İcra Dosyası Kapatma, Harcı Ne Kadar
Mevcut borçlardan kaynaklanan ve ödenmesi durumunda yapılması gereken icra dosyası kapatma işlemi hakkında bilgiler veriyoruz. İcra dosyası ile ilgili borçların ödenmesi ve dosya kapatma hakkında tüm merak edilenler sizlerle.
İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?
İçerik Rehberi
İcra dosyası kapatma, borcun zamanında ödenmemesine bağlı olarak başlayan icra sürecinin sonlandırılmasıdır. Bunun için yapılması gereken temel işlem borcun eksiksiz olarak ödenmesidir. Borcun ödenmesinin haricindeki yöntemler ile dosyanın işlemden kaldırılması mümkün olmuyor.
İcra dosyasını kapatmak için yapılacak ödemede farklı yollar izlenebiliyor. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir;
- Doğrudan ödeme yapma
- Haricen ödeme yapma
Eğer adınıza bir icra dosyası var ise öncelikle bunu ödeyip ödeme konusunda bir karar almanız gerekiyor. Bu noktada açılan icra dosyasının haksız olduğunu düşünüyorsanız basit bir dilekçe İcra Müdürlüğü‘ne başvurabilirsiniz.
İtiraz dilekçesi sonrasında icra süreci duracaktır. Ancak haksız olmanıza rağmen böyle bir başvuru yaparsanız ödemeniz gereken rakamın daha da artacağını unutmamanız gerekiyor.
İcra dosyası kapatma konusunda karar verdikten sonra doğrudan ödeme seçeneğini tercih ederseniz icra müdürlüğüyle iletişim kurmanız gerekiyor. Ancak bu iletişimin telefonla değil bizzat ilgili daireye gidilerek kurulması gerekiyor. İcra dosyasını kapatmak istediğinize dair beyanınız dikkate alındıktan sonra ilgili icra katiplerine ve icra memurlarına yetki veriliyor. Böylece süreç başlamış oluyor.
Bir diğer icra dosyası kapatma yöntemi ise haricen ödeme yapılmasıdır. Bu noktada boşlu kişinin alacaklının avukatı ile irtibata geçmesi ve borcun ödemesini avukata yapması durumu vardır. Ödemenin ardından icra dosyası kapatma süreci başlamış oluyor.
İlginizi çekebilir: Hacizli ve uygun bankadan satılık araçlar
Borcu Ödenen İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?
İcra dosyası kapatma işlemi tamamlandıktan sonra icra dosyası ortalama 1 hafta içerisinde düşüyor. Ancak bu noktada borcun haricinde icra dosyası kapatma harcı ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır. İlgili harç borçlu tarafından icra müdürlüğüne ödeniyor. Eğer bu ödemeyi avukat yapacaksa avukata ilgili tutarın daha önceden ödenmesi gerekiyor.
Borcu ödenen icra dosyası her ne kadar ortalama 1 hafta içinde sistemden düşse de bazen süreç uzayabilir. Bu noktada e-devlet üzerinden gerekli takip yapılabilir. Eğer işlemlerin tamamlanmasının ardından 7-10 gün geçmesine rağmen icra dosyası düşmezse icra müdürlüğünden konuyla ilgili bilgi alınıyor.
Doğrudan Ödeme Yaparak İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
İcra dosyası kapatma yollarının başında doğrudan ödeme yapma geliyor. Bunun için öncelikle borçlu olan kişinin borcu ödemeye karar vermelidir. Daha sonra söz konusu durumun icra müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor.
Sonrasında ise yetkilendirilen icra memurları ve icra katipleri tarafından kapak hesabı yapılıyor. Kapak hesabının yapılmasında icra borcu, harçlar ve diğer masraflar dahil ediliyor. Böylece ödenmesi gereken toplam borç miktarı belirlenmiş olur. Dosyanın kapanması için hesaplanan toplam borcun ödenmesi gerekmektedir.
Kapak hesabındaki borcun belirtilen banka hesabına yatırılması gerekir. İcra müdürlüğü genellikle Vakıfbank banka hesabı kullanılır ancak farklı bir bankaya ait hesap numarası da verilebilir.
Banka hesabına ödeme yaptığınızda banka tarafından size bir dekont veriliyor. Söz konusu dekontu alarak icra dosyalarının kapatılması için icra müdürlüğüne götürün. Bunun ardından dosyaya işleme alınması için dekont eklenecek ve icra dosyası kapatılacaktır.
İlginizi çekebilir: banka kredi borcu ödenmezse ne olur?
Haricen Ödeme Yaparak İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
İcra dosyası kapatma için kullanılacak bir diğer yöntem ise haricen ödeme yapmaktır. Borç, haricen tahsil edildiğine ve bu durum icra müdürlüğüne bildirildiğinde icra dosyası kapanır.
Haricen ödeme yapma yönteminde direkt olarak alacaklıyla iletişime geçilmesi gerekiyor. Sonrasında borç herhangi bir aracı olmadan direkt alacaklıya ödeniyor. Ancak ödemenin alacaklının banka hesabına yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Çünkü elden yapılan ödemenin daha sonra inkar edilmesi söz konusu olabilir. Ancak banka hesabına yapılan ödemelerde böylesine bir durum söz konusu olmaz.
