Ichimoku İndikatörü Nedir, Kullanımı Nasıldır

ichimoku indikatörü

Bu yazımızda alım satım sinyalleri üretmek ve trendin yönüne göre pozisyon almak için kullanılan Ichimoku indikatörü hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bu indikatörün nasıl kullanıldığını, hangi sinyallerin nasıl yorumlanacağını ve çalışma prensibinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ichimoku İndikatörü Nedir, Ne İşe Yarar?

Ichimoku indikatörüyle ilgili direkt olarak bilgi vermeye başlamadan önce gelin bu indikatörün tarihine bir göz atalım.

ichimoku indikatörü
ichimoku indikatörü

Ichimoku indikatörü isminden de anlayabileceğiniz üzere Japon’lar tarafından geliştirilmiştir. İndikatörler tarihine bakacak olursak 1930 yılında geliştirilen ve 30 yıl sonra tüm yatırımcılarla paylaşılan bu indikatör en eski indikatörlerden biridir.

O zamanlar bir gazeteci olan ancak yatırım enstrümanları ile ilgilenen Goichi Hosoda tek denge grafiklerine bakış anlamında olan bu indikatörü geliştirmiştir. Goichi Hosoda tarafından geliştirilen bu indikatörde esas amaç fiyat hareketlerinin daha kolay yorumlanması, al sat sinyallerinin daha iyi bir şekilde yorumlanması ve en önemlisi birden fazla parametreyi içerisinde barındırmasıdır.

Bu nedenle çok kapsamlı bir indikatör haline gelen Ichimoku indikatörü 30 yıl kadar deneme yapılmış ve o şekilde yatırımcılarla paylaşılmıştır. Bu süreçte toplam 4 farklı parametre ortaya çıkmıştır. Bu parametreleri yazımızın devamında detaylı bir şekilde açıklayacağız.

İlginizi çekebilir: indikatör nedir, nasıl kullanılır

ichimoku indikatörü nedir
ichimoku indikatörü nedir

Ichimoku Parametreleri Nelerdir, Ichimoku Indikatörü Nasıl Kullanılır?

İchimoku indikatörünün ne kadar kapsamlı bir indikatör olduğunu daha önce de belirtmiştik. Bu indikatörün kapsamlı bir indikatör olmasının göstergelerinden biri olarak sahip olduğu parametreleri gösterebiliriz. Bu parametreler şu şekilde sıralanabilir;

  • Tenkan-Sen (Dönüş hattı, mavi)
  • Kijun-Sen (Baz hat, kırmızı)
  • SenkouSpan A (turuncu çizgi)
  • SenkouSpan B (mor çizgi)
  • ChikouSpan (Gecikmeli periyot eğrisi-yeşil çizgi)
  • Kumo (Bulut) = SenkouSpan A ve B arasındaki alan

Bu parametrelerin fazla sayıda olması ya da isimlerinin tuhaf olması sizi korkutmasın. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan bu İchimoku parametreleri doğru kullanıldığı takdirde çok iyi sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Gelin bu parametrelerin detaylarına birlikte göz atalım.

İlginizi çekebilir: MACD indikatörü nedir

İchimoku indikatörünün en iyi al sat sinyalleri Tenkan Sen in ve Kijun Sen in kullanılması sonucunda elde edilmektedir. Bu İchimoku parametreleri arasındaki fark ve kesişmeler yatırımcılar tarafından alım ve satım sinyalleri için kullanılır.

Eğer yatırımcı kısa vadeli bir işlem açmak istiyorsa da Tenkan Sen onun için en iyi seçeneklerden biridir. Çünkü hareketli ortalamalardan oluşan bu parametre oldukça hassastır ve oldukça stabil bir şekilde çalışır.

Kijun sen ise yatırım aracındaki desteğin ve direncin hangi noktalarda olduğunu gösterir. Yani her ne kadar farklı bir indikatör olsa da hareketli ortalama, destek ve direnç seviyeleriyle doğrudan ilişkilidir.

Eğer yatırımcı Tenkan Sen ve Kijun Sen kullanmasına rağmen oluşan al sat sinyalinin ya da desteğin veya direncin seviyelerinden emin değilse bir sonraki aşamada ChikouSpan parametresini kullanabilir. Grafik üzerinde varsayılan ayar olarak yeşil renkte gelen bu parametre ile oluşan sinyaller teyit edilebilir.

