Ergoterapi Maaşı
Ergoterapi maaş [year] ne kadar? Ergoterapi nedir? Nasıl ergorapist olunur? Çok fazla bilinmeyen meslek gruplarından olan ergoterapistler ile ilgili merak ettiğiniz hususları sizler için derledik.
Ergoterapi Nedir?
İçerik Rehberi
Ergoterapi; hastalıklar, kazalar, gelişim bozuklukları ve benzeri nedenlerden dolayı hareketleri sınırlanan ve psikolojik olarak desteğe ihtiyacı olan kişilere verilen bir tedavidir. Klasik tedavilerden oldukça farklıdır. Buradaki temel amaç, bireylerin yaşamsal faaliyetlerini tek başına yerine getirmesidir. Ayrıca bahsedilen sorunlardan dolayı toplumsal hayatın dışında olan bireyler yeniden toplumsal hayata dahil edilmeye çalışılır.
Ergoterapide, ortopedik araçlar başta olmak üzere farklı ekipmanlar ve teknikler kullanılabiliyor. Bu araçlar ile hastaların fiziksel yönden desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca psikolojik olarak toplumdan uzaklaştıkları da dikkate alınıyor. Bu noktada toplum hayatına tekrardan katılmaları için psikolojik destek veriliyor.
Ergoterapide anlamlı ve amaçlı aktivitelerle bireylerin potansiyel yeteneklerini sergilemesi sağlanıyor. Böylece bireyler kendi yeteneklerinin farkına varıyor ve günlük yaşamdaki ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılamaya başlıyor.
Ergoterapist Kimdir?
Ergoterapist; ergoterapi ile bireylerin günlük yaşama dahil olmasını sağlayan uzmanlardır. Aynı zamanda iş ve uğraşı terapisti olarak da bilinirler. Bazen kendilerinden kaynaklanan bazen de daha farklı nedenlerden dolayı toplumdan dışlanmış kişilerin tekrardan topluma kazandırılmasına rol olan uzmanlardır.
Ergoterapistler, farklı sağlık nedeniyle toplumsal hayattan uzaklaşanlara destek verdiği gibi aynı sorunu kültürel nedenlerden dolayı yaşayanları da destekler. Genel manada kişi odaklı bir meslek dalıdır.
İlginizi çekebilir: sosyolog maaşları ne kadar? Sosyologlar çok mu kazanıyor?
Nasıl Ergoterapist Olunur?
Ergoterapist olmak için öncelikle sağlık fakülteleri içerisinde yer alan ergoterapi bölümünü kazanmak gerekiyor. Bu bölüm, 4 yıllık bir lisans programıdır. Ergoterapi bölümü ülkemizde birçok üniversitede bulunuyor. Taban puanları ise üniversitelerin kalitesine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Örneğin; Hacettepe Üniversitesi’nde bu bölümün taban puanı 380 iken, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde 290’dır. Vakıf üniversitelerinde ise puanlar çok daha düşük oluyor.
Burada önemli olan kaliteli bir üniversitenin tercih edilerek kaliteli bir eğitim alınmasıdır. Özel sektörde iş ararken aldığınız eğitim ve mezun olduğunuz üniversite çok etkili oluyor. Eğer sıradan olarak kabul edilen düşük taban puanlı bir üniversiteyi tercih ederseniz iş bulmanız zorlaşabilir.
4 yıllık süreçte farklı alanlardan derslerin olduğu bir eğitim programı uygulanıyor. Öğrencilerin aldıkları dersler genel olarak şunlardır;
- Ergoterapiye giriş ve ergoterapi teori dersleri
- Fizyoloji, nöroanatomi ve anatomi gibi tıpla ilgili olan dersler
- Sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilimlerle ilgili olan dersler
- Ergoterapide sanat yaklaşımları, rehabilitasyonda sanat gibi felsefe ve sanatla ilgili olan dersler
Buradaki dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler bölümlerinden ergoterapist olarak mezun olurlar. Ergoterapi bölümünden mezun olanlar devlet kadrolarında veya özel sektörde çalışabilir.
Ergoterapi, ülkemizdeki yeni mesleklerden birisidir. İş imkanları oldukça fazladır. Ancak alanında kendisini geliştiren ve başarılı olanlar bu meslekte kalıcı olabilir. Bunun yanında klasik mesleklerden bir nebze farklı olduğu unutulmamalıdır. İnsanlara yardım etmek, onların sorunlarını dinlemek ve yaşadıkları zorlukları fark etmek bu mesleğin temel prensiplerindendir. Dolayısıyla ergoterapist olacak kişilerin bahsedilen özelliklere sahip olması çok önemlidir. Aksi durumda mesleğinizi severek yapamaz ve insanlara yardımcı olamazsınız. Bunun sonucunda ise meslekte kalıcı olamayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Ergoterapi Maaşları [year] Ne Kadar?