Direkt olarak alacaklıya ödeme yaptığınızda alacaklı borcun tahsil edildiğine dair bir dilekçe yazarak icra müdürlüğüne veriyor. Borcun tahsili gerçekleştiği için icra dosyası kapatma süreci başlıyor.
İlginizi çekebilir: icra katibi maaşı ne kadar?
Avukat Aracılığıyla İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
İcra dosyası kapatma, avukat aracılığıyla da yapılabiliyor. Buradaki yöntemin genel olarak haricen ödeme yapma yöntemine benziyor. Diğer yöntemde direkt olarak alacaklıya ödeme yapılırken burada ise alacaklının avukatının hesabına ödeme yapılıyor.
Avukatlar aracılığıyla yürütülen süreç yukarıda bahsedilen süreç ile aynı oluyor. Ödemenin ardından gerekli başvurular yapılıyor ve icra dosyası kapanıyor.
Haricen ödeme veya avukat aracılığıyla yapılan ödemeler sürecin daha hızlı tamamlanmasını sağlıyor. Bu noktada alacaklıyla farklı bir miktar üzerinde anlaşmada sağlanabilir. Özellikle icra sürecinin uzun sürmesi ve paranın uzun bir süreç sonunda alacaklıya geçmesi bahsedilen bu yöntemlere sıcak bakılmasını sağlıyor.
Avukatlar aracılığıyla veya haricen ödeme yaparak icra dosyasının kapatılmasının farklı avantajları bulunuyor. Bunlardan dolayı icra dosyası kapatma işleminde buradaki yöntemlerin daha fazla tercih edildiği söylenebilir. Bahsedilen yöntemlerin öne çıkan avantajları ise şu şekildedir;
- Ödemeden önce tarafların pazarlık yapmasına imkan verir. Her ne kadar ana borca ilişkin bir pazarlık söz konusu olmasa da faiz ve vekalet ücreti gibi ek masraflara ilişkin pazarlık yapılabilir. Bu noktada icra müdürlüğü sadece devlete ödenecek ücretlere odaklanır. Bunun haricinde tarafların pazarlık sonucunda anlaşması sürecine dahil olmaz.
- Haricen ödeme ile icra dosyası kapatma işlemi yapıldığında icra dairesinin kesmiş olduğu tahsil harcı %50’ye düşmektedir.
- Alacaklının ödemesi gereken %2’lik cezaevi harcı alınmaz.
Buradaki avantajlara rağmen haricen yapılan ödemelerde farklı sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle yapılan ödemenin daha sonradan alacaklı tarafından kabul edilmemesi gibi riskler vardır. Böylesine sorunların engellenmesi için icra müdürlükleri üzerinden ödemelerin yapılması tercih edilebilir.
Aynı zamanda ödemelerin resmiyete dökülmesine özen gösterilir ve reddedilmesinin önüne geçilir.
İcra Dosyası Kapatma Harcı [year] Yılında Ne Kadar?
İcra dosyası kapatma harç ücreti [year] yılında 29,90 TL olarak belirlenmiştir. İcra dosyası kapatma harcı ödendikten sonra icra dosyasının kapatılmasına dair süreç başlatılıyor. Bu sürede ortalama 1 hafta kadar sürüyor. Ancak icra müdürlüğünün yoğunluğuna bağlı olarak biraz daha kısa veya biraz daha uzun sürebiliyor.
İcra Dosyasına Nasıl İtiraz Edilir?
İcra dosyası kapatma konusunda bilinmesi gereken bir diğer husus ise yapılan itirazdır. Eğer icra sürecinin haksız olduğunu düşünüyorsanız borcu ödemeniz gerekmiyor. Bu noktada icra dosyasına itiraz edebilirsiniz. Size yapılan tebliğden sonraki 7 gün içerisinde itiraz dilekçesi ile icrayı durdurabilirsiniz.
Yapılan itiraz ile süreç direkt olarak durur ve icranın doğru olup olmadığı kontrol ediliyor. Bu noktada alacaklının mahkemeye başvurma hakkı vardır. Böyle bir başvuru sonucunda icra dava dosyası detaylı olarak incelenir ve icranın haklı olup olmadığı konusunda karar verilir.
Sonrasında icra dosyası ya tamamen kapatılır ya da borcun yasal faizi ile ödenmesi istenir. Süreç sonunda icra dosyasına haksız yere itiraz edildiği anlaşılırsa buna ilişkin cezanın ve diğer masrafların da ödenmesi gerekiyor.
Kapanan İcra Dosyası Tekrar Açılır Mı?
İcra dosyası kapatma sürecinde merak edilen hususlardan birisi de kapatılan icra dosyası tekrar açılır mı şeklindeki sorudur. Öncelikle borç tutarını ödeyerek kapattığınız dosyaların tekrardan açılması söz konusu değildir. Çünkü icra dosyası içerisinde borcun ödendiğini gösteren belgeler vardır. Ödenen borca dair tekrardan icra dosyasının açılması imkansızdır.
İcra dosyalarının kapatılmasına neden olan farklı durumlar vardır. Bunlardan birisi de takipsizliktir. Takipsizlik nedeniyle kapanan icra dosyalarının daha sonradan açılması söz konusu olabiliyor.
İcra dosya kapatma sürecine ilişkin işlemlerin tamamı elektronik ortamda yapılıyor. Dolayısıyla bu noktada e-devlet üzerinden gerekli takipler gerçekleştirilebilir.
Yorum gönder