Pek çok kişi tarafından sorulan dul kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi? sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Dul kadınlar hem babasından hem eşinden maaş alabilir mi? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tanınan sosyal yardımlar ve sosyal haklar bütün vatandaşlarımız için devamlı olarak düzenlenerek büyütülmektedir.
Bu sayede herkes gereksinim duyduğu yardımları basit bir şekilde sağlayabilmektedirler. Sosyal güvenlik politikaları yasaları gereğince yürütülen planlamalar içerisinde ne fazla merak edilen konuların başında dul kadın hem babasından hem eşinden maaş alabilir mi konusudur.
Bu sorunun cevabı pek çok kişi tarafından merak edilmesinin yanında ayrıca devletin eşi ve babası vefat etmiş kadınlara ne tür yardımlar yapacağı pek çok dul kadın tarafından sorulmaktadır.
Eşten ve Babadan Maaş Bağlanabilir Mi?
İçerik Rehberi
Sosyal güvenlik yasaları neticesinde babadan ve eşten maaş almak net olarak söz konusu değilken, dul kalan kadınların nereden maaş aldığına dikkat edilmemektedir. Son derece çelişkili olan bu durum çeşitli açıklamalar sebebiyle kafa karışıklığına yol açmaktadır.
Babası vefat eden oğullar 25 yaşını bitirene dek babalarından kalan maaşı alabilirlerken, kız çocuklar ise evlenmedikleri sürece ömür boyu babalarından kalan yetim maaşını alabilirler.
Kocası vefat eden kadın çift maaş alma hakkına sahiptir. Bu hususta eşi vefat etmiş olan erkek ya da kadın vatandaşlar ise hemen dul maaşı alabilecek hem de emekli maaşını alabileceklerdir. Bu durumun yanı sıra eşi vefat eden vatandaşlar sigortalı bir işte çalışıyorlarsa hem maaşlarını alabilecekler hem de dul maaşını alabileceklerdir.
Aynı zamanda koşulları sağlayan kişiler çift maaş alarak emekli olma hakkına da sahiptirler.
Babası vefat eden kız çocuklar çalışmadıkları sürece hem babasından hem annesinden kalan öksüz maaşını alabiliyorlar. Öksüz maaşı alan kız çocukları çalışmaya başladıkları zaman Sosyal Sigortalar Kurumu veya BAĞ-KUR’dan alınan maaş kesilmektedir.
akat öksüz maaşı emekli sandığı üzerinden alınıyorsa ve Sosyal Sigortalar Kurumu ya da Bağ-kurla çalışmaya başladıysa kız çocuğunun maaşı kesilmemektedir. Bu durumda memur olursa emekli sandığı üzerinden alınan öksüz maaşı kesilmektedir.
İlginizi çekebilir: Borç para veren hayırseverler kimlerdir, nerede bulunurlar, nasıl ulaşabilirsiniz?
Boşanan Kadın Hem Eşinden Hem Babasından Maaş Alabilir Mi?
Dul maaşı alan vatandaşların çift maaş alma hakkına sahip oldukları gibi, öksüz maaşı alan kız çocuklarının da çalışmıyor olmaları halinde çift maaş alma hakkına sahiptirler. Hem babasından hem annesinden kalan öksüz maaşını almaya hak kazanan kız çocukları 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana söz konusu yasadan yararlanabilmektedirler.
Baba ve annesinden maaş kalan kız çocukları yüksek olan maaşın hepsini alırken, diğer maaşın ise yarısını alabilmektedirler. Bu durum kız çocuğu evlendiği takdirde sona erecek ve öksüz maaşı kesilecektir. Ayrıca, boşanan kadın babasının maaşını alabilir mi adlı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
1 Ekim 2008 tarihinde belirtilmiş olan 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından dul kalan kadınların çalışmıyor olmaları durumunda Bağ-kur, emekli sandığı ya da sigortalar kurumu gibi kurumların sağladıkları şartların her birinin farklı olması ile hem babadan hem de eşten maaş alma hakkı söz konusudur.
Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bu kanun neticesinde hem babasından öksüz maaşı alan hem de eşinden dul maaşı bulunan vatandaşların bu hakları sona ermiş olup, hem eşten hem de babadan çift maaş alma hakkı sona ermiştir.
Dul ve Yetimlere Maaş Desteği
Yargıtay Hukuk Genel Heyeti’nin düzenlemiş olduğu 2012/223 sayılı kararnamesi ile birlikte hem eşi hem de babası sigortalı olarak çalışmış olan ve sigortalı zamanında hayatını devam ettiren kişilerin vefatlarıyla geride bıraktıkları eşleri ve kızları için çift maaş alma hakkı tanınmıştır.
Bu durumda 06/08/2003 yılında hayatını kaybetmiş olan baba ve eşlerin dul ve öksüz kalmış olan yakınları için sosyal güvenlik kurumu tarafından çift maaş alma hakkı tanınmıştır. Önemli konulardan bir tanesi de kadın emekli olduktan sonra kocasının maaşını alabilmesi söz konusudur. Emekli olan kadın eşinin maaşını alabilir mi konulu yazımızı sizler için hazırladık.
Bütün bu konuların yanında sigortalı olarak çalışan ve vefat eden kişilerin çalışmış oldukları prim gün sayıları da son derece önemlidir. Prim gün sayısını tamamlamadan vefat eden kişilerin geride kalan eş ve çocuklarına maaş bağlanması söz konusu değildir.
Bu durumda ise 01.10.2008 tarihinden itibaren Bağ-kur ve emekli sandığına bağlı olan kişilerin 1800 günlük primlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olarak çalışan kişilerin hayatlarını kaybetmeleri durumunda ise eşlerinin dul maaşından yararlanabilmeleri için toplam olarak 900 günlük prim ödemesinin yatırılmış olması şarttır.
Eğer eksik gün ve primler mevcutsa bu durum askerlik borçlanması ya da doğum borçlanması ile kapatılabilmektedir.
Türkiye’de dul ve yetim kalmış kadınların birden fazla maaş alma hakları söz konusudur. Fakat bu hususta yeteri kadar bilgi sahibi olunmaması sebebiyle pek çok vatandaşın kafası karışmaktadır. Aynı zamanda vefatı kesinleşmiş olan sigortalının arkada bıraktığı eş ve çocukları için net olarak maaş bağlanmaktadır.
Bütün bunların yanı sıra ilave olarak kadınlar ve erkekler için belli başlı koşullar sağlandığı takdirde dul maaş almaya hak kazanabilirler.
Ben dul değilim ama onlara çok üzülüyorum babaları olmasa aç kalacaklar
Dul kadın olmak da çok zor maaşı kimden alacaksın belli değil muhtaç olmak çok kötü bir şey Allah göstermesin
Dul kadınların da işi ne kadar zor. Allah büyük napalım