Dil ve Konuşma Terapisi Maaşları
Dil ve konuşma terapisi maaşları ne kadar, dil ve konuşma terapisi bölümünün iş imkanları nasıl, nerelerde çalışırlar? Bu yazımızda dil ve konuşma terapisi bölümü hakkında pek çok bilgiye yer verdik.
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
İçerik Rehberi
Son yıllarda konuşma ve iletişim sorunları yaşayan çocukların sayısında büyük bir artış yaşandı. Bu da dil ve konuşma terapisi adı verilen çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanmasına zemin hazırlamıştır.
Dil ve konuşma terapisi, seviyesi fark etmeksizin iletişim, dil, konuşma ses ve yutma ile ilgili sorunlara yönelik bir terapi yöntemidir. Bu terapileri uygulayan kişilere dil ve konuşma terapisti adı verilir. Dil ve konuşma terapistleri çeşitli yöntemler uygulayarak “özellikle” çocuklarda ve ergenler de bu sorunları çözmeye çalışır.
Dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanları genellikle özel sektörde rehabilitasyon merkezleri ve özel hastanelerdir. Şu sıralar özel hastanelerde daha fazla görev almaya başlamışlardır.
Dil ve Konuşma Terapisti Ne İş Yapar?
Dil ve konuşma terapistlerinin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Konuşma ve iletişim bozukluğu olan kişileri tanılamak, problemleri tespit etmek
- Sorun tespit edilen kişilerde soruna yönelik terapi yöntemleri uygulamak
- Doktor, rehber öğretmen, psikolog ve fizyoterapist gibi meslek grupları ile iş birliği yapmak
- Terapi programlarını düzenlemek, gelişme olup olmadığını takip etmek
- Dil ve çene kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz çalışmaları yapmak
Dil ve konuşma terapisti ne iş yapar sorusuna cevap verdiğimize göre bölüm hakkında konuşmaya başlayabiliriz.
Dil ve Konuşma Terapisti Olmak İçin Hangi Bölüm?
Dil ve konuşma terapisti olmak için üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden biri olan dil ve konuşma terapisi bölümünden mezun olunmalıdır. Sayısal puan türü ile öğrenci kabul eden bu bölümün taban puanı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz YÖK Atlas’ı ziyaret edebilirsiniz.
Dil ve konuşma terapisi bölümü uygulamalı eğitimlere önem veren ve sağlık bilimleri fakültelerinde okutulan bir bölümdür. Dil ve konuşma terapisi bölümünün bitirilmesi sonucunda mezunlar dil ve konuşma terapisti unvanı ile çeşitli sektörlerde iş bulabilir.
Dil ve konuşma terapisti nasıl olunur sorusuna cevap verdiğimize göre iş olanakları ve maaşlar hakkında konuşabiliriz.
İlginizi çekebilir: ergoterapi maaşları ne kadar?
Dil ve Konuşma Terapisi İş İmkanları
Daha önce de söylediğimiz gibi son yıllarda dil ve konuşma sorunlarında büyük bir artış yaşanmıştır. Bu nedenler dil ve konuşma terapistleri şu sıralar oldukça iyi iş olanaklarına sahiptirler.
Özellikle özel sektörde çeşitli rehabilitasyon merkezlerinde kolayca iş bulabilirler. Bunun yanı sıra gerekli eğitimleri ve sertifikaları alarak bireysel terapilere de katılabilirler. Yüksek lisans eğitimi aldıkları takdirde çok büyük işletmelerde yüksek maaşlarla iş bulabilirler.
İlginizi çekebilir: odyometri maaşları ne kadar?
Dil ve Konuşma Terapisi Maaşları [year]
Dil ve konuşma terapisti maaşları 15 bin TL seviyelerindedir. İşe yeni başlayan mezunlar ortalama 15 bin TL maaş ile işe başlarken, ilerleyen süreçlerde 25 bin TL’ye kadar maaş alabilirler.
Dil ve konuşma terapisi maaşları [year] yılında bu şekildeydi. İlerleyen süreçlerde rehabilitasyon merkezlerinde iş olanaklarının artmasıyla birlikte maaşlarda değişiklik görülebilir.
Sık Sorulan Sorular
Dil ve konuşma terapisti nerede çalışır?
Dil ve konuşma terapistleri rehabilitasyon merkezlerinde çalışırlar.
Dil ve konuşma terapisi nasıl bir meslek?
Dil ve konuşma terapisi iletişim ve konuşma bozuklukları ile ilgilenen bir meslektir.
Dil ve konuşma terapisi hangi hastalıklara bakar?
Dil ve konuşma terapistleri ses bozuklukları, motor konuşma bozuklukları ve yutma bozuklukları gibi sağlık sorunlarına bakar.
Dil ve konuşma terapisi hangi fakültede?
Dil ve konuşma terapisi sağlık bilimleri fakültelerinde okutuluyor.
Yorum gönder