İnşaat Mühendisi Maaşları

inşaat mühendisi maaşları nedir

İnşaat mühendisi maaşları ne kadar, inşaat mühendisi olmak için hangi bölüm okunmalı, inşaat mühendisleri nerelerde çalışır? İnşaat mühendisliği ile ilgili bütün bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

İnşaat Mühendisi Nedir? Kime Denir

Ülkemizde faaliyet gösteren sektörlere baktığımızda en çok ilerleme kat eden sektörün inşaat sektörü olduğunu görüyoruz. Karayollarından tünele, havalimanlarından baraja hemen hemen her alanda inşaat sektörü gelişim göstermekte. Bu da inşaat mühendislerinin daha çok ön plana çıkmasına neden olmuştur.

inşaat mühendisi maaşları, nasıl olunur
inşaat mühendisi maaşları, nasıl olunur

İnşaat mühendisleri hem özel sektörde hem de kamuda çalışabilen meslek üyeleridir. Bu kişiler ilgili sektöre yönelik proje tasarımları yapar, onaylanan projeleri inşa eder ve proje teslim edilene kadar denetleme yapar.

İnşaat mühendisleri farklı sektörlerden birçok meslek üyesi ile koordineli bir şekilde çalışır. Bu noktada makine mühendislerinin, denizcilik personellerinin, çevre mühendislerinin, jeoloji uzmanlarının, mimarların ve yapı mühendislerinin inşaat mühendisleri ile birlikte faaliyet gösterdiğini söyleyebiliriz.

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?

İnşaat mühendisleri yapıların projesini çizmekten, projedeki çalışanları denetlemekten, inşa işlemlerini yapmaktan ve projeyi teslim etmekten sorumludur. Bu noktada inşaat mühendislerinin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İnşaat projelerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak
  • Projelerin öngörülen zaman zarfında bitirilmesini sağlamak
  • Teknik ve fizibilite araştırmaları yapmak
  • İşçi maliyeti, malzeme fiyatları vb. maliyetleri hesaplayarak inşaat projesinin bütçesini tespit etmek
  • İnşaat sahasını denetlemek
  • Toprak analizi yapmak
  • Proje çevresini değerlendirmek
  • Gerekli durumlarda kurum ve kuruluşlara raporlama yapmak
  • Autocad gibi mühendislik programlarını kullanmak

İlginizi çekebilir: inşaat teknikeri maaşları ne kadar?

İnşaat Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm?

İnşaat mühendisi olmak isteyen bir kişinin üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okutulan inşaat mühendisliği bölümünden mezun olması gerekir. Bu bölüm 4 yıl eğitim süresine sahip olan bir lisans eğitimidir.

İnşaat mühendisliğinden mezun olmuş kişiler daha yüksek maaşlara iş bulabilmek istediğinden yüksek lisans eğitimi alabiliyor. Eğer kişi yabancı dil eğitimi ile birlikte yüksek lisans eğitimi de almak istiyorsa eğitimine bir süre daha devam etmelidir.

Ayrıca, yurtdışı inşaat iş ilanları ilginizi çekebilir.

İnşaat Mühendisi İş İmkanları Ve Çalışma Şartları

İnşaat sektörü kısa süre içerisinde pik yapınca pek çok lise mezunu tercihini inşaat mühendisliğinden yana kullandı. Yeni mezunlar inşaat sektöründeki boşluğu doldurmaya başlayınca işsiz kalan inşaat mühendislerinin sayısı artmaya başladı.

Şu an inşaat mühendisliği iş imkanları çok iyi olmayan bölümler arasında yer alıyor. Ancak bunu tersine çevirmek tamamen kişinin elinde.

Eğer mühendis olarak mezun olan kişiler kolayca iş bulmak istiyorsa ve düşük maaş almak istemiyorsa kendisini bu alanda çok iyi bir şekilde yetiştirmelidir. Tercihen İngilizce dilinde hem konuşma hem de yazma becerisini geliştirmeli ve inşaat sektöründe çokça kullanılan Autocad programını iyi bir şekilde kullanmalıdır.

Büyün bunları yapan yeni mezun inşaat mühendisleri hem daha kolay iş bulacaktır hem de asgari ücretle değil hak ettikleri ücretle çalışacaktır.

inşaat mühendisi maaşları nedir
inşaat mühendisi maaşları nedir

İnşaat Mühendisi Maaşları [year] Yılında Ne Kadar?

Geldik yazımızın en ilgi çekici yerine. İnşaat mühendislerinin maaşları ne kadar?

İnşaat mühendisleri hem kamu hem özel sektör hem de yurt dışı projelerinde çalışabilen meslek üyeleridir. Dolayısıyla inşaat mühendisleri maaşları kendi içerisinde değişiklik gösteriyor.

Biz de bu nedenle inşaat mühendislik maaşları için 3 farklı başlık açmak istedik. İşte çalışma alanlarına göre inşaat mühendislerinin maaşları;

Kamuda İnşaat Mühendisi Maaşı

Kamuda çalışan mühendis ortalama 18 bin TL maaş almaktadır. Alınan bu maaş inşaat mühendisinin görev süresine bağlı olarak bir miktar değişiklik gösterebilir.

Özel Sektörde İnşaat Mühendisi Maaşı

Özel sektörde inşaat mühendisleri kamuda çalışan inşaat mühendislerinden biraz daha az ücret alıyor. Özel sektördeki ortalama inşaat mühendisi maaşı 15 bin TL kadardır. Bu rakam kendini geliştiren mühendisler için 60 bin TL’yi bulabiliyor.

Ancak şöyle bir husus var ki yeni mezun inşaat mühendislerine bu maaşlar ne yazık ki verilmiyor. Yeni mezun olan deneyimsiz inşaat mühendisleri özel sektörde çalışmaya başladığında genellikle asgari ücret teklif ediliyor. Bazı istisnalar haricinde yeni mezun inşaat mühendislerinin özel sektördeki maaşı 12 bin TL’yi geçmiyor.

Yurt Dışı İnşaat Mühendisi Maaşı

Yurt dışı inşaat mühendisi maaşları ülkemize kıyasla çok çok daha iyi. Öyle ki Rusya, Gürcistan, Kırgızistan, Dubai vb. ülkelerde iş imkanları da bir hayli iyi. Yurt dışında çalışan inşaat mühendisleri yıllık 60 bin dolara kadar artış gösteren maaşlar alabiliyorlar.

İnşaat mühendisi maaşları [year] yılında bu şekildeydi. İnşaat mühendisliği maaşlarının makine mühendisliği maaşları ile hemen hemen aynı seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz.

Sık Sorulan Sorular

İnşaat mühendisleri devlette ne kadar maaş alıyor?

İnşaat mühendisleri kamuda 18 bin TL civarı maaş alıyor.

İnşaat mühendisi ayda ne kadar kazanır?

İnşaat mühendisleri aylık 15 bin TL’den 60 bin TL’ye kadar maaş alıyor. Verilen maaşlar işletmeye ve mühendisin tecrübesine göre değişiklik gösteriyor.

İnşaat mühendisleri iş bulabiliyor mu?

Yeni mezun inşaat mühendislerinin iş bulabilmesi bir miktar zorlaşmıştır.

İnşaat mühendisleri işsiz mi?

İnşaat mühendisliği şu sıralar iş bulmakta zorlanan mesleklerdendir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 4.5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Gazbeton Fiyatları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!