Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Maaşı
Fizyoterapi ve rehabilitasyon maaş ne kadar, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinden mezun olanlar ne iş yapar, iş imkanları ve çalışma şartları nasıl? Fizyoterapi ve rehabilitasyon ile ilgili bütün bilgileri bu yazımızda derledik.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Nedir?
İçerik Rehberi
İnsanların maruz kaldıkları hastalıklar kendi aralarında çeşitlere ayrılıyor. En çok görülen rahatsızlıklara baktığımızda kas ve iskelet sistemi hastalıklarının ön plana çıktığını görüyoruz. Bu da tanı ve tedavi için yeni sağlık personeli ihtiyaçlarının doğmasına neden olmuştur.
Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları ile ilgilenen sağlık personelleri fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarıdır. Bu sağlık personellerinin temel amacı yaş grubu fark etmeksizin yaralanma, kaza ve hastalık sonucu ortaya çıkan kas iskelet sistemi bozukluklarını tedavi ve rehabilite etmektir.
Fizyoterapist olarak da bilinen bu sağlık personelleri tıp doktorları değildir. Bu sağlık personelleri kendi ilgi alanlarına göre hazırlanan bir eğitim programını alırlar. Gelin bu bölümün nasıl bir bölüm olduğuna göz atalım.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Nasıl Bir Bölüm?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm sayısal puan türüyle öğrenci kabul ederler. Bölümün taban puanları YÖK Atlas platformunda yer almaktadır.
Fizyoterapi bölümünde temel tıp bilimlerinin yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon alanına giren dersler de okutulur. Bu dersler arasında anatomi, fizyoloji, beslenme, biyomekanik, tedavi hareketleri, elektroterapi vb. dersler okutulur.
İlginizi çekebilir: ergoterapi maaş ne kadar?
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mezunlarının Görevleri
Son yıllarda fizyoterapist olmak isteyen öğrenci sayısında büyük artış yaşandı. Bu nedenle de fizyoterapi ve rehabilitasyon mezunlarının ne iş yaptıkları merak ediliyor.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarının temel görev ve sorumlulukları şu şekildedir;
- Konuşma ve işitme terapileri uygulamak
- Kas gruplarını harekete geçirerek gelişmesini sağlamak
- Duruş ve denge çalışmaları yaptırmak
- Yatağa bağımlı hastaların kas gücünü arttıracak tedavi programlarının oluşturulması
- Yürüme becerisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptırmak
- Vücudun bütünlüğünün korunmasında ve kas kaybının önlenmesinde diğer sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışmak
İlginizi çekebilir: odyolog maaşları
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon İş İmkanları
Fizyoterapistlerin iş bulma olanakları kendilerini ne alanda geliştirdiğine göre değişiklik gösteriyor. Eğer kişi devlet kadrosunda çalışmak istiyorsa iyi bir KPSS puanı alarak iş bulabilir.
Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezleri, özel hastane ve spor kulüpleri içinde de iş bulabiliyorlar. Aynı zamanda sermayeleri fazla ise kendi özel kliniklerini de açabilirler. Yanı kısaca fizyoterapistlerin iş imkanları özel sektörde çok daha fazladır.
İlginizi çekebilir: fizyoterapist maaşları
İlginizi çekebilir: evde fizik tedavi ücretleri
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Maaş [year]
Geldik yazımızın en ilgi çekici yerine. Fizyoterapist maaşları ne kadar?
Fizyoterapist maaşları çalıştıkları yerlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu nedenle bu sağlık personellerinin maaşlarını özel ve kamu olmak üzere iki başlık altında vermek istiyoruz.
Özelde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Maaşları
Özel sektörde çalışan fizyoterapistler ortalama 10 bin TL maaş ile işe başlıyor. Eğer fizyoterapist çok deneyimli ise ve çalıştığı klinik büyük ölçekli bir klinik ise maaşları 25 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
Eğer kişi kendi kliniğini açmak isterse bu rakamlar 6 haneli rakamlara dahi ulaşabilir.
Kamuda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Maaşları
Devlet hastanelerinde en düşük fizyoterapist maaşı yaklaşık 11 bin TL. Fizyoterapist çalışma saatleri arttıkça ve döner sermayeden gelir elde ettikçe bu rakam 12 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon maaş konulu yazımızın sonuna geldik. Eğer diğer sağlık personellerinin kamu ve özel sektörde ne kadar gelir elde ettiğini merak ediyorsanız paylaştığımız diğer yazıları inceleyebilirsiniz.
Yorum gönder