Bordo Bereli Maaşı
Bordo bereli maaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin seçkin ve kahraman askerleri olan bordo berelilerin alacakları ücretle ilgili merak edilen konuların başında gelir. Özveriyle ülkemizin güvenliği ve bölgesel istikrarı için çalışan bu eşsiz birlik, her zaman büyük bir saygı ve takdirle anılır. Bu yazımızda, bordo berelilerin maaşlarını ve ek ödemelerini detaylı bir şekilde ele alarak, onların bu kutsal görevlerini yerine getirirken ne kadar gelir elde ettiklerini sizlerle paylaşacağız.
Bordo Bereli Nedir, Kimdir, Maaşı Ne Kadardır?
İçerik Rehberi
Bordo bereli, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içerisinde yer alan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı askerlere verilen isimdir. Ordu içerisinde farklı rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlar arasından seçiliyor. Özel bir eğitim sonunda başarılı olan askerler Özel Kuvvetler Komutanlığı’na kabul ediliyorlar ve böylece bordo bere takmaya hak kazanırlar.
Bordo bereliler, ordu içerisindeki en elit birlik olarak nitelendiriliyor. Sahip oldukları özelliklerle ülke içinde ve dışında operasyon yapabilme kapasiteleri çok yüksektir. İmkansız olarak görülen operasyonları dahi başarılı bir şekilde sonuçlandırabiliyorlar.
Aldıkları eğitimler sayesinde her türlü iklim koşulunda zorlanmadan görev yapabilirler. Atletik yapılı askerlerden oluşan bu elit birlik, aynı zamanda çelik gibi sinirlere sahiptir. En zor anlarda dahi dikkatlerini ve konsantrasyonlarını korumaları en önemli yönlerindendir.
Bordo berelilerin bu ismi almasının nedeni ise taktıkları bordo berelerdir. Bilindiği gibi ordudaki komandolar mavi bere kullanıyor. Özel bir eğitim sonucunda Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya hak kazananlar ise bordo bere takmaya başlıyor.
İlginizi çekebilir: Albay maaşı ne kadar
Bordo Bereli Nasıl Olunur?
Bordo bereli maaşı hak etmek için öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapıyor olmak gerekiyor. Dışarından birisinin bordo bereli olması mümkün değildir. Çünkü bordo bereliler ordunun en elit birlikleridir. Bu elit birliğe girecek kişilerin daha önceden askeri eğitim alması ve ordu içinde aktif görev yapıyor olması gerekiyor.
Bordo bereli olma şartları ise şu şekilde;
- T.C. vatandaşı olmak,
- Ordu içinde subay veya astsubay olarak görev yapıyor olmak,
- Lisans veya ön lisans mezunu olma, (Askeri lise mezunlarında bu şart aranmıyor)
- Sicili temiz olmak,
- İstenen boy ve kilo şartlarını sağlamak,
- 27 yaş veya daha düşük bir yaşta olmak,
- Verilen eğitimleri başarı ile tamamlamak.
Burada bahsedilen şartlar, geneldir. Örneğin; boy ve kilo şartı detaylı olarak incelendiğinde, adayın boyu ile kilo arasındaki uyuma bakıldığı görülüyor. Boyu 170 cm olan bir adayın kilosu 55 ile 75 arasında olması gerekiyor.
Adayların boyunun en az 164 cm, en fazla ise 210 cm olacağı yasal olarak belirtiliyor. Kilodaki sınır ise 72 ile 115 arasındadır. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse bu noktada önemli olan boy ile kilo arasındaki uyumdur.
Burada bahsedilen bordo bereli olma şartları şuan için geçerlidir. Ancak ilerleyen dönemlerde bu şartların değiştirilebileceğinin unutulmaması gerekiyor. Şartları sağlayan ve eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girmeye hak kazanıyor.
İlginizi çekebilir: Subay maaşları [year] yılında ne kadar
Bordo Bereli Asker Görevleri Nedir?
Bordo bereli asker görevleri, normal askerlerin üstlendikleri görevlere göre çok daha zordur. TSK’nın bu noktada net bir bilgi vermediğini söylemek yanlış olmaz. Çünkü buradaki birlik, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında en önemli görevleri üstleniyor. Güvenlikleri ve devlet politikaları gereği söz konusu bölgelerde görevlerin ve görev yerlerinin gizli kalması gerekiyor.
Aldıkları eğitimlerle en zor şartlarda dahi görev yapabilme kabiliyet kazanıyorlar. Zaten bu yüzden sloganları zoru hemen başarırız, imkansız ise biraz zaman alır şeklindedir. Neredeyse imkansız görevler için eğitilen bu birliğin görevleri de kendileri gibi özeldir. Ancak genel olarak bordo bereli asker görevleri şu şekildedir;
- Keşif yapmak,
- İstihbarat toplamak,
- Düşman bölgesine sızmak,
- Nizami ve gayrinizami harp tekniklerini kullanmak,
- Psikolojik harp yapmak,
- Göğüs göğse muharebe yapmak,
- Yabancı topraklarda dost birliklere eğitim vermek,
- Düşmanları izleme, pusuya düşürme ve gerektiğinde onları yok etmek.
