Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları

Esnaf kefalet kredi başvuru şartları neler? Esnaf kefalet kredi başvurusu nasıl yapılır? Esnaf kefalet kredisi kimlere verilir? Esnaf kefalet kredisi ile ilgili olan bu soruların cevaplarını ve konuya dair diğer detayları sizler için derledik.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları

Esnaf kefalet kredisi, sadece esnaf ve sanatkara verilen bir kredi türüdür. Bu kredi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) ile Halkbank arasında yapılan anlaşma ile veriliyor.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları
Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları

Devlet destekli bir kredi türü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bahsedilen durum nedeniyle başvuru şartları klasik kredilere göre daha farklıdır. Esnaf kefalet kredi başvurusu şartları şu şekildedir:

  • Kredi başvurusu yapan kişinin resmi olarak esnaflık yapıyor olması
  • Başvuru sahibinin sicil kaydının bulunması ve sanatkar olması
  • Başvuru sahibinin iş adresi, kayıtlı bulunduğu kooperatifin çalışma alanında bulunması
  • Esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifine üyeliğinin olması

Buradaki şartları taşıyanlar ihtiyaç duymaları halinde esnaf kefalet kredisine başvuru yapabilir.

Esnaf ve sanatkarların kredi başvurusunda aranan farklı şartlar da var. Bunların başında kredi notu geliyor. Evet, burada bahsedilen kredi klasik kredilerden farklıdır. Ancak bankalar, kredi notunu burada da inceliyor. Eğer başvuru sahibinin 1100 veya daha düşük bir kredi notu var ise başvurusu direkt olarak reddedilir. 1500 ve üzeri bir kredi notuna sahip olanların başvuruları ise genellikle kabul edilir.

Başvuru sırasında aranan bir diğer önemli şart ise kişinin borcu devam eden bir esnaf kefalet kredisi kullanmamış olmasıdır. Eğer yakın zamanda bu krediden yararlanılmış ve borç ödemesi halen devam ediyorsa kredi başvurusu direkt olarak reddedilir.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları Nelerdir
Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Şartları Nelerdir

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Evrakları

Esnaf kefalet kredi başvurusu sırasında verilmesi gereken bazı belge ve evraklar var. Bunların eksik veya yanlış olması başvurunun kabul edilmemesine neden olabilir. Dolayısıyla başvuru yapılmadan önce ilgili evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Esnaf kefalet kredi başvurusu evrakları şunlardır;

  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Yazılı olarak verilen kredi talep dilekçesi
  • Vergi levhasının aslı ve nüshası
  • Esnaf sicil belgesinin aslı ve nüshası
  • Yakın zamanda çekilmiş olan 4 adet biometrik fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • Bağlı bulunan kooperatiften alınan ortaklık beyannamesi
  • Bağkur borcunun olmadığını gösteren belge
  • Vergi borcunun olmadığına dair belge
  • Son döneme ait hesap özeti (muhasebeci tarafından imzalı ve kaşeli olmalı)

Burada yer alan evrakların haricinde yapılan işe bağlı olarak farklı belgeler de istenebilir. Tüm bu belgelerin eksiksiz şekilde başvuru sırasında teslim edilmesi sürecin sorunsuz olarak devam etmesi adına önemlidir.

İlginizi çekebilir: esnaf sanatkarlar odası kredi nasıl alınır?

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Esnaf kefalet kredi başvurusu için öncelikle başvuru şartlarının sağlanması ve gerekli olan evrakların hazırlanması gerekiyor. Bu hazırlıklardan sonra başvuru için bağlı bulunan esnaf odasına yazılı dilekçe verilmesi yeterlidir.

Yazılı dilekçe ile başvurunun yapılmasının ardından öncelikle uzmanlar tarafından başvurunun usulüne uygun olup olmadığı incelenir. Kişinin şartları sağlayıp sağlamadığı ve evrakların durumu ele alınır. Eğer burada bir sorun olmaz ise başvuru yönetim kuruluna iletilir. Yönetim kurulu ise bu aşamada esnaf hakkında bilgi toplar. Böylece ilgili esnafın kredi kullanmaya uygun bir aday olup olmadığı araştırılır. Buradan da olumlu sonuç alınması durumunda, başvuru ilgili Halk Bankası şubesine iletilir.

Başvurunun bankaya gelmesinden sonra banka tarafından da değerlendirme yapılır. Buradaki değerlendirme banka usullerine göre yapılır. Kişinin kredi notu, geliri, mevcut borç durumu ve ödemesi devam eden kredileri ele alınır. Bu değerlendirmenin de olumlu olması durumunda kredi onaylanır ve kişinin hesabına aktarılır.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Esnaf kefalet başvurusu, yaklaşık 2-4 hafta içerisinde sonuçlanır. Ancak buradaki süre tahminidir ve bazen daha uzun, bazen de daha kısa olma ihtimali bulunur.

İlgili esnaf odasına başvuru yapıldıktan sonra süreç başlar. Buradaki ilk araştırmanın tamamlanmasının ardından başvuru yönetim kuruluna gönderilir. Yönetim kurulu, başvuruyu 15 gün içinde karar bağlamak zorundadır. Yapılacak araştırmanın ardından başvuru kabul edilerek bankaya gönderilebilir veya reddedilerek, başvuru sahibine iade edilebilir.