İlginizi çekebilir: Most indikatörü nasıl kullanılır

Bu parametrenin yorumlanması ise kısaca şu şekildedir;

  • Eğer bu parametre 26 periyot önceki değerin üzerinde ise yükseliş trendi ve dolayısıyla alış sinyali kabul edilir
  • Eğer bu parametre 26 periyot önceki değerin altında ise düşüş trendi ve dolayısıyla satış sinyali kabul edilir

Sizin de fark edeceğiniz üzere bu indikatörde 14 değil de 26’lık periyotlar kullanılmıştır. Örneğin günlük grafikte 26 günlük ortalama değerler bu parametreyi oluştururken saatlik grafikte son 26 saatlik ortalama değerler bu parametreyi oluşturmaktadır.

Bazı kişiler daha farklı sonuçlar elde etmek için değerin 26 periyodundan daha yüksek ya da daha düşük olmasını isteyebilir. Bu nedenle piyasa analiz platformları yatırımcıların ayarlarla oynamasına izin vermektedir.

İchimoku indikatöründe karşımıza çıkan bir diğer parametre ise Senko Span A ve B’dir. Bu parametreler İchimoku bulutunun en yüksek ve en düşük seviyelerini oluşturur. Bununla birlikte bu parametreler ile destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesinde ve ortaya çıkan alım/satım sinyallerinin majör mü minör mü olduğunu anlamamızda yardımcı olur.

Desteğin veya direncin tam olarak belirlenemediği durumlarda bu indikatörlerden faydalanılabilir. Bu parametrelerin detaylı yorumlanması ise şu şekildedir;

  • SenkouSpan A: formülüyle elde edilen rakam 26 periyotun ileri kaydırılması ile elde edilir.
  • SenkouSpan B: formülüyle elde edilen rakam 26 periyot ileri kaydırılarak elde edilir. Bu hesaplamayı SenkouSpan A’dan ayıran farkı 52 periyot içindeki en yüksek ve en düşük değerlerin toplanıyor oluşudur.

İlginizi çekebilir: Supertrend indikatörü nedir, nasıl kullanılır

İchimoku indikatörünün en çok kullanılan bölümü İchimoku bulutlarıdır. SenkouSpan A ve B arasındaki alan olarak da bilinen bu bulutlar trendin hangi yönde olduğunu belirlemek için kullanılır. Fiyatlar bulutun altında ve üstünde hareket ederek trend tespiti için kullanılır.

Turuncu ve mor renklerden oluşan ve diğer parametrelerin çizgilerine göre şekil alan bu bulutta kısaca turuncu renk yükseliş trendini oluştururken, mor bulutlar düşüş trendini ifade etmek için kullanılır.

İlginizi çekebilir: Rsi indikatörü nedir, nasıl kullanılır

İchimoku İndikatörüyle Teknik Analiz Nasıl Yapılır?

İchimoku indikatörüyle ilgili olarak anlattığımız şeyler biraz kafanızı karıştırmış olabilir. Bunun için bu başlık altında sizlere tablo oluşturarak en kolay şekilde nasıl analiz yapacağınızı ve bu analizler ile nasıl sinyal üretebileceğinizi anlatacağız.

Bu tabloyu bir yere kaydederek birkaç kere kullanmanız analiz yapmayı kolaylaştıracaktır.

Tenkan Sen’in Kijun Sen’i Yukarı Kestiğinde Ortaya Çıkan Alım SinyaliTenkan Sen’in Kijun Sen’i Aşağı Kestiğinde Ortaya Çıkan Satım SinyaliDestek ve Direnç Seviyeleri
Fiyatlar bulutun üzerindeykenFiyatlar bulutun altındaykenSenkouSpan A, yükseliş trendinin ilk destek seviyesidir
Bulutlar mordan, turuncu renge dönünceBulutlar turuncudan, mor renge dönünceSenkouSpan B, yükseliş trendinin ikinci destek seviyesidir
Fiyatlar, Kijun-Sen’in üzerindeykenFiyatlar, Kijun-Sen’i aşağı kesinceSenkouSpan A, düşüş trendinin ilk direnç seviyesidir
ChikouSpan, fiyatları yukarı kesinceChikouSpan, fiyatları aşağı kesinceSenkouSpan B, düşüş trendinin ikinci direnç seviyesidir

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıya Kıvanç Özbilgiç hocanın muhteşem eğitim videolarını bırakıyorum. Kendisinin kanalına abone olarak bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   ATR İndikatörü Nedir, Tüm Detaylarıyla ATR 14

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!