Fizik Tedavi Görenlerin Yorumları
İskelet, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin fiziksel ve fonksiyonel bozukluklarının tanı ve tedavisini içeren bir uzmanlık alanını, fizik tedavi görenlerin yorumları eşliğinde bahsedeceğiz. Öncelikle fizik tedavi nedir, bunu bahsedelim.
Fizik tedavi; hastalıkların tedavisinde fiziksel yöntem ve tekniklerin uygulanmasıdır. Uygulanan fizyoterapi yöntem ve teknikleri vücudumuzda lezyon ya da iz bırakmaz.
Fizik tedavinin amacı, hastanın ağrısını hafifletmek veya ortadan kaldırmak, fonksiyonel kapasiteyi artırmak, günlük yaşam aktivitelerini eski haline getirmek, sağlıklı organ fonksiyonlarını desteklemek ve toplumda bağımsız bir birey olarak yerleşmektir.
Fizik Tedavi Hangi Rahatsızlıklar İçin Kullanılır?
İçerik Rehberi
- Ortopedik Hastalıklar ve Yaralanmalar
- Nörolojik ve nöromüsküler hastalıklar ve yaralanmalar
- Akut ve kronik ağrı tedavisi
- Romatizmal hastalık
- Pediatrik rehabilitasyon
- Kardiyopulmoner rehabilitasyon
- Doğuştan veya edinilmiş eklem ve kemik bozuklukları
- Yanık sonrası rehabilitasyon
- Yaşlı insanların rehabilitasyonu
- Metabolik hastalıklar (diyabet, osteoporoz vb.)
- Spor yaralanmaları
- Önleyici tedavi yaklaşımı.
Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Hastalık teşhis edildikten sonra hastanın durumuna göre uygun fizik tedavi programı planlanır. Fizik tedavi uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bu tedavi programı ilaçları, fizik tedavi tekniklerinin kullanımını ve bir veya daha fazla terapötik egzersizi içerebilir. Fizik tedavi görenlerin yorumları da uzman tarafından sürecin ilerletilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtmektedir.
- Isı, ışık ve suyun anlamı
- Yüzey ısısı (kızılötesi, ısı paketi, parafin, girdap),
- Derin ısı (ultrason, yüksek yoğunluklu lazer, TECAR)
- Hidroterapi (havuz egzersizleri, kontrastlı banyolar, spa uygulamaları, su altı masajları, jakuzi)
- Elektroterapi
Belirli bir frekans ve yoğunluktaki elektrik akımının vücuttan geçirilmesiyle uygulanır. Akut veya kronik ağrı, ödem, kas güçlendirme veya belirli kasların fonksiyonel eğitimini tedavi etmek için kullanılabilir.
- Terapötik amaçlar için makine veya cihazların kullanılması.
Yürüyen robotlar, kol robotları, traksiyon, spinal dekompresyon (bel/boyun çekme), pnömotik kompresyon, CPM makineleri vb.
- Manipülatif terapi yöntemleri
Manuel terapi, alet veya makine kullanılmadan sadece ellerin kullanıldığı bir fizik tedavi türüdür. Manuel terapide, uygulayıcılar kas spazmları, kas gerginliği ve eklem işlev bozukluğunun neden olduğu sorunları hafifletmek için sadece ellerini kullanırlar. Bu fizik tedavinin en önemli kısımlarından biridir. Hastaya ve hastalık durumuna göre uyarlanmış bireysel egzersizler sadece uzmanlar ve fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır.
- Günlük hayatın değiştirilmesi
Hastalığı tedavi ederken hastalar günlük yaşamlarında bazı ayarlamalar yapabilirler. Örnekler arasında egzersiz düzenlemeleri, günlük hayatı egzersiz ve sporla desteklemek, zararlı egzersizlerden kaçınmak ve beslenme önerileri sayılabilir.
- Protez: Kayıp bir uzvun taklidi için tasarlanmış bir cihazdır.
- Ortez: Mevcut bir uzvun performansını korumak, desteklemek ve geliştirmek için tasarlanmış bir cihaz. (Dizlik, korse, baston, bandaj, bant vb.)
Fizik Tedavinin Süresi Ne Kadardır?
Fizik tedavi seanslar halinde yapılır. Ortopedik koşullar için, her biri 1 saatlik toplam 10-20 seans genellikle mevcuttur. Nörolojik bozukluklarda rehabilitasyon genellikle 1-2 saatlik seanslar halinde gerçekleştirilen daha uzun bir süreçtir ancak hastanın durumuna göre rehabilitasyon süreci yıllar alabilir. Fizik tedavi görenlerin yorumları ortalama 1-2 senede iyileşme gördüklerini anlatmaktadır.
Fizik Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
Fizik tedavi yan etkileri ve riskleri az olan bir tedavidir. Ancak nadir de olsa ciltte kızarıklık ve tahriş gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Çok nadir görülen yan etkiler cilt hassasiyeti ve kan basıncındaki değişikliklerdir. Doğru teknik, uygun tıbbi ekipman ve deneyimli tıbbi personel ile risk minimum düzeydedir.
Bu hastalıkların oluşmasını en aza indirmek için kullanmadan önce doktorunuza tıbbi durumunuz hakkında detaylı bilgi vermelisiniz. Fizik tedavi görenlerin yorumları bilinen herhangi bir ilaç alerjisi veya tıbbi durum hakkında doktorunuza bilgi vermeniz gerektiğini belirtmektedir.
Fizik Tedavi Görenlerin Yorumları
Nalan Hanım: Ben üç yıldır hem boyunum ağrısı hem de sağ ve sol kollarım uyuşma, yanma, ağrı ve karıncalanma vardı. Fizik tedavi sayesinde hepsi iyileşti.
Aykan Bey: İlk seanstan sonra ağrılarım azaldı ve tedaviye devam ediyorum. Şu an için çok memnunum.
Melisa Hanım: Skolyoz tedavim için fizik tedavi gördüm. Şu an hiç ağrım yok teşekkür ederim.
Mustafa Bey: Hiçbir yan etkisini görmedim. Tamamen iyileştirici özelliğe sahip.
Fizik tedavi görenlerin yorumları gösteriyor ki bu uygulama sayesinden ağrılarınızdan kurtulabilir ve iyileşebilirsiniz.
Yorum gönder