Bordo berelilerin askeri becerileri kadar zekaları da ön plandadır. Analitik düşünme güçleri yüksek olan askerler operasyonları çok yönlü düşünme yetisine sahip oluyor. Buna göre hareket ederek en iyi sonucun alınmasını sağlıyor.
Bordo Bereli Özellikleri Nedir?
Bordo bereliler, bir operasyonu etkileyecek bütün özelliklere sahip olacak şekilde eğitiliyorlar. Bordo bereli özellikleri şunlardır:
- En zor şartlarda hayatta kalabilme ve savaşmak,
- Göğüs göğse yapılan muharebe yapabilmek,
- Bubi tuzağı hazırlamak,
- Düşman bölgesindeki tuzakları bulma ve etkisiz hale getirmek,
- Paraşütle atlamak,
- Su altında görev yapabilmek,
- Yabancı dil konuşabilmek,
- Hedeflere sessiz ve hızlı bir şekilde ulaşmak,
- Silahları profesyonel seviyede kullanmak,
- Bomba hazırlayabilme ve imha edebilmek,
- Doğada hayatta kalabilme becerilerini sergilemek.
Dünyadaki hemen her ülkenin ordusunun içerisinde özel birlikler vardır. Ancak Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bünyesindeki Bordo Bereliler, seviye olarak çok daha ilerdedir.
En gizli operasyonları başarı ile tamamlayan bu profesyonel birlik PKK’nın korkulu rüyası olmuştur. Bordo bereliler halen yurtiçindeki ve dışındaki birçok noktada aktif olarak görev yapmaya devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Binbaşı maaşı [year] yılında ne kadar
Bordo Bereli Alımı Nasıl Yapılıyor?
Bordo bereli alımı, gönüllülük esasına göre yapılıyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından diğer birliklerden alımlar yapılır. Farklı rütbelerdeki askerler (subaylar ve astsubaylar) yapılan alımlar için başvuru yaparlar. Daha sonra ise gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılarak uygun adaylar eğitime alınır.
Bordo Bereli eğitimi, oldukça zordur ve farklı aşamalardan oluşur. Bordo Bereli eğitimi; yurtiçi, yurtdışı ve ihtisas şeklinde üç farklı aşamadan meydana gelir. Bu kapsamda adaylara 47 farklı dalda eğitim veriliyor.
Adaylar öncelikle 72 hafta süren temel nitelikli eğitime alınıyor. Daha sonra ise isteğe bağlı olarak askerler yurtdışında 3 ay ile 1 yıl arasında farklı bir eğitim daha görüyorlar. Toplamda 3 yıla yakın eğitim alan ve bunları başarı ile tamamlayan adaylar Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya hak kazanıyor. Ve bu aşamadan sonra bordo bere takmaya başlıyorlar.
Özel Kuvvetler Komutanlığı içerisinde iki farklı tim vardır. Bunlar; A ve B timi şeklinde isimlendirilmiştir. A timi; sadece subaylardan oluşur. B timi ise başında bir subayın bulunduğu astsubaylardan oluşur.
TSK, bu konuda gizliliğe çok büyük önem veriyor ve bordo berelilerin aldıkları eğitimleri ayrıntılı olarak açıklamıyor. Ancak yaptıkları görevler dikkate alındığında bordo berelilerin zor bir eğitim sürecinden geçtikleri çok açık.
Bordo Bereli Maaşı [year] Yılında Ne Kadar?
Bordo bereli maaşları; 18.000 TL ile 23.000 TL arasında değişmektedir. Askerlerin rütbeleri, kıdemleri, görev yerleri ve benzeri unsurlar alınan maaşları etkiliyor. Dolayısıyla bütün askerlerin aynı seviyede maaş alması söz konusu olmuyor.
Bunun haricinde askerlerin görev yaptıkları bölgenin türüne bağlı farklı tazminat hakları da oluyor. Bahsedilen türden ek ödemeler ile bir bu kadar maaş daha da almak mümkün oluyor.
Bordo bereli maaşı [year] yılında 18.000 TL seviyesinden başlıyor. Uzman çavuşların aldıkları maaş 18.000 TL civarındadır. Ancak buradaki rakam net maaştır. Yani ek ödeme ve tazminatların eklenmemiş hali bu şekildedir.
Bunların da eklenmesi ile alınan maaş 19.000 TL seviyesinin üzerine çıkabiliyor. Subay olan askerlerin maaşları ise daha yüksek. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda subay olarak görev yapan askerlerin maaşları ek ödemelerle birlikte 22.000 TL maaş alırlar.
Yorum gönder