her meslek grubunda olduğu gibi burada da deneyim en önemli unsurdur. Ön lisans programını tamamladıktan sonra kendisini geliştirmeye odaklanan farklı eğitimler alanlar bu alanda ciddi anlamda başarılı oluyor. Başarı ise sizin de tahmin edebileceğiniz gibi yüksek maaşı getiriyor. Ancak kendisini geliştirmeyenler daha düşük bilgisayar teknikeri maaşları ile karşılaşıyor.

Bilgisayar Programcılığı Maaş Türkiye

Bilgisayar programcılığı maaşı Türkiye’de ortalama 17.000 TL’dir. Ancak bu rakam ortalama olup farklı etkenlere göre değişiyor. Yurtdışındaki maaşlar ise 4.500 $ seviyesindedir.

Bilgisayar programcılığı maaşı, kişinin deneyimine ve uzmanlığına göre değişiyor. Alanında iyi olan programcılar yurtdışından dahi iş alabilir ve bunları internet üzerinden yaparak kazanç elde edebilir. Böylece elde edilen kazançlar daha da yükselmiş olur.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 1]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Ameliyathane Hizmetleri Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!