Kabul edilerek bankaya gönderilen başvurular için banka tarafından yapılan araştırma 1-2 haftada tamamlanır. Böylece toplam süre 2-4 hafta kadar olur. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse burada yer alan süre kesin değildir ve farklı unsurlara göre farklılık gösterebilir.

Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranları ve Limiti

Esnaf kefalet kredisi, klasik kredilere göre faiz oranı, vade ve limit olarak daha avantajlı. Bundan dolayı esnaf ve sanatkarların ilgisi son derece yüksek.

Esnaf kefalet kredisi faiz oranı; aylık %0,37, yıllık ise %4,5’tir. Bankaların vermiş olduğu diğer kredilere göre bu oranlar, oldukça uygundur. Esnaf kredi faiz oranlarını her ne kadar Halk Bankası belirlese de yapılan anlaşma gereğince burada belirtilen faiz oranları kullanılıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde faiz oranlarının değişebileceği unutulmamalıdır.

Esnaf kefalet kredisi denildiğinde tek bir kredi türü akla geliyor. Ancak burada sağlanan finansman desteklerinin kendi içinde farklı türleri var. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir;

İşletme Kredisi

İşletme faaliyetleri kapsamında kullanılan bir kredidir. Kredinin üst limiti 225 bin TL olarak belirlenmiştir. 60 aya kadar vade seçeneklerinin olduğu bu kredinin ödemesi aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlarda yapılabilir. İşletme kredisini alan esnaf ve sanatkarlar bu krediyi sadece işletmenin faaliyetleri için kullanmalı ve bunu da faturalandırmalıdır.

İş Yeri Edinme Kredisi

İş yeri edinme kredisi, adından da anlaşılacağı gibi yeni iş yeri almak için kullanılan bir kredi türüdür. İş yerinin alınması için verilen bu kredinin üst limiti 500 bin TL’dir. 120 aya kadar vade seçeneği bulunan kredide aylık ve 3 aylık ödeme seçeneklerinden uygun olan tercih edilebilir.

Taşıt Kredisi

İşletme faaliyetleri kapsamında kullanılan taşıtların alınması için verilen kredidir. Buradaki üst limit de 500 bin TL’dir. Ancak vade en fazla 84 ay olarak tercih edilebilir. Taşıt kredisi için aylık ve 3 aylık ödeme seçeneklerinden uygun olan tercih edilebilir.

İskonto Kredisi

200 bin TL üst limiti olan bu krediyi 9 aya varan vade seçenekleri ile kullanmak mümkündür.

Araç Onarım Kredisi

Kredinin üst limiti 200 bin TL olarak belirlenmiştir. 9 aya varan vade seçenekleri ile bu kredi kullanılabilir.

Esnaf kefalet kredisi kapsamında sağlanan farklı limit ve özellikte kredilerden öne çıkanlar bunlardır. Yüksek limitli ve uygun faiz oranlarına sahip bu krediler, esnaf ve sanatkarları maddi anlamda ciddi olarak rahatlatıyor. Uzun vadeler, düşük faiz oranları ve farklı ödeme seçenekleri ile ödemelerin rahat yapılmasına imkan veriyor.

Esnaf Kefalet Kredisi Masrafları Nelerdir?

Banka kredilerinde olduğu gibi esnaf kefalet kredilerinde de banka tarafından bazı masraflar alınıyor. Burada ayrıca esnaf ve sanatkarlar kooperatifi tarafından da farklı kesintiler yapılabiliyor. Bu kesintiler şu şekilde sıralanabilir;

Bloke Sermayesi

Kullanılan kredinin %2’sine bloke konuluyor. Kredi ödemesi tamamlandıktan sonra bu bloke kaldırılıyor ve kredi sahibi %2’lik bölümü alabiliyor.

Dosya Masrafı

Kredi için %1,25 oranında masraf alınıyor. Her 100 bin TL’lik kredide 1.250 TL masraf kesintisi yapılıyor.

TESKOMB Hissesi

TESKOMB için %0,25’lik bir kesinti yapılıyor. Her 100 bin TL için 250 TL alınıyor.

Kredinin türüne bağlı olarak burada yer alan kesintilerin dışında farklı kesintiler de yapılabilir. Bu krediler can sıkıcı gibi görünebilir. Ancak normal banka kredilerinde de benzer masraflar olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca burada verilen kredinin faiz oranının düşük olması, vade şartlarının iyi olması ve benzeri unsurlar, esnaf ve sanatkarlar için önemli avantajlardır.

Esnaf Kefalet Kredi Hesaplama

Esnaf kefalet kredi hesaplama, güncel faiz oranı ve vade dikkate alınarak yapılmalıdır. Buradaki bütün kredilerde faiz oranı %0,37 olduğu için hesaplamalarda vadeye odaklanılması daha doğru olacaktır.

60 ay vade ile kullanılan farklı miktarlardaki kredilere ilişkin hesaplamalar şu şekildedir:

Kredi MiktarıAylık TaksitToplam Ödeme
10.000 TL198 TL11.800 TL
50.000 TL985 TL59.050 TL
100.000 TL1.970 TL118.100 TL
200.000 TL3.940 TL235.100 TL

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   1200 Kredi Notu İle Kredi Çekme Yolları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!