Ergoterapi maaşları, görev yapılan kuruma bağlı olarak farklılık gösteriyor. Özel sektör veya devlet kurumlarına görev yapılması maaşlar üzerinde oldukça etkili oluyor. Ergoterapi bölümünden mezun olduktan sonra KPSS ile devlet kurumlarına atananlar ortalama olarak 9.600 TL ile 13.100 TL arasında maaş alıyorlar. Peki, özel sektörde ergoterapi maaşları ne kadardır?
Özel sektörde görev yapanların maaşları 12.600 TL ile 16.100 TL arasında değişmekte olup bu değişim farklı unsurlara bağlıdır. Devlet kurumlarına göre daha farklı bir maaş politikası bulunuyor. Uzmanın deneyimi, başarısı, hastalar tarafından tercih edilmesi gibi hususlar, maaşları etkiliyor. Örneğin; alanında kendini kanıtlamış ve başarısı ile öne çıkan ergoterapistler 18.100 TL’ye kadar maaş alabilirken, yeni mezunlar ise asgari ücrete yakın rakamlarda maaş alıyorlar.
Ergoterapi mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Her ne kadar [year] yıllarında halen çok bilinen bir meslek grubu olmasa da farklı kurumlarda istihdam edilirler. Başlıca çalışabilecekleri alanlar şunlardır;
- Özel kurumlar
- Kamu kurum ve kuruluşları
- Hastalara ait ev veya iş yeri
- Fabrikalar
- Bazı devlet kurumları
- Huzurevleri
- Bakımevleri
- Özel okullar
- Sağlık kuruluşları
- Hastaneler
- Rehabilitasyon merkezleri
- İş sağlığı merkezleri
- Sosyal merkezler
Buradaki liste incelendiğinde görev yapabildikleri alanların oldukça geniş olduğu görülüyor. Buna karşın istihdam sayısı sınırlıdır. Örneğin; kurumun büyüklüğüne bağlı olarak sadece 1-2 tane ergoterapist yeterli olabiliyor. Bundan dolayı da iş imkanları sanıldığı kadar geniş değildir. Fakat halen bu alandaki ihtiyacın yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu noktada iyi bir üniversite ve iyi bir eğitim çok önem kazanıyor. Bahsedilen unsurlar sağlandığında iş imkanı kolaylaştığı gibi ergoterapi maaş seviyesi de yükseliyor.
Türkiye’de Ergoterapi Uzmanı Ne İş Yapar?
Ergoterapi uzmanı farklı nedenlerden dolayı kendisini dışlanmış hisseden bireyleri yönelik çalışmalar yapar. Günlük yaşam aktivitelerinde zorlanan veya toplumsal hayata dahil olamayan insanların sorunlarını çözmeye odaklanır. Bireylerin sorunlarına bağlı olarak farklı tekniklerden yararlanır. Genel olarak yaptıkları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Otizmli hastaların yaşama dahil olması için destek vermek
- Disleksi olan bireylerin yaşamda karşılaşmış oldukları zorlukların giderilmesine yardım etmek
- Fiziksel engelli kişilerin günlük yaşama katılmasını ve ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasını sağlamak
- Kanser ile mücadele eden hastalara psikolojik destek vermek ve onları yaşama dahil edecek aktivitelere yönlendirmek
- Kas ve iskelet sistemi zayıf olan kişileri desteklemek
- Suç işlemeye yatkın olanları kazanmak ve onlara doğru ile yanlışı anlatmak
- Toplum dışına itilen bireylerin kazanılmasına odaklanmak
- Yaşlı veya engelli olan kişilerin yaşam alanlarını, ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hazırlamak
- Madde bağımlılığı olan bireylerin tedavilerine destek olmak
- Hiperaktivite tanısı olan çocuk ve yetişkinlerle ilgilenmek
Yukarıda yer alan görevler incelendiğinde ergoterapi uzmanı görevleri içinde fiziksel ve psikolojik işlevler olduğu görülüyor. İş ve uğraşı terapisti denilmesinin bir diğer nedeni de tam olarak budur.
Egoterapi uzmanları sadece belli bir yaştaki hastalara yönelik hizmet vermiyorlar. Tüm yaş grubundaki duyusal, fiziksel ve gelişimsel sorunları bulunan kişileri desteklerler. Birçok alanda iş yapar ve insanların yaşam kalitelerine direkt olarak etki ederler.
Geçirilen bir kaza sonucunda fiziksel hareketlerinde ciddi bir sınırlılık oluşan hastaların ev içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılaması çok önemlidir. Bu nokta ergoterapi tekerlekli sandalyeden yatağa geçme, yemek yeme ve öz bakım gibi konularda teknik bilgiler verirler. Üstelik bu bilgeleri pratiğe döker ve hareketlerin nasıl yapılacağını gösterirler. Benzer şekilde hastalara psikolojik destek de veriliyor.
Ergoterapi maaş konusu genel olarak bu şekildedir. Burada bahsedilen rakamlar sadece bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Rakamlar ortalama olup, farklı unsurlara göre değişebilir. Ergoterapi maaşları ile ilgili güncel bilgiler için sitemizi takip edebilirsiniz.
Yorum gönder