Güvenlik Belgesi Nasıl Alınır? Özel Güvenlik Sertifikası

güvenlik belgesi nasıl alınır

Güvenlik belgesi nasıl alınır sorusu, özellikle özel güvenlik sektöründe çalışmak isteyen adaylar için büyük önem taşır. Güvenlik belgesi, özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmeniz için gereken resmi ve yasal bir belgedir. Bu yazımızda, güvenlik belgesi almak için izlemeniz gereken adımları, başvuru sürecinde dikkate almanız gereken önemli noktaları ve başvurunuzun başarılı bir şekilde sonuçlanması için gereken eğitim ve sertifikasyon gereksinimlerini detaylı olarak ele alacağız. Bu kapsamlı rehber sayesinde, güvenlik belgesi alarak özel güvenlik sektöründe başarılı ve yasal bir kariyer için atacağınız adımlara güvenle başlayabilirsiniz.

Güvenlik Belgesi/Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar

Günümüzün en popüler meslekleri arasında özel güvenlikler yer alıyor. Silahlı ve silahsız güvenlik olmak üzere iki farklı şekilde görev alabilen güvenlikler iş yerlerinde kurumun güvenliğini sağlayabiliyor ya da kişilerin korunmasından sorumlu olabiliyor.

özel güvenlik sertifikası nereden alınır
özel güvenlik sertifikası nereden alınır

Özel güvenlik olmak isteyen kişilerin ilk etapta bakanlık tarafından onaylanan güvenlik sertifikasını alması gerekiyor. Güvenlik sertifikalarının gerektiği bu meslekte eğer kişi yeterli belgeye ve eğitime sahip değilse yasal olarak güvenlik görevlisi olamıyor.

Ayrıca, ilginizi çekebilir: özel güvenlik maaşları

Güvenlik Belgesi Eğitimi ve Aranan Şartlar

Özel güvenlik görevlilerinin ilk etapta uygulamalı eğitimi alması gerekiyor. Bu eğitimler il ve ilçelerdeki yetkili kurumlar tarafından veriliyor.

Silahlı ve silahsız güvenlik eğitimi olarak geçen bu uygulamalı eğitimlerde silahsız güvenlik olmak isteyen kişiler 100 saat, silahlı güvenlik olmak isteyen kişiler 120 saat eğitim alıyorlar. Toplam ders saatinin en az %90’ına katılmak gerekiyor.

Eğitimlerde afet, yangın, patlayıcı madde, güvenlik bilgi sistemleri, iletişim, hukuk ve halkla ilişkiler gibi konularda eğitim veriliyor. Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlisi bu alanlar hakkında bilgi sahibi olduğu kadar aynı zamanda kişi ve kurumlara yönelik güvenlik önlemleri hakkında da eğitim alıyor.

Güvenlik belgesi almak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az lise ve dengi bir okuldan mezun olmak,
  • Silahlı güvenliklerin 21 yaşını, silahsız güvenliklerin 18 yaşını doldurmuş olması,
  • Beden sağlığının yerinde olması,
  • Akıl sağlığının yerinde olması,
  • Sicili temiz olması,
  • Herhangi bir suçtan dolayı 12 aydan fazla hapis cezası almamış olmak,
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak,
  • Güvenlik görevlisi mesleğini yerine getiremeyecek düzeyde engeli olmamak.

Peki güvenlik sertifikası nasıl alınır? İşte detaylar;

Özel Güvenlik Belgesi Nasıl Alınır? Maliyeti

Güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin aranan şartları yerine getirmesi gerektiğini ve aynı zamanda silahlı/silahsız olacak şekilde uygulamalı eğitimler alması gerektiğini belirtmiştik. Ancak güvenlik belgesine sahip olmak için bunlar yeterli değil.

Güvenlik belgesi almak isteyen kişilerin aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlara katılması ve bu sınavlardan başarılı olması gerekiyor. Bu sınavlar her yıl EGM tarafından düzenli olarak yapılıyor.

Uygulamalı eğitimlerin alınmasından belge almaya kadar geçen süre içerisinde silahlı güvenlik görevlileri yaklaşık 3 bin TL ödeme yapıyor. Silahsız güvenlik görevlileri ise yaklaşık 2 bin TL kadar ödeme yapıyor.

Güvenlik belgesi nasıl alınır konulu içeriğimizin sonuna geldik. Eğer güvenlik olmak ve daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız ikamet ettiğiniz yerdeki eğitim veren kurumlar ile iletişime geçmenizi öneriyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Güvenlik belgesi almak için ne gerekiyor?

Güvenlik belgesi almak için ilk önce uygulamalı eğitim alınmalı daha sonra da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlardan başarılı olunmalıdır.

Özel güvenlik için boy kaç olmalı?

Güvenlik görevlisi olurken erkeklerde 175 cm, kadınlarda 165 cm boy isteniyor.

Kimler özel güvenlik görevlisi olamaz?

Daha önce hapis cezası alan, akıl ve beden sağlığı yerinde olmayan, yaşı uygun olmayan ve bu mesleği yerine getirecek seviyede olmayan kişiler özel güvenlik görevlisi olamaz.

Güvenlik belgesi almak ne kadar sürer?

Güvenlik sertifika eğitimleri ortalama 2 hafta sürüyor. Ancak sınav tarihlerine göre belgeyi alma süresi farklılık gösterebilir.

Silahlı güvenlik kaç yaş sınırı?

Silahlı güvenliklerin en az 21 yaşında olması gerekiyor.

Bayan özel güvenlik şartları nelerdir?

Boy haricinde bayan güvenlik görevlileri için aranan bir şart yoktur.

Kadrolu güvenlik görevlisi nasıl olunur?

Kadrolu güvenlik görevlisi olmak için ilgili bakanlık tarafından atamanın olması gerekiyor.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Banabi Kurye Başvurusu

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!