Halk Eğitim Usta Öğretici Başvuru Nasıl Yapılır?
Halk Eğitim Usta Öğretici Başvuru süreci, mesleki bilgi ve deneyiminizi paylaşarak topluma katkı sağlamak isteyenler için büyük önem taşır. Bu blog makalesinde, usta öğretici olmak isteyenler için Halk Eğitim Merkezleri’ne başvuru yapmanın aşamalarını ve gereken belgeleri detaylı olarak anlatıyoruz. Ayrıca, başvuru sürecinde dikkat etmeniz gereken hususları ve başarılı bir başvuru için izlemeniz gereken adımları da sizinle paylaşıyoruz. Mesleki bilgi ve deneyimlerinizi toplumla paylaşarak, eğitim ve öğretim alanında önemli bir rol üstlenmek istiyorsanız, Halk Eğitim Usta Öğretici Başvuru sürecine dair bilgileri bu rehberden öğrenebilirsiniz. Hadi, birlikte usta öğretici olma yolunda atılacak adımları keşfedelim!
Usta Öğretici Nedir? Ne İş Yapar
İçerik Rehberi
Usta öğreticilik kavramı MEB’e bağlı Halk Eğitim Merkezi ve bağlı kuruluşlarda sıkça duyduğumuz kavramlardan biridir. Bu öğreticiler birer öğretmen gibi bilgili oldukları alanlarda devamlı olarak kurs verir ve öğrenci yetiştirirler.
Genellikle lise mezunu olan ancak içlerinde ortaokul mezunları da olan usta öğreticiler görev başına geldikten sonra çeşitli kurum ve kuruluşlarda belirli alanlarda eğitim verirler.
Usta öğreticiler ve MEB’e bağlı öğretmenler aynı statüde değildir. MEB öğretmenleri öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında yer alırken usta öğreticiler, öğrencilerinin tek bir alanda gelişmesine yardımcı olur.
Örneğin el dokumacılığı alanında usta öğreticilik yapan bir kişi yaşı fark etmeksizin öğrencilerine bu alanda örgün eğitim verir. Bu da hayat boyu öğrenme imkânı sunar.
Usta öğreticilik çok bilinen bir meslek olmasına rağmen başvuruların nasıl olduğu ve nerelere yapıldığı herkes tarafından bilinmiyor. Gelin birlikte usta öğretici başvurusu nasıl yapılıyor bir göz atalım.
Halk Eğitim Usta Öğretici Başvuru Nasıl Yapılır? Başvuru Aşamaları
Usta öğreticilik pozisyonuna başvuruyu iki şekilde yapabilirsiniz. Bunlardan birincisi ilgili kuruma giderek elden başvuru yapmak. Ancak biz ikinci yöntemi öneriyoruz. İkinci yöntemde oturduğunuz yerden sadece e devletten giriş yaparak bu pozisyona başvuru yapabiliyorsunuz.
E-devlet ile yapılan başvurular toplam 6 aşamadan oluşuyor. Her aşamada alanınıza ve eğitiminize yönelik bilgileri “doğru bilgileri kullanarak” iletmeniz gerekiyor.
E-devlet platformundan başvuru yapmak istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz;
- İlk önce e yaygin.meb.gov.tr adresine girin ve burada sağ üst kısımda yer alan e-devlet seçeneğini tıklayın. Burada karşınıza e-devlet giriş bilgilerinizi yazabileceğiniz bir ekran çıkacak. Buraya bilgilerinizi doğru bir şekilde girin.
- Giriş yaptıktan sonra başvuru ekranına gelin. Bundan sonraki süreçte aşama aşama eğitim düzeyinizi ve alan yeterliliğinizi bildirmeniz gerekecek.
- İlk aşamada mezuniyet bölümü ile ilgili bilgileri vermeniz gerekiyor. Bunun için mezun olduğunuz alanı ve bölümü seçmeniz gerek. Aynı zamanda e-devlet platformundan alacağınız mezuniyet belgesini bu alana yüklemelisiniz.
- İkinci aşamada mesleki kurs bitirme belgeleri kısmı ile karşılaşacaksınız. Bu alanda varsa ustalık belgesi ile dördüncü seviye ve üzeri mesleki yeterlilik belgesi yüklenir.
- Üçüncü aşamaya geldiğinizde iş deneyimi bilgileri ile karşılaşacaksınız. Bu alanda kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda daha önce görev alınan süreyi girmeniz gerek. Kurallar gereği en fazla 3 bin 600 gün girmelisiniz.
- Dördüncü aşamada diğer belgeler alanı ile karşılaşacaksınız. Bu alana sahip olduğunuz bütün belgeleri yüklemeniz gerekir. Eğer herhangi bir belgeye sahip değilseniz diğer aşamaya geçebilirsiniz.
- Beşinci aşamada kurum ve kurs seçimi yapmanız gerekmekte. Burada sayısı fark etmeksizin il ve ilçelerdeki kurs merkezlerini ve aynı zamanda alanınıza giren kursları seçebilirsiniz.
- Altıncı ve son aşamada başvurunuzu tamamlamanız Girdiğiniz bütün bilgileri kontrol ettikten sonra güncel iletişim bilgilerini girmeli ve kaydet butonuna basmalı ve başvuruyu tamamlamalısınız.
Bu aşamalar kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirildiğinde hem sıranın fazla olması nedeniyle hem de belge toplama zorunluluğu nedeniyle daha fazla zaman alıyor. Bu nedenle sizlere e-devlet platformundan başvuru yapmanızı öneriyoruz.
Başvurular için Halk Eğitim Merkezleri ve bağlı kuruluşlar tarafından ilan açılmış olmasına dikkat edin. Aynı zamanda bu başvuruların ilan tarihinde yapılmış olmasına da özen göstermeniz gerekiyor. Aksi takdirde başvurunuz geçerli olmayacak ve diğer başvuru zamanını beklemek zorunda kalacaksınız.
Halk eğitim usta öğretici başvuru süreci bu şekildeydi. Eğer e-devletten başvuru yaparken sorun yaşıyorsanız size en yakın MEB kuruluşuna gidebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Usta öğreticiliğe kimler başvurabilir?
Yeterlilik belgesi olan herkes uzman olduğu alan için usta öğreticiliğe başvurabilir.
Halk eğitimde usta öğreticiler ne kadar maaş alıyor?
Usta öğreticiler ders saatine göre maaş almakla birlikte ortalama 5 bin 500 TL maaş alır.
[year] usta öğretici başvuruları ne zaman?
[year] yılı başvuru tarihleri henüz belirlenmemiştir.
Yorum gönder