KFC Endeksi Nedir – Kentucky Fried Chicken

KFC Endeksi nedir, ekonomik analizlerde sıra dışı bir yöntem olarak merak edilen ve dikkat çeken bir kavramdır. Hızlı yiyecek zincirlerinin globalleşmesi ve yayılması ile ortaya çıkan bu endeks, ülkelerin satın alma gücü paritesi ve ekonomik göstergelerini incelemek için kullanılır. Bu blog yazısında, KFC Endeksi’nin temel prensiplerini, nasıl hesaplandığını ve ekonomik analizlerdeki uygulanabilirliğini detaylı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca, KFC Endeksi’nin avantajları ve sınırlılıklarını da değerlendirerek, bu yöntemin ekonomi biliminin anlaşılması ve uygulanması için nasıl bir katkı sağladığını incelemeyi amaçlıyoruz.

KFC Endeksi Nedir, Hisse Senedi Midir?

KFC Endeksi bütün Afrika kıtasında piyasa incelemelerinde bulunan Sagaci Araştırma Şirketi (Sagaci Research) tarafından Afrika’da bulunan ülkelerin paralarının değerlerinin en doğru şekilde belirlenmesi maksadıyla gayriresmi bir şekilde oluşturulmuştur. Endeks, ülkelerin döviz kuru miktarlarını aynı orandaki bir ürününün her iki ülkedeki satın alma fiyatını dengeleyecek bir biçimde düzenlemesine dayanan Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) teorisinden gelir. Söz konusu teori özelinde, aynı orandaki ürün, KFC’nin sadece Afirka’da bulunan ülkelerde var olan ürünü olan 12/15 parçalık kovasından gelir.

KFC Endeksi nedir
KFC Endeksi

KFC Endeksi Afrika haricinde aynı zamanda Fransa, İspanya, ABD ve Birleşik Krallık’ı da içine alır. Örnek verecek olursak KFC’nin orijinal olan 12 parçalık kovası Ocak 2016 yılında ABD’de 20.50 dolarken, Nambiya’da döviz kuruyla oranlandığında sadece 13.40 dolardı. Kısacası söz konusu endekse göre Nambia doları o sıralarda %33 daha az değere sahipti.

KFC Endeksinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ancak bilinmesi gereken bir husus var ki, Big Mac Endeksinde görüldüğü gibi KFC endeksi de satın alma gücü paritesini %100 doğru hesaplama maksadıyla üretilmiş bir endeks değildir. Yemek tercihleri, enflasyon, rekabet seviyeleri, sosyoekonomik ayrımlar, yerel masraflar (reklam masrafları, ürün vergileri ve fiyatları) gibi faktörler sebebiyle sınırlı bir ölçektir. Bütün Afrika kıtasında rastlayabileceğimiz biçimde devamlı dalgalanan uçucu bir döviz piyasası, henüz gelişmekte olan ekonomilerin doğasında var olan bir olgudur. Döviz uçuculuğu sebebiyle söz konusu inceleme 1-3 ay gibi kısa sürelerle tekrarlansa bile oldukça çeşitli değerlerle karşılaşılabilir.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Borsada En Ucuz Hisseler

Son olarak, Sagaci Araştırma Şirketi’nin hazırlamış olduğu raporlarda borsadaki mevcut döviz kurları da göz önünde bulundurulmaktadır.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!