Kaymakam Maaşı

Kaymakam Maaşı ne kadar

Kaymakam maaşı ne kadar? Son artışlardan sonra kaymakam maaşı ne kadar oldu? İlçelerdeki en üst idari amir konumunda olan kaymakamların görevleri nelerdir? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık.

Kaymakam Maaşı [year]’de Ne Kadar Oldu?

Kaymakam maaşları hakkında bilgi vermeden önce nasıl kaymakam olunur sorusunun cevaplanması gerekiyor. Kaymakamlar, bir ilçedeki en üst pozisyonda yer alan idari ve mülki amirlerdir. Merkezi hükümetin ilçelerdeki en üst düzey temsilcisi olan kaymakamlar valilere bağlı olarak görev yaparlar.

Kaymakam adaylarının öncelikle Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi fakültelerden mezun olması gerekiyor. Bu fakültelerde yer alan 4 yıllık lisans programlarından kamu yönetimi, sosyoloji ve psikoloji bölümlerinden mezun olanlar kaymakamlık için başvuru yapabiliyor.

Gerekli şartların sağlanmasının ardından kaymakamlar için yapılan yazılı sınava girilmeli ve en az 70 puan alınması gerekiyor. Daha sonra ise yapılan mülakat sınavlarını da başarı ile tamamlanması gerekiyor. Tüm bu aşamaları geçenler kaymakam olmaya hak kazanıyor. İlgili kanuna göre memur kategorisinde değerlendiriliyor.

Kaymakam olmak için istenen bir diğer şart ise en az 5 yıllık kamu görevi yapıyor. Yani direkt olarak kaymakam olarak kamu görevlisi olunması mümkün olmuyor. Belirtilen bölümlerden mezun olanlar, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile farklı pozisyonlarda en az 5 yıl kamu personeli olarak görev yapması gerekiyor. Daha sonra ise kaymakamlık için açılan sınava girilmesi ve bütün sınavlarda başarılı olunması gerekiyor.

İlginizi çekebilir: vali maaşı [year] yılında ne kadar? Ayrıca büyükelçi maaşı da bu yıl oldukça yükseldi.

Kaymakam Maaşı ne kadar
Kaymakam Maaşı ne kadar

İlginizi çekebilir: Kaymakam nasıl olunur, başvuru şartları nelerdir?

Kaymakam Maaşı [year] Ne Kadar Oldu?

Kaymakam maaşı diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi Ocak ve Temmuz aylarında zamlanıyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar, kaymakam maaşlarını da aynı şekilde etkiliyor. Kamu görevlilerinin maaşlarına yapılacak olan zam oranı toplu sözleşmeler ile belli oldu.

Son yapılan toplu sözleşmeye göre zam oranı %3 + %3 şeklindeydi. Fakat bu oranın son 6 aylık enflasyonun altında kalmasından dolayı yapılan zamlara enflasyon farkı da eklendi. Böylece kaymakam maaşları beli oldu.

Haziran ayı enflasyon oranının Temmuz ayı başında açıklanmasıyla son 6 aylık oran ortaya çıktı. Açıklanan verilere göre 6 aylık enflasyon %8,45 olarak gerçekleşti. Toplu sözleşme zammı buradaki orandan düşük olduğu için enflasyon farkının ödenmesi gerekiyor.

Kaymakam maaşı; 23.390 TL oldu. Enflasyon oranında yapılan zam maaşlara 1143 TL fark olarak yansıdı. Diğer kamu personellerinin maaşları da aynı oranda arttı.

Kaymakam maaşlarına ilişkin verilen rakamlar en yüksek kıdem ve derecedeki kaymakamların aldıkları maaşlardır. Diğer memur maaşları gibi kaymakamların adlıkları maaşlar da görev süresine göre farklılık gösteriyor. Uzun yıllar devlet kademelerinde görev yapan ve derecesi yüksek olanlar daha yüksek maaş alıyorlar. Buna karşın memuriyete yeni başlayanların aldıkları maaş da buna göre daha düşüktür. Bahsedilen uygulamalar kaymakamlar için de geçerlidir.

