İstinaf Başvuru Süresi Nedir, Kaç Gün Sürer?

istinaf başvuru süresi

İstinaf başvuru süresi, hukuki süreçlerde kararların yeniden değerlendirilmesi için son derece önemli bir zaman dilimidir. Bu blog makalesinde, istinaf başvurularının ne olduğunu, başvuru sürecinin nasıl işlediğini ve sürelerin ne kadar olduğunu derinlemesine ele alacağız. Böylece, hukuki süreçlerle ilgili tüm sorularınıza ve merak ettiğiniz konulara açıklık getireceğiz. Hukuki haklarınızı koruma altına almak ve doğru adımlar atabilmek için istinaf başvuru süresi ve süreci hakkında bilgi sahibi olmanız büyük önem taşır. Hadi, birlikte istinaf başvuru süreleri ve süreçleri üzerine detaylı bilgiler edinelim!

İstinaf Ve İstinaf Mahkemesi Nedir?

Ülkemizdeki hukuk sistemi çeşitli aşamalardan oluşmakta. Yerel mahkemelerle başlayan bu hukuk süreci bazı durumlarda daha ileriki aşamalara ilerleyebiliyor. Bu aşamalardan biri de istinaf mahkemeleridir.

istinaf başvuru süresi
istinaf başvuru süresi

İlk derece mahkemesinin yani yerel mahkemenin kararlarına karşı istinaf mahkemeleri alınan kararların hukuki yönünü inceler. İstinaf incelemesi için bölge adliye mahkemesine sev edilen kararlarda eğer en başta alınan kararın hukuka aykırı olduğu tespit edilirse karar bozulur, uyuşmazlıklar çözülür.

İstinaf mahkemesi ülkemizdeki hukuk sisteminin ikinci derece mahkemesidir. İlk derece mahkemesince verilen kararların tamamen değiştirilmesinde yetkileri vardır. Tabi bunun için istinaf mahkemesine istinaf başvurusu yapılmalıdır.

İstinaf başvurularına kural olarak ilk derece yerel mahkeme kararına karşı çıkmak kaydıyla izin veriyor. İlk dereceden mahkemeler tarafından verilen nihai kararlar dışında belirli tutarlardaki uyuşmazlıkları içeren icra hukuku mahkemesi, iş mahkemesi, kadastro mahkemesi, aile ve ticaret mahkemesi sonuçları için de başvurulabilir.

İstinaf Mahkemesine Nasıl Başvurulur?

İstinaf mahkemesine istinaf incelemesi başvurmak için şu adımları uygulayabilirsiniz;

istinaf başvuru süresi nedir
istinaf başvuru süresi nedir
  • İstinaf başvurusu için ilk olarak yerel ilk derece mahkemeler tarafından sonuçlandırılmış bir davanızın olması gerekiyor.
  • Daha sonra dava sonuçlarını inceleyen bir dosya hazırlamanız yeterlidir. Dosyada istinaf dilekçesinin de bulunması gerekir. Bu dilekçeyi bir avukat yardımıyla yazabilirsiniz.
  • İstinaf dilekçenizi kararı veren hukuk dairesi içindeki davadan sorumlu kâtibe verebilir ve istinaf başvuru sürecini başlatabilirsiniz.

İstinaf Başvuru Süresi

İstinaf mahkemesine başvuru süresi hükmün usulüne uygun olarak tebliğ edilmesinden sonraki iki haftadır. İstinaf yoluna başvuru süresi işlemesi için davanın nihai sonuca ulaşması gerekir.

Verilen kararların yeniden değerlendirilmesi için yapılan başvuruyu avukatınız aracılığı ile takip edebilirsiniz.

İstinaf başvuru süresi güncel olarak bu şekildeydi. Eğer süreç hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız avukatınızla görüşebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

İstinafa kaç günde başvurulur?

İstinaf mahkemesine 2 hafta içerisinde başvurmanız gerekir.

7 günlük istinaf süresi ne zaman başlar?

Hükmün açıklanmasıyla birlikte 7 günlük istinaf süresi başlar.

İstinaf süresi geçerse ne olur?

İstinaf süresi geçerse kişi yerel mahkeme tarafından verilen kararı kabul etmiş sayılır.

15 günlük temyiz süresi ne zaman başlar?

Tebliğin başlamasından itibaren 15 günlük temyiz süresi başlar.

Cezai istinaf süresi kaç gün?

Ceza istinaf süresi 7 gündür.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   İdari Hakim Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!