Çevre Mühendisi Maaşları

çevre mühendisi maaşları ne kadar

Çevre mühendisi maaşları ne kadar, çevre mühendisinin görevleri nedir, çevre mühendisi olarak çalışmak için hangi bölüm okunmalı? Çevre mühendisliği kavramı ile ilgili bütün detaylara bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.

Çevre Mühendisi Nedir? Kime Denir

Çevre mühendisleri yer altı ve yer yüzü kaynaklarının insanlar için nasıl elverişli hale getirebileceği ve insan sağlığının bu doğal kaynaklar ile nasıl korunabileceğini planlayan mühendislik dalıdır. Doğal kaynakların insan sağlığı, refahı ve doğal denge üzerine etkileri hakkında çalışmalar yapar.

Çevre mühendisliği yakın gelecekte ortaya çıkan kavramlardandır. Doğal kaynakların kullanımında meydana gelen artışlarla birlikte çevre mühendislerine olan ihtiyaç eşzamanlı bir şekilde artmıştır.

Çevre mühendisleri genellikle diğer disiplinler ile birlikte çalışırlar. Çevre mühendislerinin çalışma alanlarına baktığımızda sosyologlar, ekonomistler, çevre bilimcileri, mühendisler ve mimarların olduğunu görüyoruz. Çevre mühendisleri bu meslek üyeleri ile eşzamanlı çalışarak doğal kaynakların ve insan sağlığının korunmasında görev alırlar.

Çevre mühendisleri gibi ülkemizde meslek olarak bilinen tüm sektörlerdeki mühendis maaşı için linkteki etiket üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?

Çevre mühendisliği ne iş yapar sorusu en çok yöneltilen sorulardan biri. Çevre mühendislerinin görev ve sorumluları çalışılan kurum ve kuruluşa göre değişmekle birlikte şu şekildedir;

  • Çevreye yönelik araştırmalar yapmak ve bunları rapor haline getirmek
  • Çevre sorunlarına karşı çözüm önerileri üretmek veya gelecekte ortaya çıkabilecek çevre sorunları için eylem planlamaları hazırlamak
  • Diğer disiplinler ile birlikte çevrenin ve insan sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar yapmak
  • Yağmur suyu, kanalizasyon suyu vb. sistemlerin insan sağlığını etkilemeyecek şekilde merkezlerden uzaklaştırılmasını sağlamak
  • Endüstriyel kirlenmelere yönelik çalışmalar yapmak
  • Çevrede bulunan sağlıklı ve sağlıksız bütün nesnelerden numune alıp analiz etmek
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Halk Eğitim Usta Öğretici Başvuru Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirttiğimiz görevleri yapan kişiler çevre mühendisleridir.

çevre mühendisi maaşları ve iş olanakları
çevre mühendisi maaşları ve iş olanakları

Çevre Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm?

Çevre mühendisi olmak için üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okutulan çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekiyor.

Çevre mühendisliği 4 yıllık lisans bölümüdür. Ancak bazı üniversitelerde hazırlıkla birlikte eğitim süresi 5 yılı bulabiliyor. Taban puanları hakkında bilgi almak isterseniz YÖK Atlas’ı inceleyebilirsiniz.

Çevre Mühendisliğinin Önü Açık Mı?

Çevre mühendisliğinin iş imkanları ortalamadadır diyebiliriz. Son yıllarda endüstriyel kirlenme ve doğal kaynakların kullanımında artış olduğu için çevre mühendislerine olan ihtiyaç artış göstermiştir.

Çevre mühendisleri yeni mezun olduklarında özel sektörde iş bulabilmeleri zor olabiliyor. Ancak en iyi şekilde eğitimini tamamlayan ve bilgi birikimini arttıran bir çevre mühendisinin iş bulması çok daha kolaydır.

Son yıllarda çevre mühendisliği bölümüne giden öğrenci sayısında önemli bir artış olmuştur. Çalışma şartları iyi ve özel sektörde kolay bir şekilde iş bulabildikleri için birçok lise mezunu öğrenci tercihlerini bu bölümden yana kullandığı için ilerleyen yıllarda çevre mühendisliği alanında iş bulmak biraz daha zorlaşabilir.

çevre mühendisi maaşları ne kadar
çevre mühendisi maaşları ne kadar

Çevre Mühendisi Maaşları [year]

Çevre mühendisliği maaşları bu meslek ile ilgili en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Çevre mühendisleri hem devlette hem de özel sektörde çalışabildikleri için alınan maaşlar arasında çok fazla fark var. Bu nedenle çevre mühendislerinin maaşları hakkında daha iyi bilgi verebilmek için iki farklı başlık kullandık.

Kamuda Çevre Mühendisi Maaşı

Devlet memuru olarak çalışan çevre mühendislerinin maaşları ortalama 11 bin TL civarındadır. Görev süresinin artmasıyla birlikte ortalama 800 TL kadar fark oluşabilir.

Özel Sektörde Çevre Mühendisi Maaşı

Özel sektörde işe yeni başlayan çevre mühendisinin maaşı asgari ücretin biraz üstünde olup ortalama 9 bin TL civarındadır. Çevre mühendisinin tecrübesi ve mesleki deneyimi arttıkça maaşı 13 bin TL seviyelerine kadar yükselir.

Büyür firmalarda çalışan çevre mühendisleri yüksek maaşlar alabilir. Önemli pozisyonlara yükselen çevre mühendisleri 21 bin TL’ye kadar maaş alabilir. Bu pozisyonlara yükselmek çok zordur.

Çevre mühendisi maaşları ne kadar konulu yazımızın sonuna geldik. Eğer diğer mühendislik dallarının maaşları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız paylaştığımız diğer maaş içeriklerine göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 0 Anlık Puan: 0]

Yorum gönder

error: Content is protected !!