Kaymakam maaşlarında yaşanan değişim ile birlikte emekli maaşları da değişiklik gösteriyor. En düşük emekli maaşı son zam ile birlikte 3.600 TL’den 6.715 TL’ye yükseldi. Böylece Ocak ayından itibaren maaşlar, %15’e yakın bir oranda artmış oldu.

Kaymakam maaşı, her ne kadar son yıllarda enflasyon oranına göre artsa da normalde toplu sözleşmedeki orana göre zamlanıyor. Ancak son dönemlerde ülkemizdeki enflasyonun yüksek olması nedeniyle maaşların enflasyon karşısında erimemesi için böyle bir yola gidilmiştir. Ocak ayından itibaren son 6 aylık enflasyon verisi takip edilerek zam miktarının ne kadar olacağı tahmin ediliyor.

Ocak ayı ile birlikte kaymakam maaşları 23.000 TL barajını geçti. Muhtemel bir sonraki zamda yani 2023 yılının Temmuz ayında 25.000 TL civarında maaşları olması bekleniyor.

Kaymakam Maaşları Ne Kadar Oldu
Kaymakam Maaşları Ne Kadar Oldu

Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

Kaymakam maaşları Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir. Bu durum, birçok gencin kaymakam olmak istemesine neden oluyor. Evet, kaymakamların maaşları oldukça iyi seviyede. Peki, ama görevleri ve sorumlulukları neler? Kaymakam görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Görevli olduğu ilçe sınırlarında, yasaların uygulanmasından sorumludurlar.
  • İlçede yer alan bütün kamu kuruluşlarının ilgili mevzuata uygun şekilde çalışmalarını sağlarlar.
  • Kamu kuruluşları arasındaki koordineden sorumludurlar.
  • Halk tarafından dile getirilen talep ve şikayetlerle ilgilenirler.
  • Valiler tarafından verilen emir ve talimatları yerine getirirler.
  • Görev yaptıkları ilçede, salgın veya benzeri bir duruma karşı gerekli önlemleri alırlar.

Görüleceği üzere kaymakamların sorumlulukları son derece fazladır. Yapacakları en ufak bir hatanın veya görev ihmalinin sonuçlar çok ağır olabiliyor. Bundan dolayı kaymakamlık sanıldığı kadar kolay bir meslek değildir. Bu görevi yapacak olanların öncelikle devlet işleyişine ve genel mevzuata hakim olması gerekiyor. Bunun dışında psikolojik olarak da göreve hazır olmalıdır. Çünkü görevleri sırasında zaman zaman çok ciddi psikolojik baskılara maruz kalıyorlar.

İlginizi çekebilir: Kaymakamlık yardım parası nasıl alınır, nasıl başvurulur?

Merak edilen bir diğer husus ise kaymakamların görev süresi ile ilgilidir. Kaymakamların görev süresi, görev yaptıkları ilçeye göre farklılık gösteriyor. Müşterek kararname ile atanan ve göreve başlayan kaymakamların görev süresi genellikle 2 yıl ile 5 yıl arasında değişiyor.

Kaymakam Maaşları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kaymakam maaşı ile ilgili bilinmesi gereken detaylardan bir diğeri ise yapılan çocuk yardımıdır. Evet, kaymakamlık özel bir memuriyet gibidir. Ancak diğer memurların haklarına aynı şekilde sahiptirler. Dolayısıyla maaşlarının haricinde çocuk sayısına göre ek ödeme alıyorlar. Böylece maaşları daha da yükselmiş oluyor. Kaymakam maaşı kaç TL şeklindeki sorulara cevap verilirken çocuk parası ve benzeri ek ödemelerin de dahil edilmesi gerekiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   SGK 4A En Yüksek Emekli Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

2 comments

comments user
Emre Yılmaz

Tebrik ederim. Harika bilgiler. Verilmiş beğendim. Güzel çok iyi site burası emeğine sağlık ????????

    comments user
    Çağlar

    Rica ederiz, yine bekleriz :) :)

Yorum gönder

error: Content is protected !!